AJTR
Filosofia gustului Filosofia gustului
Text: Elisabeta Iosif Printre „tratările filozofice despre obiecte şi lucruri existente sau imaginate se numără şi hrana” spunea Michel Onfray în cartea sa Raţiunea gurmandă,... Filosofia gustului

Text: Elisabeta Iosif
Printre „tratările filozofice despre obiecte şi lucruri existente sau imaginate se numără şi hrana” spunea Michel Onfray în cartea sa Raţiunea gurmandă, autor, care a dedicat şi un volum acestora intitulat Pântecele filozofilor”. Michel Onfray priveşte alimentele cu efectele lor „morale”, fiindcă există o filozofie a hranei, după cum susţinea şi Fr. Nietzsche. Şi pentru că am participat de curând la un eveniment gastronomic,  cu ocazia lansării cărţii „Arta culinară a Sfântului Munte” încerc să vă introduc mai întâi în atmosfera acestui loc magic de unde vine şi reţeta pe care am să v-o ofer din partea  Monahului  Epifanie Mylopotamitul, care în cartea sa  dezvăluie tainele dietei monahilor de la Athos în cele o sută douăzeci şi şase de reţete culinare.

 

Bucătăria Muntelui Athos este specială şi unică în lume.Dieta celor 1500 de călugări, între care se află şi numeroşi români, are la bază  preparate vegetale culese de călugări  din flora  muntelui şi  preparate din peşte şi fructe de mare din apele curate ale zonei. Datorită acestor meniuri sănătoase, monahii se îmbolnăvesc rar şi au o viaţă lungă. Modul în care gătesc mâncarea este unic: foc de lemne, vase de lut, materiale biologice din grădinile şi de pe dealurile Muntelui Sfânt. Să nu uităm, că Muntele Holomontas, locul de baştină al lui Aristotel, munte cu peste 500 de specii de plante, unele menţionate în operele lui Aristotel, se află într-un mediu protejat.