AJTR
Gaudeamus igitur… Gaudeamus igitur…
Text: Prof. univ. dr. Nicolae LUPU În cadrul galei din ziua de 15 ianuarie 2017 de la castelul Cantacuzino din stațiunea Bușteni, desfășurate chiar... Gaudeamus igitur…

Text: Prof. univ. dr. Nicolae LUPU

În cadrul galei din ziua de 15 ianuarie 2017 de la castelul Cantacuzino din stațiunea Bușteni, desfășurate chiar de ziua de naștere a Poetului Național, devenită Ziua Culturii Naționale, Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) a acordat Premiul Gaudeamus unei reprezentante merituoase a noului val de teoreticieni și împătimiți ai turismului – Monica Maria COROȘ – pentru volumul Managementul cererii și ofertei turistice.
Autoarea este absolventă a facultăților de Business și, respectiv, de Științe Politice și Administrative ale Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. De asemenea, este doctor al aceleiași universități. Și tot la Babeș-Bolyai își desfășoară activitatea în calitate de cadru didactic. Este descendentă a unor familii de intelectuali fruntași ardeleni, familiile Negruțiu și Borza, ai căror reprezentanți s-au afirmat în viața social-politică și științifică îndeosebi în primele decenii ale secolului XX. Ioan Negruțiu (1854-1940) s-a consacrat ca director al Școlii Normale din Blaj iar Alexandru Borza (1887-1971), între altele, a fondat Grădina Botanică din Cluj și Parcul Național Retezat.
Volumul Managementul cererii și ofertei turistice, apărut la Editura C.H. Beck din București, este o variantă a tezei de doctorat susținute în anul 2014 și constituie un adevărat tratat: aproape 600 de pagini, 134 de grafice și tabele, 33 de anexe. Între variatele probleme abordate, care toate ar putea reține atenția – managementul de destinație turistică și, mai ales, procesul rafinat de branding. Dedicația lucrării este pentru micuța Kitty, fiica Monicăi Maria COROȘ, care abia va împlini 5 anișori. Deocamdată este o practicantă a turismului de observare… de pe spatele părinților, dar nu este străină nici de coborârea în plug pe pârtiile de la Băișoara și Izvoare.
Într-una dintre anexele cărții este alcătuită o listă a tuturor demnitarilor de la conducerea turismului din ultimele cinci decenii. Sunt 45 de mandate, fiecare încheiat cu mai mult sau mai puțin succes, așa cum se păstrează în „cronicile timpului” și în memoria colectivă. De exemplu, începând cu 2 ianuarie 1990, la conducerea turismului s-au succedat, în ordine: Mihai Lupoi, Mircea Manole, Constantin Fota, Petre Baron, Matei Agathon Dan, Viorel Cataramă, Cornel Grigoruț, Gheorghe Albu, Oreste Ungureanu, Nicolae Neacșu. Prin „faptele de arme”, câți au rezistat probei trecerii timpului? Dintre acești demnitari, care au condus „corabia” într-o perioadă de 6-7 ani, ultrasensibilă, în prezent, trei sunt membri recunoscuți ai AJTR.

Carte frumoasă, cinste cui te-a scris
Încet gândită, gingaș cumpănită;
Ești ca o floare, anume înflorită
Mâinilor mele, care te-au deschis. (T. Arghezi)

Calde felicitări, dragă colegă!