AJTR
„România pitorească”, 1/2015 „România pitorească”, 1/2015
Apărut de puțin timp, primul număr pe acest al revistei „România pitorească” își invită cititorii la o lectură pe cât de variată, pe atât... „România pitorească”, 1/2015

Apărut de puțin timp, primul număr pe acest al revistei „România pitorească” își invită cititorii la o lectură pe cât de variată, pe atât de consistentă. Reportaje, interviuri, comentarii, fotografii, toate într-o apreciabilă ținută grafică!

D-l George Sorin Nicolescu, patronul cunoscutei firme Olimpic Internațional Turism, „scanează” cu precizia unui chirurg, prin intermediul unui interviu continuat din numărul precedent al publicației, „bunele și relele” anului turistic 2014, în vreme ce d-l Hermann Kurmes, deținătorul pensiunii „Villa Hermani” din Măgura Brașovului, ne povestește despre frumusețile captivante ale meleagului, și nu numai. De departe, din Spania, unde s-a stabilit de mai mult timp, d-na Gabriela Căluțiu Sonnenberg ne încântă cu „magii de primăvară”, ca și cu un fermecător „Atlas… turistic”, iar d-na Ana-Maria Trăsnea, la rândul ei, se întrebă și ne întrebă, privitor la satul românesc, „Ce s-a ales din tot cea fost cândva curat, frumos, de-al nostru”… Ca de obicei, partea leului revine, și-n acest număr, muntelui, începând cu un cabanier de legendă, d-l Nicu Soric (actualmente, cabana Cerbu, de la Pârâul Rece), continuând cu Buila-Vânturarița, cu Apostolii din Călimani, cu Turnul de Fildeș din Cheile Bicazului sau cu trei peșteri de poveste din Apuseni. Și n-am epuizat domeniul!

Coperta 01 RP 2015

Am lăsat mai la urmă două texte care reprezintă, deopotrivă, o mare durere: „O prințesă, împreună cu suita ei…” – un excelent reportaj-comentariu despre Monarhia României, semnat de Mihai Vasile – și „Răscruci basarabene – Visuri de libertate”, tulburătorul serial al lui Alecu Reniță. Clubul Boreal, prin tot ceea ce face, ne dă o bună speranță pentru ziua de mâine, în timp ce o serie de rubrici permanente – „Scrinul Andei”, „Zidiri, vremuri, oameni” etc. – ne garantează că fără continuitatea și prețuirea valorilor nu putem dăinui cu adevărat. În sfârșit, fiind primul număr din acest an, „România pitorească” găzduiește în paginile sale și un amplu foto-reportaj ce ilustrează tradiționala Gală a Premiilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România. Este o ceremonie ce se desfășoară în fiecare an de 15 ianuarie, sau în preajma acestei zile, Mihai Eminescu, cea mai deplină expresie a simțirii și cugetului nostru, constituind spiritul tutelar sub care își derulează existența profesională cei care slujesc promovarea comorilor și ospitalității românești. Partenerul ultimei ediții a fost Primăria Giurgiu, condusă de un admirabil om al cetății, d-l primar Nicolae Barbu. Există și alte surprize în acest număr de revistă. Merită să le descoperiți singuri. Lectură și călătorii plăcute!