AJTR
Turism rural: Actualitate și Perspective Turism rural: Actualitate și Perspective
Text și foto: Mihai VASILE SÂNGEALB Nici că se putea alege o locație mai bună, precum Cheile Grădiștei – Resort Moieciu, pentru seminarul Turismul... Turism rural: Actualitate și Perspective

Text și foto: Mihai VASILE SÂNGEALB

IMG_1644Nici că se putea alege o locație mai bună, precum Cheile Grădiștei – Resort Moieciu, pentru seminarul Turismul Rural Românesc în Contextul Dezvoltării Durabile. Actualitate și Perspective, desfășurat în ultima decadă a lunii mai. Organizatori: Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală și ANTREC România, două entități cu ecou special în industria ospeției de la noi.

Această formulă de vacanță la țară se apropie tot mai mult de sufletul românilor. Și nu numai. O dovadă în plus este structura participanților la reuniune de la Cheile Grădiștei. Ca și temele abordate:  „Agroturismul din perspectiva PNDR 2014-2020” – conf. univ. dr. ing. Marius Vladu, expert US RNDR; „Turism Rural în Europa” – Klaus Ehrlich, secretar general EUROGITES (Federația Europeană de Turism Rural); „Valorificarea artei tradiționale și culinare prin agroturism” – Mioara Vișan, președinte ANTREC Brașov; „Dezvoltarea rurală prin Turism Responsabil” – Aurel Borșan, președintele Fundației Amfiteatru;  „Săptămâna Haferland, un promotor al turismului rural autentic în Țara Ovăzului” – Olivia Stapley de la Fundația Michael Schmidt. IMG_1744

Toate acestea s-au petrecut în prima zi a conferinței.
În a doua zi, Silviu Zamfira de la Autoritatea Națională pentru Turism a prezentat date despre procedura de autorizare și control în pensiunile agroturistice, iar Șerban Constantin, președintele Asociației Ecologice Turismverde, a vorbit despre „Turismul Rural în contextul Strategiei de Turism Durabil al Convenției Carpaților”.

În paralel cu sesiunea în plen s-au desfășurat lucrările Grupului de lucru tematic 3, prezidat de domnul Conf. univ. dr. ec. Ioan Teodor Moldovan, „cadru didactic, dar dinspre practică spre teorie, cu ștate vechi în domeniul turismului”, așa cum singur s-a prezentat în fața auditoriului. IMG_1576În prezența unor patroni de pensiuni, dar și a unor studenți de la Institutul Agronomic secția de turism, s-a discutat despre „Turismul Rural din Perspectiva PNDR 2014-2020”, „Oportunități de finanțare a turismului prin PNDR 2014-2020”, „Cooperare în domeniul turismului rural și abordarea integrată a turismului în mediul rural”, „Patrimoniul cultural ca factor de succes pentru dezvoltarea turismului durabil în mediul rural” și „Importanța practicării unui turism durabil în conservarea autenticității locale”.

Conferința nu s-a redus doar la discuții în sală, ci au fost vizitate și pensiunile din zona Moieciu – Roua Dimineții, Taverna Moieciului și Pensiunea Liliana.

IMG_1726Vreau să amintesc și ceea ce spune de mult timp domnul Ovidiu Gârbacea (Complex Cheile Grădiștei): „Agrementul este componenta esențială în produsul de turism rural”. Fapt resimțit cu prisosință de toți participanții la conferință.
Reuniunea a fost încununată cu prezentarea unor filme despre afaceri de succes, cât și cu prezentările „Exemplu de bune practici din Oltenia – Conacul Maldăr, Măldărăști, județul Vâlcea” prezentată de Cristina și Daniel Vasilescu, și „Păstrarea unui brand de succes prin gastronomie tradițională – Hanul Ancuței, Tupilați, județul Neamț”, susținută de doamnei Nușa Chiriac.

IMG_1584Nu încheie aceste rânduri fără câteva observații – sper – de bun simț. În țările unde este luat în serios, turismul a ajuns să fie o componentă consistentă a dezvoltării economice. Tot mai mulți oameni vor să călătorească spre zone inedite, să vadă lucruri care pe la ei nu prea mai există, sunt ispitiți de aventură, caută locuri virgine, sălbatice. Din fericire, România mai are asemenea destinații, iar turismul rural are bună experiză pentru a pune în valoare asemenea oferte. Dacă la începuturi o pensiune tradițională, mâncarea specifică locului, liniștea, aerul curat, cerul înstelat și roua dimineții erau argumente suficiente pentru IMG_1630o deplasare spre un meleag sau altul, între timp numai un astfel de „pachet de servicii” a devenit inconsistent. Și uite așa numeroase pensiuni rurale construite în ultimii ani stau cu camerele neocupate în toate zilele săptămânii, începând să apară și aici turismul de weekend… Și atunci, ce este de făcut?

Cel mai bine ar fi să se intre pe piața externă, tentativă care, desigur, este mai veche. Nu toți însă și reușesc, precum domnul Hermann Kurmes, proprietarul pensiunii „Villa Hermani” din satul IMG_1651Măgura de la poalele Pietrei Craiului. Domnia sa a văzut oportunitatea unui turism în zonă pe care l-a extins conform ideii „numai unde ai fost pe jos este adevărat”. Dar, cum acest lucru este destul de dificil, proprietarii de pensiuni ar trebui să se gândească să-și ajusteze prețurile să-și diversifice ofertele și mai ales să-și promoveze locația, pagina de facebook nefiind suficientă. Apoi, ar trebui să-și îmbie oaspetele nu numai cu mâncare tradițională – care, uneori, și nu în puține locuri, se „abate” de la rețetă -, ci și cu excursii în zonele mai mult sau mai puțin îndepărtate, excursii de o jumătate de zi sau de o zi, făcute în grupuri mici, de maximum 8 persoane (un microbuz de 8+1, locuri poate fi condus cu un permis de categoria B) spre alte locuri deosebite din regiunea lor.

Nu în ultimul rând, proprietarii ar trebui să aibă o bună legătură cu primarul, acesta, dacă se implică, putând fi un bun promotor al zonei. Acest lucru nu este doar în beneficiul proprietarilor de pensiuni, ci al întregii comunități, turiștii cheltuindu-și banii nu numai pe cazare ci și pe mâncarea pe care nu neapărat o achiziționează de la pensiunea la care stau, pe suveniruri și pe câte alte lucruri care aduc un profit localității pe care o păstorește primarul.

IMG_1601Iar dacă aceștia ar înțelege că turistul vine întotdeauna însoțit de aparatul de fotografiat și ar îngropa puzderia de cabluri de pe stâlpi, atunci priveliștile formidabile ale zonelor rurale ar apărea în toată splendoarea lor, nu cum am văzut și am fotografiat eu, pe o pajiște superbă, demarcată de garduri specifice zonei, o vacă păscând, care de abia se deslușește printre cabluri electrice, de televiziune, telefonie sau de internet! Și fiind vorba despre primari iubitori ai localității pe care o păstoresc, cu plăcere îmi amintesc de domnul George Michelis, cel care pe timpul când era primarul frumoasei insule grecești Skopelos nu rata nici o oportunitate de IMG_1649a-și promova zona pe la târgurile de turism din toată Europa, câteodată și mai departe.

Și încă ceva. Nu vreau să intru în amănuntele finanțării cu bani europeni a construirii de pensiuni. Sunt destui oameni care cunosc în amănunt toate procedurile care trebuie urmate. Vreau să spun doar că dacă ești serios și ai un plan clar de afaceri poți să obții acei bani. Dar tot atât de interesantă ar fi și întrebarea: am luat banii, am construit pensiunea, dar acum ce fac cu ea? Văzând numai în scurta plimbare prin zona Bran-Moieciu câte pensiuni sunt de vânzare îmi dau seama că aceasta devine o problemă tot atât de importantă ca obținerea banilor europeni.

Despre toate aceste lucruri, dar și despre multe altele s-a discutat la acest regal al celor care se ocupă de turismul rural, iar proprietarii de pensiuni prezenți cât și grupul de studenți care au participat la acest eveniment nu au avut decât de câștigat.