AJTR
Accident pe Caraiman, acum 100 de ani Accident pe Caraiman, acum 100 de ani
Acum 100 de ani: Nenorocirea de pe Caraiman Cu privire la groaznicul accident din Munţii Bucegi, care a costat viaţa tânărului Şerban Magheru şi... Accident pe Caraiman, acum 100 de ani

Acum 100 de ani: Nenorocirea de pe Caraiman

Cu privire la groaznicul accident din Munţii Bucegi, care a costat viaţa tânărului Şerban Magheru şi a aruncat doliu nemângâiat asupra familiei acestuia (…) am crezut nimerit să întreprindem o anchetă la faţa locului, spre a putea stabili o dată cu amănuntele precise ale nenorocirii şi cauzele ei. Căci e în afară de orice îndoială că sfârşitul tânărului Magheru, în împrejurări atât de tragice, n-a putut rămâne fără influenţă asupra vizitatorilor Bucegilor şi regiunilor pitoreşti din munţii noştri, al căror număr creşte în fiecare an, treptat cu dezvoltarea sportului turismului, atât de răspândit în ţările muntoase europene (…).

Momentul accidentului

Iată, după informaţiile precise ce le-am putut culege, împrejurările în care s-a produs accidentul: Fraţii Magheru au întreprins accensiunea Caraimanului joi după-amiază, pe la orele 2, cu intenţiunea probabil de a se întoarce în aceeaşi zi. Fiind însă surprinşi de întunericul serii, au rămas noaptea pe Caraiman. Vineri dimineaţă, pe la orele 8, tinerii excursionişti au pornit să se reîntoarcă la Buşteni, dar necunoscând drumul şi neavând călăuză s-au rătăcit (…). Tot rătăcind, cei doi fraţi au ajuns dinainta unui povârniş fără iarbă şi sperând că vor da de o cărare şi-au dat drumul pe acest povârniş pe o distanţă de 12 metri, lăsându-se pe o vâlcea (…). De aici au ieşit într-un luminiş, unde au dat peste un nou povârniş, care, după evaluările lui Gheorghe Magheru, nu trebuia să fie mai mare: vreo 10 metri. Şerban se descalţă, îşi puse ghetele în buzunar şi îşi dete drumul. Cum muntele e aci format numai din blocuri de piatră, tânărul Magheru nu se mai putu opri după distanţa de 10 metri şi se prăvăli în prăpastie, într-o adâncime de alţi 50 de metri, într-o adâncime de alţi 50 de metri, ajungând în fundul vâlcelei, unde fu reţinut în mod brusc de un brâu lat de 50 cm, rupându-şi spatele şi lovindu-se cu capul de piatră (…).

Disperarea unui frate

În momentul prăbuşirii lui Şerban, fratele său îngrozit îl strigă pe nume şi, văzând că nu răspunde, hotărî să se lase în jos, spre a-i veni în ajutor. El nu îndrăzni însă să-şi dea drumul pe povârnişul pe care a alunecat Şerban. (…) De aici, aproape fără să-şi dea seama de ceea ce face, îşi dete drumul în neştire pe povârniş şi căzu la o distanţă de vreo 10 metri de fratele său, fiind reţinut, din fericire, de trei brazi care se ridicau ca un dig de apărare. Numai acestei împrejurări îşi datoreşte viaţa tânărul medicinist, căci în dosul celor trei brazi se deschidea o prăpastie cu mult mai groaznică. (…) Sprijinit de un bloc de piatră, el strigă din nou pe fratele său, dar nu primi nici un răspuns. Zdrobit de emoţie şi aproape nebun de groază, Gheorghe începu să strige după ajutor (…). El fu găsit astfel de lucrătorul David. (…) Fratele lui nu mai putu fi însă salvat. După cum am mai spus şi după cum reiese din amănuntele precise ce le-am cules asupra acelei nenorociri care a adus jalea şi doliul în familia Magheru, tragicul accident din Munţii Bucegi se datoreşte numai lipsei de prevedere şi experienţă.

• Din „Universul”, 23 iulie 1912

  • Lorena

    10 septembrie 2012 #1 Author

    Recunosc ca imi place istoria , insa sunt teme ce nu merita abordate practic, iar moartea cuiva ce a avut loc in urma cu 100 de ani nu mi se pare un subiect prea picant…

    Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *