AJTR
Acvila Arlie a revenit în România Acvila Arlie a revenit în România
Îmi aduc aminte cu nostalgie de zilele când, în copilărie, așteptam cu nerăbdare ca rândunelele să se întoarcă la cuib și mă minunam cum,... Acvila Arlie a revenit în România

Îmi aduc aminte cu nostalgie de zilele când, în copilărie, așteptam cu nerăbdare ca rândunelele să se întoarcă la cuib și mă minunam cum, fără greșeală, ele își găsesc cuibul după lungile călătorii ale migrației. Ceea ce pentru mine a rămas doar amintirea unor vremuri de mult timp trecute, pentru alții a devenit o meserie.  Zilele trecute am avut bucuria să primesc de la domnul Ovidiu Bufnilă, responsabil comunicare SOR, amănunte despre migrația acvilei țipătoare mici.

Arlie este prima acvilă țipătoare mică echipată cu transmițător satelitar care se întoarce anul acesta din migrație. Pasărea, care a fost botezată de prietenii Societății Ornitologice Române pe pagina de Facebook, a ajuns în țară pe data de 9 aprilie, după ce a parcurs o distanță de aproape 25.000 de kilometri.

Arlie a fost prinsă anul trecut de o echipă formată din specialiști de la Societatea Ornitologică Română, Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu și Grupul Milvus. A fost echipată cu un transmițător satelitar cu greutatea de 45 g și eliberată, acțiune desfășurată în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”.

Harta Arlie

Pe 15 septembrie 2013, Arlie plecase din țară, în migrație. De la plecare și până la sosire au trecut exact 206 zile. În tot acest timp, Arlie a parcurs o distanță de 24.468 de kilometri, pe trei continente și în 17 țări.
Drumul spre casă a început pe 14 februarie 2014, de pe teritoriul Namibiei. Arlie a zburat spre est, până în Zimbabwe, apoi a traversat Zambia, Tanzania, Uganda, Etiopia, Eritreea, Egipt, Israel, Liban, Turcia și Bulgaria. Pe 9 aprilie se afla în România, după ce parcursese 10.000 de kilometri.

Transmițătorul satelitar de pe spatele lui Arlie a transmis 1106 coordonate GPS care arată cu precizie locurile prin care acvila a fost, inclusiv faptul că în timpul iernii de la noi, a traversat continentul african și de la nord la sud și de est la vest.

Arlie 1

Începând din 2010, 22 de acvile țipătoare mici au fost echipate cu transmițătoare satelitare, Arlie fiind ultima dintre acestea. Doar două dintre aceste transmițătoare mai sunt active în acest moment. Cealaltă acvilă monitorizată satelitar de specialiștii din România – Erika, este încă în Tanzania. Rutele de migrație pot fi urmărite la site-ul www.pomarina.ro (Societatea Ornitologică Română)

Sursa foto: SOR/Mihai Proca

 

admin

Niciun comentariu pana acum.

Fii primul care lasa un comentariu.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *