AJTR
De ce candidez pentru Europarlamentare De ce candidez pentru Europarlamentare
Cred că sunt dator în faţa celor peste 45-50 de mii de cititori ai revistei naţionale „NATURA”, dar și a românilor, în general, să... De ce candidez pentru Europarlamentare

Cred că sunt dator în faţa celor peste 45-50 de mii de cititori ai revistei naţionale „NATURA”, dar și a românilor, în general, să vin cu o mărturie sinceră şi să explic de ce am acceptat să particip la alegerile pentru un mandat în Parlamentul Europei.

Când nu ești mânat de fală goală şi mărire deșartă, nu te lași uşor atras de un drum ce duce spre vârfuri şi care, de fapt, poate să nu fie drumul vieţii tale. Înainte de a spune da sau nu, am simţit necesitatea să întorc capul în urmă, să privesc la calea parcursă, să-mi măsor viaţa publică în atitudini şi fapte, fără să înfloresc, să tăinuiesc sau să rup file din biografia mea. E clar că nimic nu poţi ascunde de tine şi, cel puţin în faţa ta, nu poţi să te dai altul decât aşa cum ai fost timp de o viaţă. Recunosc: am trăit timpuri cumplite în anii de ocupație sovietică, dar nu am avut nici o zi în care să renunț la idealul naţional, la adevărul despre identitatea şi neamul nostru românesc, nu am avut nici o zi în care să cerșesc de la comuniști un carnet de partid sau un post cât mai sus în nomenclatura străinilor şi vânduților, care îşi băteau joc de Moldova şi de moldoveni. Statul sovietic a încercat să mă distrugă, să mă îngenuncheze, dar Dumnezeu m-a ajutat să rămân în picioare şi să merg pe drumul meu.

În anul 1983, cu ajutorul unor sufletiști, am intrat în redacția „Literatura şi Arta”, săptămânal care peste trei ani s-a transformat în tribuna Mișcării de Eliberare Naţională şi care, prin voința mulțimilor deșteptate, a adus în Basarabia limba română, alfabetul latin, tricolorul naţional. În acei ani de luptă inegală, când se dădeau bătălii grele pentru ființa noastră naţională nu am fugit în spitale sau la bucătărie, ci m-am aflat pe prima linie, pe baricade şi nu am fost nici o zi lipsă la apelul poporului meu. Am coordonat trei mari campanii de presă îndreptate împotriva minciunilor antinaționale şi antiecologice ale academiei lui Jucenco şi pentru salvarea bijuteriilor naturale „Saharna” şi „Stânca Mare”, care au devenit simboluri ale deșteptării ecologice. Merită să amintim că Mișcarea de Eliberare Naţională din Basarabia a început de la problemele de mediu, apoi s-a extins spre celelalte domenii fundamentale.

Flyer Renita varianta

La începutul anului 1990, satul meu de baștină Abaclia şi satele învecinate mi-au încredințat mandatul să-i reprezint în primul Parlament şi îndrăznesc să cred că am făcut-o cu demnitate, fiindcă am fost de partea adevărului istoric, de partea celor mulţi şi necăjiți. Împreună cu colegii mei de idei am făcut tot posibilul să ne rupem de la imperiul răului şi să votăm Declarația de Independență. Viaţa mea publică s-a desfăşurat în văzul tuturor şi oricine doreşte poate verifica atitudinea mea faţă de problemele fundamentale legate de dezrobirea moldovenilor şi de reînvierea Basarabiei natale, de păstrarea acestui pământ ca pe o Grădină a Domnului dăruită nouă spre îngrijire, ca o bucurie a vieţii. În mai 1990, în ziua când „Podurile de flori” uneau cele două maluri ale Prutului, am lansat primul număr al revistei naţionale „Natura”, care de atunci şi până astăzi vine în casele dumneavoastră cu o fărâmă din sufletul meu şi al colegilor mei, cu credința nestrămutată că Dumnezeu ne iubește şi ne va face dreptate şi nouă, celor înstrăinați de Neam şi de Ţară. Însă e clar: ne va face dreptate dacă vom participa cu toții la renașterea noastră morală şi spirituală, dacă vom contribui prin fapte frumoase la scoaterea Moldovei din sărăcie, nepăsare, sclavie şi comunism.

Chisinau-Gara-fata

Opera uriaşă a Mișcării de Eliberare Naţională declanșată acum un sfert de veac încă nu a fost finalizată şi este tot mai evident că bătăliile decisive se transferă treptat spre instituțiile europene, fapt care m-a determinat să intru în competiţie pentru un mandat în Parlamentul European pe lista Partidului Verde din România (am locul 4). De altfel, Verzii europeni sunt a patra forţă mare care participă la elaborarea politicilor continentale şi la repartizarea bugetului pe programe şi ţări. Îi cunosc bine pe verzi şi sunt convins că ei vor deveni nu avocații, ci prietenii R. Moldova. Nu e cazul să înșir ce îmi propun să fac în Parlamentul European, dar dacă ajung acolo voi face tot posibilul şi imposibilul ca Basarabia mea natală să se reîntoarcă Acasă, în Europa, iar frații mei de aici să devină oameni liberi şi prosperi. O să mă zbat ca deputații europeni să ajute R. Moldova, să cunoască adevărul istoric şi drepturile noastre legitime la o viaţă normală, nu din gura unor Rogozini, ci de la un basarabean care nu şi-a părăsit pământul natal nici o zi, nu s-a rupt de poporul său şi care a crezut cu tărie că locul R. Moldova este în spaţiul ei naţional şi în Uniunea Europeană. Vă rog să aveți încredere în mine – eu am ce spune despre Ţara mea la Bruxelles.

ALECU RENIȚĂ,
vicepreședinte
al Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România

P.S.: Dreptul la vot pentru alegerile europarlamentare îl au doar moldovenii care dețin cetățenia română. Pe cei care doresc să mă susțină, îi îndemn să voteze Partidul Verde, aflat la nr. 10 din lista Buletinului electoral. Secțiile de vot în R. Moldova vor fi deschise la Chișinău, Bălți, Cahul şi Ungheni.

admin

  • darius

    25 mai 2014 #1 Author

    Alte alegeri, alti bani cheltuiti pentru interese, iar nu se face nimic…
    Dar….hai sa speram, POATE DE DATA ASTA se schimba ceva!

    Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *