AJTR
Kilimanjaro…vazut de Camelia Manea Kilimanjaro…vazut de Camelia Manea
Camelia Manea a implinit 42 de ani. De ce nu… 24? Pentru ca nimeni n-ar baga de seama “viceversa”. Si fiindca muntii Romaniei, i-a... Kilimanjaro…vazut de Camelia Manea

Camelia Manea a implinit 42 de ani. De ce nu… 24? Pentru ca nimeni n-ar baga de seama “viceversa”. Si fiindca muntii Romaniei, i-a strabatut preamult, ea vorbeste, acum, cu tancurile Anzilor. Iar pentru ca a pus un ventricol din inima ei pe Moldoveanu, ne spune, in textul ce urmeaza, cum a lasat un auricul din inima ei pe …Kilimanjaro. Atat de inimoasa, incat cu siguranta va avea mai multe vieti. La Multi Ani, Camelia!(Valentin Tigau)

Text : Camelia Manea

The gleaming glaciers of Kilimanjaro… Muntele acesta cu nume misterios – jumătate împrumutat din Kiswahili – kilima (adică „munticel”) şi jumătate preluat din graiul localnicilor Chagga, care sălăşluiesc pe pantele sudice ale muntelui şi i-au împrumutat „porecla” Njaro (termen care se referă la un personaj fabulos, un fel de demon fioros care aduce gerul) – atrage ca un magnet!Ani de zile visasem cu ochii deschişi să păşesc pe marginea Gheţarului Kibo! Sau să parcurg şi eu la pas creasta dintre Stella Point şi Uhuru Peak. Snows of Kilimanjaro… Ce-i atrăgea pe scriitorii de talia lui Hemingway să vorbească de muntele fabulos al Africii? Care să fie misterul acestui masiv care nu-şi dezvăluie vârful acoperit de nea decât dimineaţa, după răsărit, şi seara, în preajma apusului? Ce poate fi mai înălţător decât să te trezeşti – epuizat şi ars pe faţă – pe Acoperişul Africii? 5896 de metri şi un zâmbet de recunoştinţă cerurilor pentru că s-au deschis să primească bucuria unei ascensiuni reuşite!

Kilimanjaro nu e doar un mit! Gheţarii săi strălucitori, pantele abrupte acoperite de cenuşă vulcanică, corola de nori dimprejurul vârfului Uhuru, cel mai înalt din întreg masivul – de fapt, un colos blând, veşnic înfofolit cu o cuşmă albă de zăpadă – toate acestea fac din Muntele Kilimanjaro un tărâm magnific. Statuar şi neclintit, ridicat sfidător chiar din mijlocul câmpiilor dimprejurul orăşelului tanzanian Moshi, Kilimanjaro incită instantaneu! Aproximativ 35 000 de vizitatori cedează chemării tăcute a muntelui cu cea mai variată configuraţie climatică de pe glob şi se lansează în ascensiune pe una dintre cele 5 rute principale. Este o provocare şi, dintre toţi, 30% reuşesc să ajungă pe vârf. Alţi 30-40% dintre temerari ating Gilman’s Point (5681 de metri) sau Stella Point (5730 de metri), apoi se întorc fericiţi din lumea gheţurilor sacre.Pentru africani, Kilimanjaro chiar este un munte sacru, care inspiră veneraţie şi chiar o uşoară teamă – de necunoscut, de intangibil, de înalt!Urcăm agale (Pole-Pole!) alături de ghid şi de porteri şi, din când în când, incantaţiile cântecului intonat de ei le ritmează paşii, cuprinzând miraculous zările şi creează un sentiment straniu de sacru şi nepermis: „Kilimanjaro, Kilimanjaro…”Kilimanjaro, Kilimanjaro,Kilimanjaro, mlima mrefu sana.Na Mawenzi, na Mawenzi,Na Mawenzi, mlima mrefu sana.Ewe nyoka, ewe nyoka,Ewe nyoka, mbona waninzungukaa.Wanizunguka WanizungukaWanizunguka – Wataka Kunila NyamaKunila Nyama Kunila NyamaKunila Nyama – Mbona Wanizunguka
(pentru a audia cântecul, dați click aici: http://www.ipernity.com/doc/pak/7254360)Chiar dacă veţi atinge vârful sau nu, veţi descoperi că acest munte este fascinant şi ceva din suflul rece al demonului Njaro continuă să vă răvăşească mult timp după aceea.

Niciun comentariu pana acum.

Fii primul care lasa un comentariu.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *