AJTR
Sarmizegetusa Regia trece la Judet! Sarmizegetusa Regia trece la Judet!
Consiliul Judeþean Hunedoara a aprobat preluarea patrimoniului cetatii dacice Sarmizegetusa Regia din administrarea Ministerului Culturii si trecerea acesteia în subordinea autoritatilor judetene, în calcul... Sarmizegetusa Regia trece la Judet!

Consiliul Judeþean Hunedoara a aprobat preluarea patrimoniului cetatii dacice Sarmizegetusa Regia din administrarea Ministerului Culturii si trecerea acesteia în subordinea autoritatilor judetene, în calcul fiind luat un perimetru de 19 hectare care este ocupat de situl istoric.
Potrivit autoritãtilor, administrarea cetãtii de cãtre CJ Hunedoara deschide o perspectivã importantã în ceea ce priveste dezvoltarea turismului, dar si de protejare a monumentului UNESCO, una dintre prioritãtile autoritãtilor judeþene fiind asigurarea unui sistem eficient de pazã a sitului situat în Munþii Orãstiei.
‘Pentru Consiliul Judeþean Hunedoara administrarea cetãtii înseamnã enorm de mult, inclusiv o dezvoltare economicã accentuatã a zonei. Judetul Hunedoara se preteazã, în mod deosebit, la turism, iar un punct de atractie al României sunt cetãtile dacice din Muntii Orãstiei’, a declarat presedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloþ.
El a arãtat cã în noile conditii, CJ Hunedoara va putea accesa fonduri nerambursabile în vederea punerii în valoare a cetãþii Sarmizegetusa Regia, dar si a celorlalte cetãti dacice din Muntii Orãstiei.
În acest context, un prim pas va fi reabilitarea drumului de acces spre fosta capitalã a Daciei, un proiect de finantare fiind depus deja de CJ Hunedoara.
Un consilier al presedintelui CJ Hunedoara se va ocupa special de problemele ce tin de administrarea cetãtilor dacice, acesta afirmând cã în zonã trebuie instituitã o stare de normalitate în ceea ce priveste modul de practicare a turismului.
‘Este o veste foarte bunã cã Sarmizegetusa Regia are un stãpân. Stãpânul vrea sã instaureze normalitatea în Sarmizegetusa Regia si pe parcurs, în celelalte cetãti dacice. Prioritatea este paza, conservarea si protejarea cetãtilor mai ales de turismul sãlbatico-mistico-religios care se practicã acum. Odatã instalatã paza 24 de ore din 24, aceste lucruri se vor reglementa si, probabil, la primãvarã, vã veti plimba într-o Sarmizegetusa Regia normalã’, a spus consilierul pe probleme de patrimoniu istoric, Vladimir Brilinskey.
Cetatea Sarmizegetusa Regia face parte din patrimoniul UNESCO din anul 1999, alãturi de alte cinci fortãrete dacice: Luncani – Piatra Rosie, Costesti-Blidaru, Costesti-Cetãþuie, Cãpâlna si Bãnita.
Sursa:Rompres

 • Elena Brandusa

  25 februarie 2013 #1 Author

  sunt bucuroasa sa citesc ca in sfarsit se face ceva pentru aceasta regiune

  Răspunde

 • Elena Brandusa

  25 februarie 2013 #2 Author

  sunt bucuroasa sa citesc ca in sfarsit se face ceva pentru aceasta regiune, poate o data cu aceasta idee o sa inceteze si furtul de pe cetate

  Răspunde

 • Petru

  27 martie 2013 #3 Author

  Si drumul, faceti drumul acela ca este mai rau ca pe vremea lui Burebista !

  Răspunde

 • Regiunea Centru

  25 mai 2013 #4 Author

  Daca sint un pic destepti cei de la judet pot accesa fonduri europene pentru reabilitare asa cum au facut cei de la Rupea. Dupa doi ani de lucrari in iunie Cetatea se inaugureaza 🙂

  Răspunde

 • Zamfir

  28 august 2013 #5 Author

  E foarte … bine: dacă până acum nu erau fonduri de la guvern, de la judeţ nu vor fi nici atâta!

  Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *