AJTR
Sfârșit de toamnă cu Târg de Turism Sfârșit de toamnă cu Târg de Turism
În perioada 13-16 noiembrie 2014 s-a desfășurat ediția de toamnă a Târgului de Turism al României, organizat de ROMEXPO în parteneriat cu Asociaţia Naţională... Sfârșit de toamnă cu Târg de Turism

În perioada 13-16 noiembrie 2014 s-a desfășurat ediția de toamnă a Târgului de Turism al României, organizat de ROMEXPO în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Agențiilor de Turism din România, Camerele de Comerţ și Industrie din Romania, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc, Organizația Patronală a Turismului Balnear din România și Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic și Cultural. Ca expozanți au participat peste 280 de companii din 15 țări: Austria, Bulgaria, Cuba, Germania, Grecia, India, Indonezia, Israel, Italia, Republica Moldova, Palestina, Romania, Spania, Turcia, Ungaria.

Nu pot să nu remarc faptul că, și în acest an, desfășurarea prea târzie a TTR-ului a creat confuzie nu numai printre vizitatori, dar și printre expozanți, mulți dintre cei care, acum câțiva ani, în mod tradițional veneau să-și prezinte oferta pentru sărbătorile de iarnă sau chiar pentru întreg sezonul alb, acum nu au fost prezenți la Târg. La jumătatea lui noiembrie, la mai puțin de o lună până la debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, marea majoritate a locurilor sunt ocupate, introducerea în România, acum ceva ani, a „Înscrierilor timpurii”, la inițiativa domnului Adrian Voican de la Bibi Touring, făcându-și din plin datoria.

IMG_6101

N-am mai văzut decât câteva oferte de petrecere a Crăciunului și de Revelionului sau a vacanțelor la schi în țară și în străinătate. În schimb, m-am bucurat să văd că, în premieră, o fost lansat programul „Week-end în București”, prin intermediul căruia reprezentanții Federaţiei Patronatelor din Turismul Romanesc îşi propun sa indemne românii să redescopere Capitala țării. Dar nu numai pe români. Multe oferte interesante se îndreaptă și spre grupurile de turiști veniți de prin toate colțurile lumii, grupuri care nu pot să nu-ți bucure privirea atunci când îi vezi plimbându-se prin centrul Bucureștiului.

În paranteză fie spus, într-a treia zi de Târg, ieșind prin oraș cu câțiva prieteni, am avut plăcerea să conversăm cu doi tineri olandezi, interesați atunci, în prag de noapte, de berea bună din Centrul Vechi, dar și de… soarta alegerilor de pe 16 noiembrie!

IMG_6138

În tot acest perimetru, vestita Casă Capșa nu interesa pe nimeni. Doar umbrele celor care odinioară umpleau până la refuz acest loc mai păreau să se plimbe pe acolo… Și parcă, din dorința de a le ține de urât, am intrat și noi ca să bem o bere sau o cafea. Din păcate, nu am reușit să stăm prea mult la taifas cu cei care nu mai erau demult printre noi. Chelnerul, care fusese la început mirat de prezența noastră acolo, ne-a informat foarte protocolar că ar trebui să dăm repede paharele peste cap și să plecăm pentru că ei închid la ora 22 punct! Însă, ne-au mai tolerat câteva minute, timp în care și-au strâns scaunele din fața restaurantului pe care, dat fiind frigul de afară, nu stătea nimeni!

Trist moment pentru acest faimos restaurant din centrul Bucureștiului…

Dar, să mă întorc la Târg.

IMG_6096

Multă lume s-a strâns la standul Asociaţiei Litoral – Delta Dunării unde era promovată stațiunea Mamaia. Se prezenta spectacolul cu care au fost la Târgul de la Londra. Fetele erau acolo, doar Mazăre lipsea! Nici tradițiile autohtone n-au lipsit. Trebuia doar să trecem pe la standurile ANTREC, Consiliul Judeţean Gorj, Consiliul Judeţean Neamț sau Maramureș și ne-am putut bucura de prezența multor meșteri populari sau de muzică și dansurile populare. Nici de mâncăruri și băuturi tradiționale n-a dus lipsă această ediție a TTR-ului. La anumite ore aveai impresia că te afli la un picnic. Iar dacă mai punem la socoteală și conferințele la care, fie românii, fie delegațiile oficiale ale unor țări le-au ținut pe toată desfășurarea Târgului, senzația că te-ai aflat în vacanță, te-a însoțit continuu.

IMG_6169
Anul acesta am ales să fiu prezent la Salonul Național de Fotografie Turistică, organizat de Fundația Amfiteatru, dar și la conferințele ținute de Prestige Tours, despre destinația Antalya, sau cele ale bulgarilor, care nu s-au mulțumit să ne vorbească doar despre frumusețea stațiunilor lor de schi, ci ne-au îmbiat și cu vinuri și preparate culinare de pe meleagurile lor.

IMG_6120
N-aș vrea să închei aceste câteva rânduri fără să amintesc despre plăcuta întâlnire de la standul Ambasadei Tunisiei, acolo unde, la chemarea E.S. Doamna Boutheina Labidi, au sosit, pe lângă vizitatorii obișnuiți ai Târgului, și mulți alți ambasadori, printre care am avut plăcerea să-i recunosc pe cei ai Marocului, Muntenegrului sau Macedoniei.

admin

Niciun comentariu pana acum.

Fii primul care lasa un comentariu.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *