AJTR
Trentino așteaptă oaspeți din România Trentino așteaptă oaspeți din România
Text si foto: MIHAI VASILE Era o zi frumoasă de sfârșit de vară când am primit invitația de a participa la prezentarea unor regiuni... Trentino așteaptă oaspeți din România

Text si foto: MIHAI VASILE
Era o zi frumoasă de sfârșit de vară când am primit invitația de a participa la prezentarea unor regiuni de schi din Alpi. Inițial n-am înțeles despre ce era vorba. Un workshop, îmi spune un prieten. Fiind vorba despre Alpi și despre schi n-am stat prea mult pe gânduri și am acceptat invitația la Poiana Brașov.
Ajunși la destinație am fost cazați la hotelul Piatra Mare. Un banner imens pe care scria cu litere mari: „IFT (Innovations for Tourism) – EXPOSKI – South Eastern European Schi Exhibition” ne-a întâmpinat chiar la intrare.
Era vorba despre un târg de turism, dar nu unul obișnuit, cu public, ci despre o întâlnire între reprezentanții unor regiuni celebre de schi din Italia, Franța, Austria, cu parteneri est-europeni. Italienii își exprimaseră dorința să facă o prezentare în fața presei, motiv pentru care am fost și noi invitați acolo.


Astfel i-am cunoscut pe reprezentanții zonei Trentino. Priveam imaginile deosebite care defilau pe ecran și ascultam cu deosebită plăcere ceea ce domnul Fabio Gerola ne povestea despre multele stațiuni cu zeci și sute de kilometri de pârtii acoperite de o zăpadă aproape imaculată.
Trentino se găsește în Dolomitii care, în 2009, au devenit Patrimoniu UNESCO. Cifrele pe care ni le spune domnul Gerola sunt impresionante: 250 de mijloace de transport pe cablu ultramoderne care pot transporta 340.000 persoane pe oră; în cazul în care zăpada ar lipsi aceasta n-ar fi o problemă pentru că 3.000 de tunuri sunt pregătite să acopere pârtiile cu zăpadă artificială. Există 11 centre de schi Cross-country care cuprind peste 500 km de pârtii, dar și 16 snowpark-uri și două circuite principale de schi: Skirama Dolomiti și Dolomiti Superski. Dar să le luăm pe rând pentru că cifrele întrec orice imaginație a celor care practică schiul în România!
Skirama Dolomiti cuprinde: 380 km de pârtii; 150 de mijloace de transport pe cablu (nu am spus teleschiuri, așa cum scrie în prospecte, pentru că sunt convins că există și gondole sau telecabine); 6 zone de schi: Madonna di Campiglio – Pinzolo; Val di Sole: Folgarida-Marileva; Peio și Passo Tonale; Dolomiti Paganella; Monte Bondone; Folgaria-Lavarone.


Ar fi complicat să vă vorbesc despre toate aceste zone, mai ales că nu le-am văzut decât cu „ochii minții”, urmărind cu deosebit interes expunerea domnului Gerola cât și a colegilor domniei sale, care, fiecare, erau reprezentanții uneia dintre stațiunile amintite mai sus. Totuși, câteva cifre care apar în prezentări nu fac decât să impună respect.
Val di Sole – 270 km de pârtii, 97 teleschiuri.
Peio – schi la altitudinea de 3.000 m; 8 km coborâre și 1.600 m diferență de nivel.
Passo Tonale – Ghețarul Presena (3016 m); 11 km coborâre și 1.800 m diferență de nivel de-a lungul pistei negre „Paradiso” și a celei roșii „Pegra”.
La Folgardia- Marilleva se poate ajunge cu Express Dolomiti. Există legătură cu pârtiile din Madonna di Campiglio și Pinzolo.
În zonele Madonna di Campiglio Pinzolo și Val Rendena se poate schia pe 150 km de pârtii interconectate; la Pinzolo-Campiglio este o nouă cabină expres; se schiază între 2.500 și 850 metri pe cele 95 de pârtii (44 albastre, 36 roșii și 15 negre).


Dolomiti Paganella reprezintă zona favorită pentru familiile cu copii dar și locul oficial unde se antrenează echipa de schi alpin a Norvegiei. Aici, doar(!) 50 km de pârtii sunt la dispoziția turiștilor!
Folgaria – Lavarone – 105 km de pârtii pentru schi tour; 30 de teleschiuri; șapte școli de schi; 100 km de trasee Cross-country, dar și patinoar.
Val di Fiemme – 120 km de pârtii; 150 km de trasee de schi Cross-country; 5 zone de schi; trambuline pentru sărituri cu schiurile.
San Martino di Castrozza – Passo Rolle – 60 km de pârtii; 23 de mijloace de transport pe cablu; două snowpark-uri sau schi nocturn la Colverde, dar și magazine rafinate și pub-uri prin stațiuni.
În zona Trentino vin anual peste 3 milioane de turiști din peste 30 de țări, 41% dintre ei, iarna. Peste 1.500 de hoteluri stau la dispoziția acestora.
În perioada 11-21 decembrie 2013, se va desfășura la Trentino Universiada de iarnă.
Impresionant, nu!

Turistul român s-a obișnuit cu pârtiile deosebite din Austria. Dar câteodată este bine să mai vezi și alte locuri iar zona Trentino face parte dintre acestea. Nu știu dacă aș fi amețit de numărul de kilometri de pârtii. În definitiv câți kilometri poți să parcurgi pe schiuri într-o zi? În orice caz nu prea mulți doar și pentru simplul motiv că la tot pasul ești ispitit cu alte și alte bunătăți, de la restaurantele primitoare până la piscinele și locurile de relaxare din SPA-uri. O activitate mi-a atras atenția. Cross-country-ul! Trebuie să fie deosebit să parcurgi în fiecare zi alte zone, să vezi alte frumuseți.
În concluzie, vizitați Trentino!

  • Zamfir

    14 septembrie 2012 #1 Author

    Bune sfaturi ne dai. Să notăm în agendă pentru vacanţele viitoare.

    Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *