AJTR
Vacanţă cu un prieten “închiriat” Vacanţă cu un prieten “închiriat”
Text: Magda Cristina Ursache E plăcut să călătoreşti, dar şi mai plăcut este să ai cu cine să împărtăşeşti revelaţiile călătoriei. Iar atunci când... Vacanţă cu un prieten “închiriat”

Text: Magda Cristina Ursache
E plăcut să călătoreşti, dar şi mai plăcut este să ai cu cine să împărtăşeşti revelaţiile călătoriei. Iar atunci când eşti într-un oraş necunoscut ţi-ar prinde bine compania agreabilă a unui amic care cunoaşte istoria fiecărei pietre. La asta trebuie să se fi gândit şi britanica de origine braziliană Alice Moura (stabilită la Londra), atunci când a propus un tip mai puţin obişnuit de turism alternativ, care presupune beneficierea de serviciile unor “prieteni locali”. Alice Moura a creat astfel un site de internet numit “Rent a local friend”, punând la dispoziţia turiştilor serviciile unor ghizi autorizaţi, care reuşesc să construiască o relaţie amicală cu clientul. “Când am creat acest site, m-am gândit întâi la routarzi. Dar mulţi clienţi sunt persoane vârstnice care preferă servicii personalizate”, a declarat Alice Moura. “Totodată, unor familii nu le plac circuitele turistice rigide, iar tinerii vor sã cunoască locuri aflate în trend, care nu sunt întotdeauna într-un circuit clasic”. Totul a pornit de la o experienţă personală, când a fost rugată de una dintre cititoarele blogului ei să o însoţească într-un circuit al oraşului. Atunci şi-a dat seama cât de important este un ghid autorizat, care să fie localnic. Costurile variază, în funcţie de oraş. Astfel, un prietenînchiriat” costă 80 de euro la Milano, 77 de dolari la Rio de Janeiro, 90 de dolari la San Francisco. 15 oraşe din lume, între care New York, Barcelona, Shanghai şi New Delhi sunt acum pe “harta prietenilor de închiriat“, iar 27 de ghizi locali, care vorbesc cel puţin limba engleză, propun circuite personalizate. “prietenii locali” sunt oameni care au şi alte profesii şi preocupări în viaţa de fiecare zi: un campion de surf în Hawaii, o pictoriţă în Paris, un medic pediatru în Berlin, un ziarist de sport la Buenos Aires. Nu de puţine ori, “prietenul închiriat” a devenit, la sfârşitul călătoriei, un prieten adevărat, poate chiar pentru o viaţă…

  • Dana

    28 august 2012 #1 Author

    Imi place foarte mult aceasta idee si cum poti cunoaste mai bine un oras decat prin prisma unui localnic. Cred ca fiecare are de castigat.

    Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *