

Bucuria și mândria unor podgoreni de ieri și … de azi
AvizierCălător în RomâniaCălătoriile AJTR 24 februarie 2025 Doina TĂTARU

Motto: „Slăvit fie vinul de-apururi al neamului meu”
În toate călătoriile pe care le facem prin țară și prin lume, momentele în care oamenii se adună la un pahar de vin bun și de vorbă spusă din suflet rămân agățate în memorie ca niște luminițe ce dau încredere și sporesc prietenia.
Podgoriile românești au ajutat întotdeauna dezvoltarea acelor spații de viețuire din preajma lor, fie zonă rurală sau urbană, inspirând pe localnici să lucreze terenurile și să se bucure de produsul recoltelor lor. Indiferent că au fost demnitari de rang înalt sau simpli lucrători, fețe monahale sau oameni de afaceri, pasiunea și cultul pentru produsul viilor a fost la fel de mare și în vremuri de demult și în zilele noastre.
Către o astfel de destinație a țării a ales Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) să-și îndrepte atenția la început de an 2025, anume zona Drăgășanilor. Gala de Premiere a excelenței în industria turistică românească pentru anul pe care l-am încheiat a fost spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate. Ca o tradiție pe care AJTR a încercat să o respecte, în timp, festivitatea s-a ținut în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. În prag de primăvară calendaristică, dar respirând încă aerul rece al unei ierni târzii, ne amintim totdeauna cu bucurie de meleaguri românești cu semnificație.
Podgoriile de la Drăgășani au o tradiție de secole. Vinurile produse aici au fost savurate de figuri marcante ale istoriei românești, precum Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazul și Tudor Vladimirescu. Viticultura din zonă s-a dovedit a fi un simbol al rafinamentului și al continuității unei tradiții care a triumfat peste vremuri, vinurile locale fiind recunoscute și la nivel internațional pentru calitatea și savoarea lor. Ele au fost scoase la iveală de niște oameni pasionați.

În căutarea acestor valori plecasem și noi la drum. Dacă ne întoarcem fața către trecut, găsim în regiune un pol semnificativ de referință chiar în sânul unei familii remarcabile de romăni patrioți: Brătienii. Am vizitat unul dintre cele mai frumoase domenii boiereşti din România, în care aceștia s-au născut și au creat pentru țară. Și am descoperit pe Ion C. Brătianu, nu numai omul pasionat de istoria românilor, cu o cultură eclectică, dar și iubitorul de natura și rodul pământului natal. Prima lor casă de pe moșia Florica, ridicată la 1858, era situată în mijlocul viei Floreasca, pe care acesta a cumpărat-o, a îngrijit-o și a exploatat-o toată viața. Conacul somptuos boieresc, în care s-a transformat ulterior casa, este înconjurat de un parc întins, incluzând printre altele o fermă și o cramă, străjuite de podgoriile de la Ștefănești.
Într-un alt registru, pe parcursul călătoriei noastre, am întâlnit iubirea și dedicația către rodul viței de vie la oameni ai locului, care performează în prezent așa cum au făcut-o de ceva ani.

Dna Maria Ancuța, Directoarea Muzeului Viei și Vinului din Drăgășani, este un exemplu. Și-a legat existența de ani de zile de acest spațiu de promovare a valoroaselor soiuri de vin locale, ghidând cu patos și profesionalism vizitatorii care-i trec pragul. Cu prezentări aproape artistice, presărate cu versurile poetului Nechifor Crainic, cu trimiteri către istoria locului și sufletul drăgășenean ce sălășluiește în vin, ea invită musafirii la o degustare elegantă licoroasă, însuflețită de gustul de lipie caldă. Și îi însoțește printre exponatele muzeului, de la echipamente pentru extragerea vinului, obiecte artizanale, la costume tradiționale ale regiunii. Este deținătoare a Diplomei de onoare pentru contribuția activă la imaginea pozitivă a României, acordată de către Consulatul onorific din Nisa, în 2019.
Alți oameni de pe meleagurile Drăgășanilor, care au legat o prietenie în ani și de la nenumăratele interferențe tematice și acțiuni concrete în sfera viticolă, sunt Eugeniu Diaconescu și Valentin Iordache. Iată-i împreună, pe platoul zonei viticole de la Casa de vinuri Iordache, dezvăluind grupului nostru de jurnaliști, din tainele și efortul care stau la baza unei producții reușite de vin.

Familia Iordache este o familie de pasionați în domeniu. Inițiatorul acestui business, Bebe Iordache, a plecat un pic mai repede de pe Terra, dar soția și fiul său duc cu mare demnitate și dedicație, pe mai departe, tradițiile și pasiunile sale. Dl. Valentin Iordache ne-a bucurat cu o degustare rafinată a soiurilor de vin autohtone, prezentându-ne și tehnologia producerii vinurilor, în incinta special amenajată – muncă ce necesită efort și dedicație.
În tot periplul nostru de Drăgășani, am fost însoțiți de colegul nostru Eugeniu Diaconescu, ctitor și patron al Complexului Kilometrul Zero și Hotelului Kilometrul Zero – omul care a clădit în ani de zile, alături de soția sa Gabriela, un imperiu al ospitalității, învăluită și susținută de savoarea soiurilor locale de vin. Ei sunt deja personalități ale urbei, antreprenori cu faima de a oferi servicii gastronomice și de cazare, de înaltă clasă, îmbinând modernul cu tradiția locului. Seara de Gală a Premiilor AJTR pe 2025 a excelat în organizare, ambientare plină de strălucire, gastronomie autentică și savoarea vinurilor din podgoria locală, sub managementul atent și profesionist al familiei Diaconescu.
Și printre noi, ne-am bucurat să salutăm prezența nu doar a unui alt coleg de breaslă jurnalistică și turistică, dar și a unui real cunoscător și iubitor al tainelor viticulturii: prof. dr. George Niculescu. Împreună cu soția sa, Claudia – și ea cu reale cunoștințe în domeniul vinurilor mulțumită pasiunii tatălui său, George ne-a surprins cu o galerie întreagă de specificități licoroase, care mai de care mai rare, greu de găsit, oferite sub formă de cadouri de tombolă, tuturor participanților.
Oenologia este o știință care are nevoie și de multă iubire și dedicare pentru a celebra misterul bobului de strugure și tainele nemăsurate ale viței de vie, al căror miez divin a oferit bucurie și vigoare, de secole, ființei umane.
Text și foto: Dr. Doina Tătaru, membru AJTR