AJTR
Moisei, tărâmul legendelor vii. Aspecte privind promovarea stațiunii turistice Moisei, tărâmul legendelor vii. Aspecte privind promovarea stațiunii turistice
„Moisei, tărâmul legendelor vii. Aspecte privind promovarea stațiunii turistice” este un îndrumar turistic, apărut în prestigioasa editură Sitech din Craiova (ISBN 978-606-11-8507-8), născut din necesitatea de... Moisei, tărâmul legendelor vii. Aspecte privind promovarea stațiunii turistice

„Moisei, tărâmul legendelor vii. Aspecte privind promovarea stațiunii turistice” este un îndrumar turistic, apărut în prestigioasa editură Sitech din Craiova (ISBN 978-606-11-8507-8), născut din necesitatea de a valorifica mai bine și mai eficient imensul potențial turistic al comunei Moisei, dar și pentru a face o invitație la o călătorie fascinantă prin această comună, unde istoria, cultura și frumusețea naturală se întâlnesc într-un mod unic și inegalabil. 

De ce comuna Moisei face obiectul acestei lucrări? În primul rând, pentru că această așezare idilică, din inima pitorească a Munților Maramureșului, este un loc cu totul aparte, este o comoară a istoriei și culturii maramureșene. Aici natura și tradiția se îmbină într-o poveste ancestrală.  În al doilea rând, există o dorință asumată a autorităților locale de a promova comuna Moisei în rândul stațiunilor turistice de interes național, iar o lucrrare de acest gen poate fi un îndrumar turistic util și necesar.

Specialiștii și decidenții din turism pot găsi, în cele peste două sute de pagini, idei și soluții practice, ușor adaptabile specificului local, pentru îmbunătățirea calității serviciilor turistice oferite vizitatorilor, iar pentru potențialii turiști reprezintă acea sursă de inspirație și dorința de a explora această bijuterie din nordul României. 

Îndrumarul sau îndrumătorul turistic este conceput ca un instrument practic și informativ, menit să ajute la dezvoltarea turismului în Moisei, să creeze o ofertă turistică diversificată și competitivă și să atragă un număr mai mare de vizitatori. Cuprinde informații detaliate despre istoria și cultura locală, atracțiile naturale, evenimentele tradiționale și meșteșugurile unice ale Moiseiului. Există și unele sfaturi practice și modele despre cum să se dezvolte infrastructura turistică, să fie promovată destinația turistică, precum și modul de a crea experiențe memorabile pentru vizitatori.

De asemenea, are rolul de a ajuta la identificarea oportunităților pentru excursii, trasee pentru drumeții, activități culturale și multe altele. Sunt descrise parteneriate, colaborări locale, tehnici de promovare a patrimoniul cultural și modalități de realizare de programe turistice inovative pentru a atrage turiștii.

În îndrumător se propune strategia de dezvoltare turistică a comunei Moisei, dar și tehnici care includ planuri operaționale, crearea unei oferte turistice atractive și instrumente eficiente pentru colectarea informațiilor de la turiști.

Totodată, pentru a atrage turiști, se propune un brand turistic distinctiv pentru Moisei, care să reflecte autenticitatea și frumusețea locului. Sunt propuse programe turistice tematice, inclusiv evenimente culturale și activități tradiționale, pentru a oferi vizitatorilor experiențe autentice și de neuitat.

Fac obiectul unei prezentări detaliate tehnicile promoționale moderne, inclusiv marketingul online, social media și colaborările cu agenții de turism, pentru a ajunge la un public cât mai larg și pentru a promova Moiseiul ca destinație turistică de top.

Îndrumarul turistic include instrumente pentru obținerea de feedback de la turiști, astfel încât să se poată adapta și îmbunătăți continuu oferta turistică. Sunt oferite exemple de metode de colectare a datelor pentru a evalua satisfacția și nevoile vizitatorilor.

O precizare merită să fie făcută: acest îndrumător nu înlocuiește vreo monografie a localității Moisei sau documentația pentru obținerea statutului de stațiune turistică de interes național. Este o colecție de modele de aplicații teoretice și practice care poate ajuta decidenții din turism să selecteze ceea ce consideră că este adaptabil comunei Moisei în anumite perioade de timp pentru a îmbunătăți și diversifica infrastructura turistică și serviciile turistice.

În partea finală a îndrumarului sunt prezentate o serie de versuri dedicate comunei Moisei ca destinație turistică, iar utilitatea lor poate fi realizată prin inserarea în diferite creații publicitare (broșuri, pliante, agende, cataloage etc.), motto-uri pentru diferite lucrări cu caracter turistic sau cu ocazia diverselor prezentări ale acestei comune turistice.

Este și o invitație de a porni împreună la o  călătorie de explorare și dezvoltare a turismului în Moisei, unde fiecare pas este o oportunitate și fiecare experiență este unică. Moiseiul așteaptă cu brațele deschise turiștii, iar acest îndrumător este un partener de încredere în această călătorie utilă și intresantă.

                                                                                   Din partea autorilor,

                                                                                    George NICULESCU