Recent, între 24 și 26 mai 2024, Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor din România – AJTR – și-a continuat periplul călătoriilor documentare prin țară. De această dată, în zona Vrancei, la Panciu și Focșani, Dragosloveni, Mărășești și Mărăști, Soveja și Brazi – un spațiu impregnat de tradiție, iubire de neam, cultură și caractere de elită.
Am vizitat locurile unde au trăit, creat și trecut la cele veșnice personalități de mare calibru ale României: Alexandru Vlahuță, Ioan Slavici, Simion Mehedinți.
Ne-am încărcat de vibrația locurilor unde au luptat români-eroi, de la generali la simpli soldați, pentru a-și apăra teritoriul în Primul Război Mondial.
Am simțit aerul monahal, tihna și sfințenia așezămintelor religioase.
Dar mai presus de toate aceste mărturii ale vieții vrâncene descoperite prin construcții de monumente, case în arhitectura tradițională sau instituții de interes public cu impact cultural, ne-am umplut sufletele cu generozitatea și dedicația oamenilor locului.
Peste tot am fost întâmpinați cu iubire și bucurie. În mod deosebit, doi reprezentanți ai zonei au venit către noi cu sufletul pe tavă și țara în suflet: Fănică Panciu, fost primar al localității Panciu, și Nicolae Mărăscu, actualul primar din Panciu. Ce frumoasă colaborare a două personalități locale în a ne împărtăși din realitățile, evoluțiile și specificul urbei pe care au păstorit-o. Fie în atmosfera de cordialitate elegantă a sălii de consiliu de la Primăria Panciu sau în ambientul terasei plină de verde și produse gastronomice tradiționale, preparate prin dedicația echipei Asociației culturale „Ioan Slavici”, coordonată de familia F. Panciu.
Aceeași mândrie de a vorbi despre valori românești am întâlnit-o la doamnele custode de la Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță” din Dragosloveni, Casa memorială „Ion Roată” din Câmpuri și Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” din Focșani. Și-au dedicat ani de zile creșterii și menținerii acestor spații de cultură, transmițându-ne și nouă energia pozitivă a locului.
Aici, în Moldova, regăsim patosul iubirii de țară și de rădăcinile sale culturale, prin faptele și vorbele oamenilor. Locul inițial de mormânt al scriitorului Ioan Slavici a fost păstrat la Schitul Trei Brazi, într-un cadru idilic. Realitățile financiare ale vremurilor actuale au facut însă ca actualul mormânt al său din Cimitirul Bisericii „Sf Apostoli Petru și Pavel” de la Panciu, după strămutarea ulterioară a osemintelor datorată conjuncturii istorice, să aibă încă nevoie de o nouă înfățișare, pe măsura personalității scriitorului.
Orașul Panciu, „un oraș mic, dar cu zvâc” – așa cum ne-a transmis primarul Nicolae Mărăscu i, aflat în vecinătate de zonă viticolă, a evoluat mult în ultimul deceniu și poate oferi, în continuare, oportunități turistice. Noi am testat și varietatea și originaliatatea preparatelor culinare, pregătite cu mult suflet în buna tradiție a ospitalității românești. Și înveselite de vibrația dansurilor rituale conservate în timp, pline de simbolistică pentru comunitățile rurale, dar și de vivacitatea sârbelor și horelor locale la care și colegii noștri s-au încumetat să se alăture.
Ștampila timpului prin exponatele de scriitură și fotografie admirate în destinațiile vizitate ne-a evocat încă o dată sufletele de români iubitori de neam ale unor mari personalități cu care România a fost binecuvantată: Alexandru Vlahuță, Ioan Slavici, Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Octavian Goga, Nicolae Grigorescu, Nichifor Crainic, Duiliu Zamfirescu, Simion Mehedinți, Ion Roată, dar și militari de carieră precum Alexandru Averescu sau Eremia Grigorescu.
Cu sufletul pe tavă și țara în suflet este mesajul pe care ni l-au transmis cu căldură și discreție gazdele noastre de la Panciu, cei care vă așteaptă cu inima deschisă să veniți și să vă bucurați de atmosfera acestor locuri.
Text și foto: Doina TĂTARU
Galerie foto: