AJTR
A 15-a Ediție a Salonului VINVEST A 15-a Ediție a Salonului VINVEST
Text: M.O. BROD Foto: Mihai VASILE SÂNGEALB Marea Unire a Vinurilor în anul Centenarului Marii Uniri; Timişoara 2018 Veniți să luați și din fabuloasa... A 15-a Ediție a Salonului VINVEST
  • Text: M.O. BROD
  • Foto: Mihai VASILE SÂNGEALB

Marea Unire a Vinurilor în anul Centenarului Marii Uniri; Timişoara 2018

Veniți să luați și din fabuloasa și binefăcătoarea lumină a vinului!

În anul binecuvântatului Centenar al Marii Unirii, VINVEST, CCIAT și ADAR, tradiționali organizatori, vă dau întâlnire la Timişoara, la Salonul Internațional de Vinuri – VINVEST, Ediția a XV-a. Cel mai impresionant elogiu adus vinului va avea loc în perioada 30 martie – 1 aprilie 2018 la Centrul Regional de Afaceri Timişoara. Sunt zile în care, totodată, se celebrează, la catolici, Sfânta Înviere a Mântuitorului nostru Iisus, iar la ortodocși, luminoasa zi a Floriilor. Fericită coincidență! Din cele 7 Sfinte taine, sinonime cu ortodoxismul, trei dintre ele implică prezența și revelația vinului. A treia dintre acestea o reprezintă taina a cuminecăturii, a euharistiei, prin care creștinul se împărtășește cu Trupul și Sângele Domnului – pâine și vin. De altfel, vinul și gastronomia se numără printre cei mai puternici piloni ai identității şi unităţii naționale. Tocmai de aceea, ca în fiecare an, militant tenace (şi) pentru aceste eterne idealuri româneşti, Salonul internaţional VINVEST 2018 este o veche şi totuşi constant nouă oportunitate de a (re)descoperi cele mai seducătoare vinuri și distilate din România. Succesul acestui eveniment este bine stabilit, mai ales că, de pildă, în 2017 am numărat peste 2.800 de vizitatori.

De la povârnișurile Moldovei sau Munteniei la dealurile Olteniei ori la țărmurile Dobrogei, prin Văile Târnavelor, Crişanei sau Banatului, izbânzile viticulturii noastre vor fi bine reprezentate aici, la secular-europeana Timişoara preschimbată, timp de trei zile, într-o veritabilă capitală a vinurilor românești. Cu mărci mai noi sau consacrate, DOC -denumire de origine controlată sau nu -, soiurile şi producătorii se înfrățesc, se reunesc profesional, dar și patriotic într-o atmosferă caldă și prietenoasă, cu o personalitate bine definită, sub motto-ul „Identitatea vinului românesc”. În cadrul Salonului VINVEST Timişoara 2018, marea degustare de vinuri din 15 martie 2018 – un important preeveniment al Salonului – a declanșat deja începutul unei sărbători de neuitat: un veac de vinuri ale României.

Importanţa VINVEST este tot mai mare, de la an la an, iar faptul că Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 ne obligă să ne pregătim şi mai atent pentru fiecare nouă ediţie, pentru tot mai disputata piață internațională a licorilor lui Bachus. Preconizăm şi anul acesta să aducem în salon crame de referință ale domeniului, hotărâte să expună, în total, 300 de sortimente de vin. Ca întotdeauna, și la această ediție vor fi prezenți reprezentanți ai serviciilor conexe producției vinului, cei care dezvoltă logistica specifică. Participanții cu standuri la evenimentul VINVEST CENTENAR vor primi Marea Medalie de Aur a Unirii în Vinuri/ CENTENAR 1918 – 2018”, ne-a declarat ing. Lucia PÎRVU, director VINVEST.

Suntem siguri că şi inedita expoziție ad-hoc cu 100 de sticle de vin (50 sticle din primele ediţii ale concursului, oferite de VINVEST) şi alte 50 sticle de vin susţinute de producători se vor bucura de aprecierile publicului.

De asemenea, salonul va marca o mult așteptată reîntâlnire a producătorilor de vin, o repetiţie, în avans,  putem spune, în oraşul Timişoara, desemnat Capitală Culturală Europeană 2021, prin care dorim să accentuăm bogăţia sectorului viticol naţional acum, la 100 de ani de la măreţele evenimente din urmă cu un veac.

Vă invităm, aşadar, să rezervaţi în agenda dumneavoastră şi Concursul Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice, ediţia a 15-a, în perioada 29 martie – 1 aprilie 2018, la Timişoara, în cadrul căruia se vor produce și alte evenimente captivante: simpozionul ştiinţific ”Identitatea vinului românesc”, vernisaje de expoziţii artistice, manifestări din zona gastronomiei, artelor, literaturii. Pe parcursul celor trei zile ale salonului, importatorii şi distribuitorii de vinuri, producătorii şi distribuitorii de utilaje şi servicii conexe sunt asteptaţi pentru a-şi prezenta ofertele.

Cei interesați – și cine nu poate fi interesat? – să participe la VINVEST sunt așteptați vineri și sâmbătă între orele 10:00 – 19:00, iar duminică între 10:00 – 17:00. Un bilet de intrare costă 20 de lei, bani pentru care fiecare persoană primește ca souvenir un pahar special pe care îl poate folosi la numeroasele degustări din Salon.

Salonul Internațional de Vinuri din Timișoara VINVEST, Ediția a XV-a, este un eveniment de excepţie la care își aduc contribuția 100 de parteneri și colaboratori. Co-organizatori sunt Asociația Degustătorilor Autorizați din România, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara, Asociația de Cultură și Promovarea Vinului VINVEST. Vă aşteptăm, sub cerul Paştelui, cu vinuri, vinuri spumante, distilate, cidru, produse bio, senzaţionale oferte ale turismului viticol, ale tuturor sărbătorilor de-a lungul anului. Veniți să luați și din fabuloasa și binefăcătoarea lumină a vinului!