AJTR
Alex Benchea și Răzvan Nedu, doi sportivi care văd împreună 1%, au cucerit vârful Mont Blanc 4810 metri. O premieră pentru România Alex Benchea și Răzvan Nedu, doi sportivi care văd împreună 1%, au cucerit vârful Mont Blanc 4810 metri. O premieră pentru România
București 23 iulie – Alex Benchea și Răzvan Nedu, doi sportivi cățărători, membrii ai Lotului de Performanță Climb Again și care văd împreună 1%, au cucerit... Alex Benchea și Răzvan Nedu, doi sportivi care văd împreună 1%, au cucerit vârful Mont Blanc 4810 metri. O premieră pentru România

București 23 iulie – Alex Benchea și Răzvan Nedu, doi sportivi cățărători, membrii ai Lotului de Performanță Climb Again și care văd împreună 1%, au cucerit Vârful Mont Blanc – 4810 metri. Este pentru prima dată când vreun sportiv român cu deficiențe de vedere ajunge sus, pe cel mai înalt vârf din Alpi. La finalul anului trecut, Alex Benchea a mai înregistrat o premieră pentru țara noastră, atunci când a urcat, alături de Cosmin Andron, pe Kilimanjaro – 5859 metri. Alex și Răzvan sunt legitimați la Clubul Climb Again și fac parte din Lotul Național de Paraclimbing. Ideea acestor expediții aparține lui Alex, iar visul lui este să urce 3 vârfuri: Kilimanjaro, Mont Blanc și Elbrus.

”Această expediție, pe Mont Blanc, a avut loc într-un context provocator. De aceea, reușita ei este cu atât mai importantă. Cei doi sportivi ne-au demonstrat, nouă tuturor, că indiferent de condiție sau context extern, visele devin realitate. De la începutul anului și până în momentul plecării, cei doi sportivi au fost modele de determinare și curaj. S-au antrenat acasă, în perioada măsurilor restrictive, au urcat  vârfurile din România, ca să fie antrenați pentru ascensiunea din Franța. Rezultatul poate să inspire acum o țară întreagă. Da, se poate să ne urmăm visele. Da, se poate să găsim oameni care să ne inspire. Da, imposibilul poate fi depășit. Da, poți avea o viață normală, independentă, chiar dacă ești nevăzător”, spune Claudiu Miu, antrenorul Lotului Național de Paraclimbing, cățărător de performanță, la rândul său.

Alex Benchea este din Adjudeni, județul Neamț, are un frate geamăn care vede și alți trei frați și o soră. În copilărie a fost cucerit iremediabil de natură, de aici și pasiunea pentru munte și călătorii. Alex a urmat liceul special de la Târgu Frumos, iar acum este student la Facultatea de Geografie, Universitatea “Babeș-Bolyai”. Îi place să facă sport, să asculte cărți audio și are o mulțime de prieteni cu care iese cu plăcere în oraș. 

”Sunt fericit! Până acum doi ani știam doar că îmi place natură și îmi plac călătoriile. După experiența Kilimanjaro și după experiența Mont Blanc, mi-am dat seama că totul capătă o altă dimensiune. Suntem pregătiți pentru visele noastre, dar e posibil să nu știm asta. Interacțiunea cu sportivii de la Climb Again și încrederea pe care am primit-o la cățărat, m-au dechis către aceste expediții unicat. Acum, vreau să inspir câți mai mulți tineri, indiferent de condiție, și să le demonstrez că imposibilul poate fi depășit”, spune Alex Benchea, Alpinistul cu Ochii Albi.

Răzvan Nedu este căpitanul Lotului Național de Paraclimbing creat și coordonat  de Climb Again din 2016. Vede 1% şi prin toate acțiunile sale ne arată tuturor că se poate. Se poate să visezi și să ai încredere în visele tale, se poate să întâlnești oameni care te ajută necondiționat, se poate să îți găsești drumul în viață pentru că îți urmezi o pasiune. Răzvan știe că depinde și de el ca statistica să se schimbe. 9 din 10 copii cu deficiențe de vedere nu ies singuri din casă. Folosirea bastonului alb și cursurile de mobilitate sunt rare, de aceea Răzvan și-a propus să îi scoată din rutină. Le pune în mână bastonul alb și îi scoate pe puștii mai mari sau mai mici afară, în lumea reală.

”Mesajul nostru este că se poate! Atunci când visezi, dacă muncești pentru visul tău, el se poate realiza. Reușita noastră vine într-un context special, proiectul, în sine, a fost unul cu foarte multe semne de întrebare, dar visul a devenit realitate. Eu și Alex ne-am păstrat concentrarea și optimismul, dar am muncit, ne-am antrenat, am cucerit vârfuri în România. Poate era mai simplu să stăm în casă, dar am preferat să pregătim și să ducem la bun sfârșit o performanță sportivă unicat în România. Asta înseamnă să depășești imposibilul”, afirmă Răzvan Nedu, căpitanul Lotului Național de Paraclimbing.

Cei doi sportivi români au fost însoțiți în această expediție de o echipă internațională de ghizi montani profesioniști – Cristina Pogăcean și Clement Naegelen, coordonați de Cosmin Andron, cel care i-a fost ghid lui Alex pe Kilimanjaro. Alex Benchea a făcut echipă cu Clement Naegelen, iar Răzvan Nedu cu Cristina Pogăcean. Alături de ei fost Claudiu Miu, antrenorul celor doi sportivi, cățăratărul-fotograf Cătălin Grigoriu, dar și o echipă de filmare condusă de regizorul Dan Burlac. 

”Misiunea pe care am avut-o zilele acestea a fost una atipică, delicată, dar cu foarte multă energie bună. Alex și Răzvan m-au uimit prin curaj, voință și zâmbete. Când stai de vorbă cu ei, primul lucru care te impresionează sunt ochii, le râd ochii. Lumina din interiorul lor este mai puternică decât deficiența, asta ne-au învățat băieții ăștia doi. Și-au dorit să urce cu demnitate muntele, iar aproape de vârf, chiar am alergat toți patru – eu cu Răzvan și Clem cu Alex, pentru a ajunge în același timp sus. Ca o echipă care depășește orice obstacol”, spune Cristina Pogăcean, ghid montan internațional.

Expediția ”Un pas mai departe, sus pe Mont Blanc” este o inițiativă Climb Again, iar partenerii acestei expediții în premieră pentru România sunt Viva Credit și Decathlon România.

Următorul pas al visului lui Alex este expediția pe Elbrus, cel mai înalt vârf din Europa – 5642 metri, în primăvara anului 2021.

Despre Climb Again

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă. Încă din 2014, Climb Again, schimbă fundamental viața copiilor și a tinerilor cu nevoi speciale și îi ajută să se integreze în societate, să își recapete independența și să trăiască pe cont propriu. Climb Again a ajuns la peste 1.750 de beneficiari direcți și peste 5,000 beneficiari indirecți, iar în 2018 a deschis primul centru de terapie prin escaladă din Europa.