AJTR
CĂLĂTORIILE AJTR. Comunitățile românești din jurul României: Jula CĂLĂTORIILE AJTR. Comunitățile românești din jurul României: Jula
Text: Elisabeta IOSIF, septembrie, 2016 Am ajuns la Jula după o ploaie, care scuturase cerul de nori, aducând lumina de cristal a unei zile... CĂLĂTORIILE AJTR. Comunitățile românești din jurul României: Jula

Text: Elisabeta IOSIF, septembrie, 2016

Am ajuns la Jula după o ploaie, care scuturase cerul de nori, aducând lumina de cristal a unei zile de toamnă. Eram așteptați la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria de reprezentanții acestei instituții. Aici se află și redacția unui săptămânal important al românilor din Ungaria ”Foaie românească”. Eva Iova Șimon, redactor șef și directorul publicației ne-a întâmpinat cu zâmbetul pe buze și cu răbdarea unei gazde bucuroasă de oaspeți din România, știind că întârzierea noastră are cauze obiective. În clădirea frumoasă, spațioasă se aflau deasupra intrării câteva cuvinte adresate tuturor acelora care îi treceau pragul: ”Să trăiți, să înfloriți/ În română să vorbiți”. I se alăturase Prea Sfinția sa, părintele Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, de la Catedrala Ortodoxă ”Sân Nicoară” din Jula (Gyula) și colegul său, Tiberiu Boca, redactor șef al emisiunii în limba română de la Televiziunea Maghiară. Adusesem cu noi, făcând o importantă donație, cărți și reviste românești, care au stârnit interesul, pentru biblioteca orașului, a școlii și pentru instituția în care ne aflam. Adusesem anume o carte de interviu cu Părintele Părâian, pentru Prea Sfinția sa Siluan, care mi-a mulțumit bucuros de dar: ”L-am cunoscut. Îl prețuiam . Un sfânt de la Sâmbăta de Sus!
Au urmat dialoguri importante. Eva Iova Șimon ne-a vorbit despre necesitatea contactului cu românii din țară, afirmând ”suntem toți la fel dar poți să vezi lacrima din ochii minoritarului, a aceluia care trăiește la periferia poporului român, fără investiții, asistând la asimilarea românilor, a pericolului de dispariție a limbii române, O rază de speranță o constituie legătura prin tinerii noștri, care se duc să studieze în România și se întorc în localitate cu altă mentalitate”. Tiberiu Boca a adăugat, că ”acum se află 30 de studenți bursieri în România. Dar suntem puțini și din ce în ce mai asimilați. Ca să nu fie în pericol limba română, organizăm concursuri pentru copii, tabere cu școlari, urmărindu-le ortografia, lecturile, unele desfășurându-se în România. Este important și util să avem legături cu membrii altor comunități românești din jurul României, iar tinerii țin aproape cu cei cunoscuți din România, pe facebook”. Prea Sfinția Sa, Părintele Siluan, prin episcopie, considerată cu centrul în Jula, a avut posibilitatea sa știe numărul ortodocșilor români, sesizând că au fost 5598 iar acum sunt 5502 enoriași”. Pentru păstrarea identității românești, a tradițiilor , a odoarelor de cult s-a înființat ”Muzeul Ortodoxiei” din Jula. O clădire impresionantă, în care s-au strâns valori românești de demult, printre care am remarcat și 3 prapori, care reprezintă meseriile de bază: cea a agricultorilor, cea a industriașilor și unul al femeilor comunității, păstrătoare de patrimoniu cultural.
Strada pe care se află acest deosebit muzeu era curată, plină de arbori, de case mari, cu arhitectură modernă iar lumina solară le dădea o aură de prosperitate. Am venit pentru a doua oară în Jula și simțeam că ceva se schimbase.