AJTR
Călătoriile AJTR: Serbia, Croația și Bosnia-Herțegovina Călătoriile AJTR: Serbia, Croația și Bosnia-Herțegovina
Asociaţia Jurnaliştilor și Scriitorilor de Turism din Romania își anunţă membrii că, în perioada 24-29 septembrie 2015, organizează un infotrip în Serbia – Croația... Călătoriile AJTR: Serbia, Croația și Bosnia-Herțegovina

Asociaţia Jurnaliştilor și Scriitorilor de Turism din Romania își anunţă membrii că, în perioada 24-29 septembrie 2015, organizează un infotrip în Serbia – Croația și Bosnia-Herțegovina. Doritorii se pot înscrie la adresele de e-mail [email protected] sau [email protected].
Prețul infotripului este de 200 euro de persoană și cuprinde transport, cazare (5 nopți), mic dejun. Primul sosit, primul servit! Sponsor: Olimpic Internațional Turism.

pod

Ziua 1: Bucureşti – Belgrad – 24 septembrie – 593 km
Întâlnire în parcarea de la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, la ora 6:45. Plecarea către Belgrad la ora 7:00. În drum spre Belgrad se va trece prin localităţile: Pitești, Craiova, Drobeta Turnu-Severin. Sosire seara în Belgrad în jurul orei 20:00.
Cazare la hotel Royal Belgrad situat aproape de centrul oraşului.
Timp liber, seara.

Ziua a 2-a: Belgrad – Split – 25 septembrie – 541 km
Mic dejun la hotel.
Plecare la ora 9:00 către Split. În drum spre Split se va trece prin numeroase localităţi pitorești. Sosire în Split la ora 17:00. Cazare la Hotel Zagreb.
Seara plimbare prin centrul oraşului Split unde se va vizita Palatul lui Diocletian. Split este singurul oraș din lume ce îşi are centrul dezvoltat într-un fost palat.
Split este cunoscut pentru Palatul lui Diocletian și Catedrala sa cu faimosul turn cu clopot. În secolul VII, imensa clădire a fost inaugurată – primii cetățeni ai așezării Split s-au instalat în spatele zidurilor. Chiar și astăzi, palatul constituie centrul orașului, plin fiind de magazine și piețe, aflate pe străzile fostului palat. Centrul vechi istoric și Palatul lui Diocletian din Split au fost înscrise în anul 1979 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Catedrala Sf. Domnius – Iniţial a fost construită în aceeaşi perioada cu palatul, ca un mausoleu pentru împărat, a cărui moarte a survenit în 313 AD (însă rămăşiţele sale au dispărut câteva secole mai târziu). În secolul al XVII-lea, refugiații din Salona, care se retrăgeau din calea unui atac, au transformat mausoleul în catedrală și au înmormântat acolo oasele episcopului lor, Domnius, a cărui execuție a fost poruncita de însuși Diocletian. Catedrala catolica este cea mai veche catedrala aflată în uz în structura originala.

Ziua a 3-a: Split – Dubrovnik – 26 septembrie – 299km
Mic dejun la hotel. Plecare la ora 11:00 carte Dubrovnik. Pe drum se vor admira frumoasele peisaje ale Coastei Dalmației și se vor face mai multe opriri pentru poze.
Coasta Dalmată este reprezentativa pentru relieful, flora și fauna mediteraneeana, astfel că verile sunt calde și uscate iar iernile blânde și ploioase. Dalmația include toate insulele din partea estica a Adriaticii, mai puţin Kvarner, și 4 parcuri naţionale: Mljet, Kornati, Krka și Pajlenica. Datorită frumuseții naturale, a monumentelor istorice și culturale și a gastronomiei faimoase, turismul este foarte bine dezvoltat aici, această regiune fiind cea mai vizitată din Croația. Cele mai mari orașe sunt Split, Dubriovnik, Zadar și Siebnik.
Partea de nord a Dalmației se întinde de la insula Pag până la Primosten în sud. Cuvântul de ordine în aceasta regiune este diversitatea: mai bine de 300 de insule și insulițe, 3 parcuri naţionale și o bogată moștenire culturala. Zadar si Siebnik sunt cele mai mari orașe din Dalmația nordică, iar alte localităţi importante sunt Biograd, Vodice, Primosten, Rogoznica, Skradin, Starigrad-Paklenica, Pirovac, Drnis și Knin. Dintre insule cele mai mari și mai cunoscute sunt: Ugljan, Murter, Pasman, Vir, Dugi Otok, și grupul de insule din Parcul National Kornati.
Partea centrala a Dalmației se întinde de la râul Krka în nord-vest până la Neretva în sud-vest. Caracteristicile Dalmației centrale sunt peisajul și râul Cetina, care trece prin cheile de la Omis, de pe coasta. Cel mai mare avantaj în această zona îl constituie marea limpede și insulele frumoase. Split este cel mai mare oraș croat la Adriatica, plin de monumente istorice și culturale, restaurante bune, taverne, cafe-baruri, cluburi de noapte și alte facilități care vă garantează o distracţie pe cinste. Alte locuri turistice cunoscute sunt Trogir, Makarska, Podstrana, Brela, Baska Voda, Tucepi, Sinj și Imotski. Insulele mai mari sunt: Brac, Hvar, Vis, Solta și Ciovo.
Partea de sud a Dalmației este cea mai restrânsă, incluzând arealul situat la sud de râul Neretva, peninsula Peljesac și Dubrovnik-ul de sud pana la granița cu Muntenegru. Dubrovnik este în centru, una dintre cele mai mari atracţii din Mediterana. Este un oraș mândru de istoria și frumuseţea sa, aflat sub patrimoniul UNESCO. Alte centre turistice sunt Cavtat, Orebic, Trpanj și Ston situate în peninsula Peljesac, iar insulele mai mari sunt Korcula, Mljet, Lastovo si Elafiti. Insula Korkula – Insula Brac – Riviera Makarsk
Sosire în Dubrovnik în jurul orei 16:00. Cazare la Hotel Adriatic.
Seara vizitare a cetății Dubrovnik. Se intră în oraşul vechi prin poarta Pile, astfel că în fața dumneavoastră veţi vedea Stradun-ul cu fântâna Onofrio, construită în 1438. În dreapta poate fi admirata Mânăstirea Franciscană, cu una dintre cele mai vechi farmacii din Europa, deschisa încă din 1391. În celălalt capăt al Stradun-ului se poate vedea locul preferat de întâlnire al localnicilor, Coloana Orlando, cu biserica în stil baroc, Sf. Blaise si Sponza Place. Tot aici veţi găsi și Palatul Rectorului, ridicat în 1441, ce servește acum ca muzeu, fiind înțesat de expoziții valoroase și cu multa istorie.
Față în față cu palatul, dincolo de o strada îngustă se găseşte scuarul Gunfuliceva Poljana, unde funcționează o piaţă alimentară. În aceeaşi locație se afla și Mânăstirea Iezuită ce datează din prima parte a secolului al XVIII-lea. De aici vă puteți îndrepta cu uşurinţă spre portul oraşului vechi și să vizitați zidurile de cetate ce împrejmuiesc oraşul și care se află într-o stare foarte buna de conservare.
Catedrala datează din 1673, fiind proiectata de arhitectul italian Andrea Buffalini, pentru a înlocui catedrala din secolul al XII-lea ce se situa pe acelaşi amplasament, înaintea cutremurului din 1667.
Cupola și istoria ei atrag ca un magnet mii de turişti.
Palatul Rector, proiectat în mare parte de către Onofrio della Cava, acelaşi arhitect responsabil și pentru Fântâna lui Onofrio. Palatul Rector a fost martorul unei istorii turbulente. Clădirea originala, din secolul al XII-lea, a fost distrusa complet în 1453 de o explozie de praf de pușcă, iar cea actuala, ridicată în acelaşi an, a suferit distrugerea etajului 2 de către o explozie similara, zece ani mai târziu. Cutremurul din 1667 a prilejuit de asemenea stricăciuni clădirii. Clădirea găzduiește acum muzeul oraşului, dar pentru mult timp a fost reședința Rectorului, reprezentat al Republicii Ragusa.
Telecabina din Dubrovnik este una dintre principalele atracţii ale oraşului și a fost construită în 1969, urcă până în vârful muntelui Srd, deasupra oraşului, astfel că vizitatorii au ocazia să se bucure de priveliştea spectaculoasă asupra oraşului vechi și a țărmului. Telecabina a fost distrusa în anii ’90, în timpul războiului și nu a fost reparata decât recent. Serviciul a fost restabilit și înlocuit cu echipamente complet noi, astfel că este din nou un obiectiv care trebuie vizitat. Călătoria durează doar 3 minute, iar sus puteți admira priveliştea în timp ce va bucurați de o gustare la un restaurant sau o cafenea. Pe platoul muntelui a fost deschis recent Muzeul Războiului de Independenta Croat, care prin diversele sale expoziții ilustrează cum s-a aparat oraşul în timpul războiului din 1991-1995.

Ziua a 4-a: Dubrovnik – Sarajevo – 27 septembrie – 236km
Mic dejun la hotel. Plecare spre vizitare Dubrovnik.
La ora 12:00 check out de la hotel și plecare spre Sarajevo. Sosire în Sarajevo aproximativ la ora 16:00. Vizitare a centrului vechi din Sarajevo. Cazare la hotel Italia.
Cele mai vizitate locuri in Sarajevo sunt: Primăria oraşului (fosta Biblioteca Naţională Universitară), Moscheea Ali Pasa, Piaţa si Fântâna Sebilj, Podul Principelui , Muzeul National și Gradina Botaniă, Moscheea Împăratului, Casa Spite, Catedrala Ortodoxă și Catolică etc.
Cu toate că așezarea își are rădăcinile în preistorie, orașul modern a fost construit ca o fortăreață otomană în secolul al XV-lea. Sarajevo a atras atenția internațională de câteva ori în istorie: În 1914, în Sarajevo a fost asasinat Arhiducele Francisc Ferdinand al Austriei, incident care a dus la declanșarea Primului Război Mondial, iar șaptezeci de ani mai târziu a fost gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1984. Cel mai recent, Sarajevo a stat sub cel mai lung asediu din istoria militară modernă, în timpul Războiului din Bosnia. Astăzi, orașul se reconstruiește și se acomodează cu realitățile de după război, ca un centru major cultural și economic al țării.
Denumirea oraşului Sarajevo vine de la cuvântul turc Saray (palatul sultanului); de fapt de la Saray Ovasi – locul din jurul palatului. Oraşul, aşa cum îl ştim astăzi, a fost fondat după cucerirea teritoriului de către Imperiul Otoman, în jurul anului 1460. În acest moment, satele din jur au fost alăturate și beiul provinciei a construit moscheea, bazarul, baia publica și, bineînţeles, palatul – saray. Următorul bei, Gazi Husrev-beg, a construit cea mai mare parte a oraşului vechi aşa cum îl vedem acum și numeroase moschei. În 1660, Sarajevo era al doilea cel mai important oraș otoman după Istanbul, iar populaţia oraşului era de 80 000 de locuitori. Comparativ, Belgrad avea 13 000 de locuitori în 1838, iar Zagreb 14 000 în 1851. În 1697, într-un raid al austro-ungarilor, o mare parte a oraşului e distrusă de incendii, iar în jurul lui 1900 Imperiul Austro-Ungar cucerește definitiv Sarajevo. Începe o etapa de reconstrucție a oraşului și pentru prima oara se scrie cu alfabetul latin. Sarajevo este primul oraș european cu un sistem de tramvai electric.
Valea Sarajevo găzduiește o diversitate etnica fascinanta: musulmani, evrei, catolici și ortodocși și mai este numit și Ierusalimul Europei. Aici se găsesc clădiri cu arhitectură diferită cu specific austro-ungar, comunist, otoman. Oraşul este străbătut de la est la vest prin centrul oraşului de râul Miljacka numit și râul Sarajevo. Strada principala din centrul vechi șerpuiește pe malul râului și ne duce către catedralele catolica și ortodoxa, numeroasele moschei, piaţa centrală, bazarul , Palatul Marijna, impunătoarea clădire a Bibliotecii Naţionale, parcuri și teatre.
Oraşul nou este dominat de blocuri moderne. Oraşul întreg este plin de dovezi ale războiului. Clădirile din linia 1, aflate de-a lungul râului și care înainte de război erau fala oraşului au fost cele mai afectate. Cea mai lovita a fost Biblioteca Naţională, aflată în locul unde şoseaua face o curbă și revine în mijlocul oraşului. Biblioteca a fost construita de austrieci în timpul ocupației într-un curios stil maur care se potrivește mai bine Marocului decât Bosniei. Probabil ca austriecii care au venit aici, au văzut musulmani cu fes și cum Marocul era la moda, au construit o clădire în stil marocan, pentru a se potrivi cu clima și ambientul.
Bucătăria: cevapi – mititei de vaca și miel, serviți tradiţional cu Kajmak – un sortiment special de brânză și ceapă tocată, plăcinte, sarmale sau ardei umpluți.
Sarajevo a fost punctul de plecare al Primului Război Mondial, prin asasinarea în 28 iunie 1914 a principelui Francisc Ferdinand, Arhiduce al Austriei iar podul unde a avut loc asasinatul se numeşte Podul Principelui. Unele confruntări de atunci sunt încă vizibile în oraș prin semnele lăsate de gloanțe în tencuiala clădirilor, prin Muzeul Tunel prin care se făcea atunci aprovizionarea cu muniții și provizii.
Primăria reprezintă cea mai frumoasă și reprezentativă clădire din perioada Austro-Ungara.
Primăria oraşului Sarajevo a avut mai multe destinații: primărie a oraşului înainte de război, apoi Biblioteca Naţională și acum, după reconstrucția clădirii, a redevenit Primăria oraşului Sarajevo.
Clădirea o fost  proiectata de Alexander Wittek în anii 1892 și 1893 și a fost terminat proiectul de Ciril Ivekovic într-un pseudo stil maur. Construcţia a început în 1892 și a fost finalizată în 1894, a fost complet distrusă în 25 august 1992 și distruse 700 manuscrise dar și , o colecție unică a publicațiilor Bosniace, majoritatea cărților au ars, foarte puţine cărţi au putut fi salvate de foc, clădirea a fost reparata cu donații și redeschisă în 9 mai 2014.
Moscheea Ali Pașa (Alipašina džamija)
Moscheea este una dintre cele mai frumoase moschei, construită în 1561. Ali Pașa a murit în Sarajevo în 1557 și înainte de moarte a dictat testamentul ca lângă mormântul sau să se construiască o moschee.
Bascarsija și Fântâna Sebilj – cuvântul Bascarsija înseamnă piaţa principală și a fost proiectată în jurul fântânii numita Sebilj după modelul unui suk arab cu numeroase străzi înguste. Bascarsija – piaţa principală a fost înființată în secolul al XV-lea de ISA BEY ISHAKOVIC fondatorul oraşului Sarajevo.
Fântâna a fost construită în 1754 de vizirul Mehmed Pasa Kukavica un pic mai jos decât se află acum și a luat foc in 1852.
The Latin Bridge (Princip’s Bridge) sau Podul principelui
Podul a fost construit în 1798 iar pe strada din fața podului Principele Gavrilo îl omoară pe Arhiducele Ferdinand și pe soţia acestuia Sofia la 28 iunie 1914.
Gradina Botanică și Muzeul National Bosnia-Herțegovina
Gradina Botanică este situată în partea centrală a oraşului și face parte din complexul Muzeului National. A fost înființată de celebrul botanist Karlo Mary în 1913, pe o suprafaţă de 14.270 m² și cuprinde peste 2.000 de specii de plante și conține specii endemice, relicve din era terțiară, flori rare, pomi exotici japonezi, sequoia, Gingho Biloba etc.
Patru pavilioane unite cu o terasă la intrare constituie clădirea muzeului.
Brusa Bezistan (domed market building). A fost construit în 1551 de marele vizir Rustem Pașa pentru a vinde manufacturile din mătase făcute în Brusa și s-a numit Brusa Bezistan. Acoperișul este format din șase cupole mari și două cupole mici.
Moscheea Împăratului este cea mai frumoasă moschee și a fost construită de Suleiman Magnificul în 1560-The Emperor’s Mosque (Careva džamija).
The Spite House (Inat kuæa) Pentru a construi Primăria oraşului în 1892-1894 trebuiau distruse o baie turcească și o casă privată. Proprietarul s-a opus și a cerut pe lângă despăgubire în bani să-i fie mutată și casa, cărămidă cu cărămidă, pe partea cealaltă a râului Mijaska, vizavi de primărie. De aceea se numeşte The Spite House.
Catedrala Ortodoxă este una dintre cele mai mari din Balcani, este dedicată Fecioarei Maria, a fost construită între 1863 și 1868 de Anreja Damjanoviæ-Zografski membru al unei renumite familii de arhitecți.
Catedrala Catolică din Sarajevo – Catedrala este proiectată de Josip Vancas în stil romanesc și gotic. Construcţia începe în 1884 și se termină în 1889.

Ziua a 5-a: Sarajevo – Belgrad – 28 septembrie – 294 km
Mic dejun la hotel. Vizitarea orașului Sarajevo. Check out de la hotel la ora 12:00 și plecare spre Belgrad. Sosirea în Belgrad și cazare la hotel Royal Belgrad. Seara, plimbare pe la cetatea Kalemegdan.

Ziua a 6-a: Belgrad – Bucureşti – 29 septembrie – 593km
Mic dejun la hotel. Plecare la ora 08:00 către Bucureşti. Sosire seara în Bucureşti.

Cazarea este în cameră dublă.

dalmatia