AJTR
“Castelul de bumbac“– fortăreața naturală de un alb imaculat “Castelul de bumbac“– fortăreața naturală de un alb imaculat
Pamukkale este o destinație plină de mister care se bucură de unul dintre cele mai spectaculoase peisaje naturale ale lumii. Locul, unic în lume,... “Castelul de bumbac“– fortăreața naturală de un alb imaculat

Pamukkale este o destinație plină de mister care se bucură de unul dintre cele mai spectaculoase peisaje naturale ale lumii.

Locul, unic în lume, a cărui denumire este tradusă prin sintagma „castelul din bumbac”, se află în regiunea egeană a Turciei, pe valea râului Menderes. Despre acest loc vorbesc acum ruinele orașului Hierapolis, construit aici cu foarte mult timp în urmă de către romani. Înainte de a ajunge la băile termale, care au consacrat zona, se pot admira ruinele unui întreg oraș: rămășițele porților, teatrelor, templelor, băilor sau ale locuințelor.

Reprezentativ pentru acest orășel fascinant din sud-vestul Turciei este castelul ridicat pe colina din zonă. O adevărată fortăreață, lungă de 2.700 m și înaltă de 160 m, impunătoarea construcție poate fi zărită de la 20 km depărtare, din orașul Denizili. Frumusețea naturală a locului este completată de vestitele băi de calcar, ce dezvăluie o panoramă de poveste, care te cucerește.

Ca urmare a numeroaselor mișcări tectonice, natura a creat în timp la Pamukkale un peisaj unic, selenar, desprins parcă din poveștile științifico-fantastice. Calcarul a fost modelat de cutremurele care s-au produs aici și s-a stratificat, astfel încât s-au creat un fel de trepte. Ulterior, apa care s-a scurs pe aceste trepte a săpat în calcar formând mici cratere. Apa din zonă este termală și conține hidrogen și calciu, ceea ce a permis o dată în plus înflorirea turismului.

Citește mai mult AICI.
Un text de Roxana Dimitriu, Antena Satelor