AJTR
Colocviu cu tema „Turismul – cunoaștere reciprocă, parteneriate profitabile” Colocviu cu tema „Turismul – cunoaștere reciprocă, parteneriate profitabile”
La Chișinău, a avut loc, în perioada 15-17 aprilie 2016, primul colocviu cu tema „Turismul – cunoaștere reciprocă, parteneriate profitabile”. Evenimentul a fost organizat... Colocviu cu tema „Turismul – cunoaștere reciprocă, parteneriate profitabile”

La Chișinău, a avut loc, în perioada 15-17 aprilie 2016, primul colocviu cu tema „Turismul – cunoaștere reciprocă, parteneriate profitabile”. Evenimentul a fost organizat de Asociația Jurnaliștilor de Turism din România (AJTR), Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și Mișcarea Ecologistă din Moldova (MEM).

Au participat peste 80 de jurnaliști, scriitori, cadre universitare, academicieni și oameni politici din România și R. Moldova. În comunicările prezentate, au fost dezbătute idei și soluții menite a contribui la o mai bună cunoaștere reciprocă în domeniul turismului, eficientizarea schimburilor și a promovării bilaterale a potențialului specific al celor două țări.

S-a subliniat că în turismul de pe ambele maluri ale Prutului trebuie să primeze patru direcții de bază: cultura, religia, tradițiile și istoria comune.
Prezent la simpozion, acad. Nicolae Dabija a menționat că „basarabenii au, în România, 23 de milioane de rude, iar românii au, la rândul lor, peste trei milioane de rude, în Basarabia”.

La rândul său, Mihai Ogrinji, președintele AJTR, a anunțat organizarea , anuala a colocviilor de turism, alternativ, la București și Chișinău.

George Sorin Nicolescu, vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie București a anunțat că va propune extinderea activităților din turism tip city break din România și în R. Moldova prin prelungirea zborurilor low cost pe aeroportul internațional de la Chișinău. S-a cerut, totodata, reactivarea, la Chisinau, a Biroului Romaniei pentru promovarea relatiilor turistice cu R.Moldova.

Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova și director al revistei Natura, a pledat pentru înființarea unei școli românești de turism , la Chisinau, în colaborare cu AJTR.

În cadrul manifestării, membrii AJTR, UZPR și MEM au efectuat o călătorie de documentare la obiective istorice, culturale, etnofolclorice, eco-rurale și de arhitectură medievală și religioasă în raioanele Orhei și Soroca.

În marja colocviului AJTR, Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir și Editura Universitară au făcut o donație de carte românească pentru biblioteca Academiei de Studii Economice din Moldova. Donația constă din mai multe exemplare din peste 100 de titluri de carte de specialitate.

Biroul AJTR

colocviu2