AJTR
Constantin Tănase, comicul fără cusur Constantin Tănase, comicul fără cusur
Constantin Tănase și-a construit insectarul de la Cărăbuș doar uitându-se atent în jurul său. În panoplie, alături de Hitler și soldatul sovietic – Davai... Constantin Tănase, comicul fără cusur

Constantin Tănase și-a construit insectarul de la Cărăbuș doar uitându-se atent în jurul său. În panoplie, alături de Hitler și soldatul sovietic – Davai ceas, davai palton! – se găseau mai toți deștepții vremii.

Jean Tehas, fost ministru de justiție și mare elector, cel instalat în ethosul public – printre realizări i se numără câștigarea voturilor poporenilor speriați cu ordonanța fiscală de timbrare și a copiilor actelor judiciare -, personajul nostru explicase țăranilor cum că guvernul pune taxe și pe copiii din bătătura caselor.

Sau obedientul ministru al instrucțiunii Constantin Angelescu, ce ordonase școlilor a exclude din lecturile elevilor cărți semnate de Gib Mihăescu, Camil Petrescu, Cezar Petrescu, Mircea Eliade, Ionel Teodoreanu sau Tudor Arghezi, autori neagreați de patronul său Nicolae Iorga.

Dar progresul și-a spus cuvântul, insectele au evoluat, în vremuri mai noi voturile țăranilor se adună civilizat, cu procesiuni de moaște, cu directivă de la Sfântul Ardealului și, desigur, cu inevitabile ordonanțe guvernamentale de urgență.

Citește mai departe pe blogul Kera Calița