Dan Zincenco, primul alpinist român care a cucerit Aconcagua, s-a stins din viață
In memoriam 18 februarie 2014 admin
Text: Klara și Valentin ZINCENCO
Într-o friguroasă zi de iarnă la București, pe data de 31 ianuarie 2014, la vârsta de 71 de ani, unul dintre marii alpiniști și geologi ai României s-a stins din viață în urma unui fulgerător stop cardio-respirator, survenit după un meci de tenis.
Dan Zincenco a fost primul alpinist român care a cucerit vârful Aconcagua (6.962 m), simultan cel mai înalt munte din ambele Americi, din emisfera sudică, precum și cel mai înalt munte din afara Asiei și unul din Cele șapte vârfuri importante ale lumii (Seven Summits).
A fost inițiat în lumea alpinismului la vârsta de 15 ani, de către alpinistul de mare clasă și totodată fratele său, Ioan Zincenco. A urmat o frumoasă și romantică perioadă a alpinismului românesc, cu numeroase expediții, trasee de cățărare de vară și de iarnă, premiere și alpiniade împreună cu colegii de generație printre care Taina și Emil Coliban, Puiu Dimache, Sandu Floricioiu, Paul Fazekas, Ciprian Foiaș, Ion Coman și, nu în ultimul rând, Ioan Zincenco.
Dan Zincenco a fost adeptul ascensiunilor în stil alpin, de mare viteză, cu echipament cât mai puțin și ușor și ajutor extern minimal. În anul 1982, pe data de 21 ianuarie, cucerește, în premieră pentru România, vârful Aconcagua (6.962 m), cu o ascensiune solo, fără oxigen suplimentar, performanță deosebită în lume pentru acea perioadă. În cadrul aceleași expediții a atins și vârful G-ral Belgrano (6.600 m).
Sportul a reprezentat o parte importantă în viața sa, practicând în decursul anilor la nivel de performanță: înot (Club Dinamo București), hochei, baschet (coordonator de joc la Univ. București), schi alpin (a participat la numeroase ediții ale cupelor și campionatelor de schi alpin din Romania) și tenis.
Dr. geol. Dan Zincenco a lucrat în cadrul Institutului Geologic din București, împreună cu soția sa Klara. A fost unul dintre geologii de seamă ai României, premiat de Academia Română pentru lucrări științifice. A mai lucrat la institute de cercetare și întreprinderi geologice și miniere din țară și din străinătate , a participat la reprezentarea României în numeroase delegaţii științifice în Belgia, Ungaria, Cehoslovacia, Statele Unite ale Americii, Argentina, Kenya, Uganda și Grecia. A absolvit Facultatea de Geologie din cadrul Universității București, în anul 1965, unde a obținut și titlul de Doctor în științe geologice, iar spre sfârșitul carierei a fost conferențiar.
Dar poate una dintre cele mai mari realizări ale sale este familia numeroasă și unită, care l-a iubit și înconjurat până în ultima clipă. Ca soț, tată și unchi pentru cei trei fii și numeroșii nepoți, a fost un model și o sursă de motivație pentru o viață activă, sportivă și intelectuală, fiindu-le totodată și mentor și antrenor. Cu o energie impresionantă, până în ultima zi din viață a continuat să facă ceea ce i-a plăcut și l-a reprezentat.
Ne luăm la revedere cu tristețe de la omul Dan Zincenco. Va rămâne un model de viață pentru toți cei care l-au cunoscut și iubit.