AJTR
Identități și experiențe dunărene: Comana Identități și experiențe dunărene: Comana
Cine nu cunoaște sau n-are încredere în farmecul special al câmpiei să meargă în județul Giurgiu la Comana, la Drăgănescu, la Izvoarele, la Oinacu,... Identități și experiențe dunărene: Comana

Articol din cadrul Proiectului ROBG – 502

Text: Mihai OGRINJI

Mânăstirea Comana

Cine nu cunoaște sau n-are încredere în farmecul special al câmpiei să meargă în județul Giurgiu la Comana, la Drăgănescu, la Izvoarele, la Oinacu, la Greaca, la Clejani, la Herăști. Și nu numai. Puterea captivantă a acestor locuri a fost și este dată, în chip dominant, de apele pe malurile cărora s-au dezvoltat aceste sate prin veacuri și de istoria care le-a marcat în chip spectaculos existența. O istorie lipsită de blândețe, calea dintre București și vadul Giurgiului fiind, pentru unii voievozi, scena unor bătălii năprasnice purtate de Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, dar și de Armata Română în Primul Război Mondial. Iar pentru unii domnitori, un drum al Stambulului, drum fără întoarcere, precum cel, din urmă cu 305 ani, al lui Constantin Brâncoveanu.

Este o vale care ne amintește și de Mihai Eminescu, poetul străbătând-o spre călătoriile lui cu vaporul la Marea cea Mare (la Giurgiu muncise în port în vremea neliniștitei sale adolescențe), și de Al. Vlahuță, și de Ion Simionescu și de atâția alții.

Citește continuarea aici: https://romania-pitoreasca.net/2019/10/16/experiente-si-identitati-dunarene-comana/