AJTR
În hagialâc la Ierusalim În hagialâc la Ierusalim
Jupâneasa Marghioala Procopoaia avusese de mică dragoste pentru cele sfinte și aplecare spre viața monahală. Hagialâcul la Ierusalim, datoria sfântă a oricărui credincios, nu... În hagialâc la Ierusalim

Jupâneasa Marghioala Procopoaia avusese de mică dragoste pentru cele sfinte și aplecare spre viața monahală. Hagialâcul la Ierusalim, datoria sfântă a oricărui credincios, nu s-a putut îndeplini, știută fiindu-i slăbiciunea de picere. Dar sufletul cel mare al jupânesei Marghioala se mai potolea din setea de cele sfinte a oiței dreptcredincioase, înșirând în fiecare sâmbătă parastase pline de colaci, colive, vinuri roșii și budinci de griș. Se știe că grișul se pisează din miezul bobului de grâu ce poartă trăsăturile Maicii Domnului.

Jupâneasa destoinică orânduia pentru budinca de griș: 4 ouă, 10 linguri cu vârf de zahăr, 300 grame griș, 1,5 litri lapte, rom și coaja rasă de la o lămâie și-o portocală, un praf de sare și un praf de copt.

Se ard 5 linguri de zahăr într-o tavă rotundă și se lasă la răcorit după ce s-a închegat strălucitor zahărul ars pe tavă. Într-o cratiță cu coadă punem la fiert laptele împreună cu 5 linguri de zahăr, sarea, romul, coaja rasă de lamâie și portocală, praful de copt și când dau în clocot presărăm grișul în ploaie mocănească, învârtind fără oprire până se îngroașă, este vârtoasă dar totuși moale și untoasă și se dă la o parte pentru răcit. Ouăle…

Citește rețeta mai departe pe site-ul KERA CALIȚA