AJTR
Lotca are un muzeu la Mila 23! Lotca are un muzeu la Mila 23!
Text: Mihai OGRINJI În localitatea Mila 23 s-a deschis, la sfârșitul lunii august, „Muzeul plutitor – Lotca: tradiţie şi mitologie în spaţiul Deltei Dunării”.... Lotca are un muzeu la Mila 23!

Text: Mihai OGRINJI

În localitatea Mila 23 s-a deschis, la sfârșitul lunii august, „Muzeul plutitor – Lotca: tradiţie şi mitologie în spaţiul Deltei Dunării”. Este rezultatul unei cercetări şi al unor ateliere interdisciplinare desfăşurate în cursul lunii iulie 2013, la inițiativa Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23. Aici vor fi puse în valoare tradiţii şi istorii orale din arealul cuprins între satele Mila 23, Crişan şi Caraorman.

„Muzeul plutitor – Lotca: tradiţie şi mitologie în spaţiul Deltei Dunării” este construit în jurul unui obiect autentic local, “lotca dunăreană”, barca pescărească tradițională, mijlocul de transport și comunicare tipic pentru satele de pe apă.

Prin intervenția temporară pe care o propune în centrul satului Mila 23, acest „muzeu alternativ” evidențiază locul privilegiat pe care lotca îl ocupă în imaginarul, în relațiile sociale și economice ale localnicilor. Folosită pe vremuri ca mijloc unic de transport și cel mai important instrument utilitar pentru supraviețuire în satele pescărești, lotca devine în zilele noastre vehicul ecologic recomandat turiștilor responsabili și un obiect autentic cu care locuitorii zonei se pot mândri.

SONY DSC

Intervenţia reconstituie prin povești și istorii orale culese de la localnici şi de la campioni olimpici și mondiali la caiac și canoe originari din Delta Dunării, semnificațiile simbolice și narative ale lotcii. Povestea lotcii se ramifică astfel între documentele tehnice despre cum se construia pe vremuri o barcă de lemn și uneltele de pescuit indispensabile fiecărui țăran din satele de pe “baltă”, expunerea de bărci vechi în mărime naturală și înregistrarea poveștilor de succes ale sportivilor născuți în zonă care au transformat experiența de a vâsli, firească pentru fiecare copil din Delta Dunării, în șansa de a se afirma și de a deveni recunoscut la nivel mondial.

SONY DSC

Proiectul valorifică patrimoniul material și imaterial din Delta Dunării, recuperând într-un mod inedit elemente de tradiție și cultură locală, evidențiind perfecta articulare a acestora cu peisajul natural. Prin toate aceste aspecte, “muzeul” interpretează lotca sub forma unui element de legătură între diferitele identităţi etnice şi culturale care alcătuiesc spațiul Deltei, punctând aspecte concrete din viaţa şi tradiţia acestor comunităţi.

Muzeul Plutitor este conceput să devină, în viitor, un punct de atracție pentru turiștii în Delta Dunării și un spațiu reper pentru locuitorii din zona Mila 23 – Crișan – Caraorman, care au astfel șansa de a se promova istoria și obiceiurile care dau specific locului.

Proiectul cultural este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.