AJTR
Maratonul Piatra Craiului Maratonul Piatra Craiului
Text: Ioan PIVODĂ, Ovidiu BĂRĂIAN Încet, încet, cu fiecare an care trece, această întrecere tinde să devină o foarte frumoasă tradiție. Este un maraton... Maratonul Piatra Craiului

Text: Ioan PIVODĂ, Ovidiu BĂRĂIAN

Încet, încet, cu fiecare an care trece, această întrecere tinde să devină o foarte frumoasă tradiție. Este un maraton cu o foarte largă participare a concurenților atât din țară cât şi din străinătate. În anul acesta a avut loc ediția cu numărul opt. Inițial, ea a fost programată pe data de 1 octombrie, când s-au înscris peste 900 de maratoniști din România și din alte zece țări dar, mare ghinion, vremea nefavorabilă, cu frig și zăpadă de 60 cm la nivelul crestei, a făcut ca, la recomandarea formației Salvamont Zărnești, maratonul să fie amânat pe data de 2 noiembrie. De data aceasta s-a întâmplat o minune. A fost o vreme superbă de vară adevărată, caldă și fără pic de nori pe cer, un timp perfect pentru o competiție de o asemenea anvergură. Trebuie menționat că organizarea Maratonului Piatra Craiului aparține domnului Lucian Clinciu, din Zărnești, care a avut sprijinul primăriei Zărnești și a sponsorului principal, firma Salomon.

Maraton Piatra Craiului 139

Startul maratonului s-a dat din orașul Zărnești și s-a alergat pe traseul: satul Peștera – Casa Folea – Poiana Grindului – Șaua Funduri -, apoi pe Creasta Sudică a Pietrei Craiului. De acolo s-a coborât pe Valea Urzicii, un punct foarte dificil din cauza grohotișului. În continuare, concurenţii au parcurs potecile din nord-vestul masivului, pe la Ceardacu Stanciului – Marele Grohotiș – Umerii Pietrei Craiului – refugiul Șpirla – cabana Plaiul Foii. Punctul forte al acestei zone a fost întâlnit de maratoniştii înălţimilor pe Valea Urșilor, spre Diana. În final, de la Diana s-a coborât pe Colțul Chiliilor, spre orașul Zărnești, unde, cei care au reuşit să parcurgă întreg acest traseu, frumos dar foarte dificil, au trecut linia de sosire.

Maraton Piatra Craiului 106

S-a alergat pe distanţa de 42 km. Diferența de nivel pozitivă a fost de +2.150 m, iar cea negativă de -2.150. Pe acest parcurs s-au aflat amplasate trei puncte de alimentare: „La Table”, Plaiul Foii și Colțul Chiliilor. Aici, concurenții s-au putut reaproviziona cu struguri, banane, supă, sucuri naturale și apă.

Maraton Piatra Craiului 032

La cele șapte ediții desfăşurate până acum au fost prezenţi zece participanți care fac parte din topul câştigătorilor. La această a opta ediție au luat startul 620 de participanți. Rezultatele întrecerii pot fi găsite pe site-ul: carpathianman.ro

Maraton Piatra Craiului 035

De-a lungul desfășurării maratonului se pot produce și evenimente neplăcute, cum ar fi accidentări, entorse, fracturi, probleme de sănătate dar şi căderi psihice. Având în vedere lungimea și dificultatea traseului, desfășurarea de forțe de salvare este impresionantă. Formația Salvamont Zărnești este mobilizată pentru a interveni în orice situație. Pentru aceasta, la Baza Salvamont de la Plaiul Foii se află o dotare specifică, totală. Salvatorii pot interveni simultan în cel puțin două cazuri de salvare. În cazul în care ar avea loc un accident în puncte mai îndepărtate, cu sprijinul MAI, la Plaiul Foii este pregătit un elicopter dotat cu troliu de ridicare a salvatorului și a tărgii cu accidentatul. Este prezent, de asemenea, un echipaj SMURD și Jandarmeria Montană. În zonă patrulează și rangerii Parcului Național Piatra Craiului. La ora 14:45, la punctul Plaiul Foii, sunt opriți concurenții mai slab pregătiţi, care nu mai au șanse să termine traseul. Anul acesta nu au fost accidente, în afară de câțiva concurenți epuizați în zona refugiului Diana. Aceștia au fost recuperați de la Colțul Chiliilor, cu ATV-urile și o mașină a Parcului Național Piatra Craiului, și duși în siguranță la Zărnești.

Maraton Piatra Craiului 078

La buna organizare a maratonului, în afară de Primăria Zărnești și sponsorul principal Salomon, despre care am vorbit mai sus, şi-au mai adus contribuția: Jandarmeria, IGSU, Delaco, MAI, Salvamont Zărnești și Salvamont Argeș.

Maraton Piatra Craiului 025_trim

Să ne revedem cu bine la a 9-a ediție a maratonului, în 2014.