AJTR
MAURIZIO DAVOLIO ȘI SUSTENABILITATEA ÎN TURISM MAURIZIO DAVOLIO ȘI SUSTENABILITATEA ÎN TURISM
Maurizio Davolio de la AITR (Italian Association for Responsible Tourism) & EARTH (European Alliance for Responsible Tourism and Hospitality) ne face o scurtă introducere... MAURIZIO DAVOLIO ȘI SUSTENABILITATEA ÎN TURISM

Maurizio Davolio de la AITR (Italian Association for Responsible Tourism) & EARTH (European Alliance for Responsible Tourism and Hospitality) ne face o scurtă introducere în principiile după care se ghidează organizațiile din care face parte.

Care sunt ultimele trenduri în turism?

Călătorii mai dese, vacanțe mai scurte. Turismul experiențial, creșterea achizițiilor online. Răspândirea economiei de partajare și acordarea unei atenții mai mari sustenabilității.

Când și cum începe o comunitate să devină interesanta din punct de vedere turistic?

O comunitate trebuie să fie în măsură să poată propună atracții. Noi propunem atracții legate de cultura locală, tradiții, autenticitate. Pot fi acceptate, de asemenea, atracțiile artificiale, atâta vreme cât sunt sustenabile.  

Ce impact are turismul responsabil într-o comunitate, diferit față de cel al turismului „clasic”?

Dacă regulile turismului responsabil sunt aplicate cum trebuie, comunitatea locală primește mai multe beneficii economice ca protagonist al dezvoltării turismului pe raza sa teritorială. Alt impact ar fi acela că tradițiile, cultura și credințele comunității sunt respectate. De asemenea, atmosfera prietenoasă și jovială va fi plăcută pentru oaspeți.

Cum va arăta turismul în 2040?

Cine știe? Numărul sosirilor turiștilor va crește mult, iar problema sustenabilității va deveni mult mai importantă. Politicile de dezvoltare ale turismului și planificările regionale vor dori să propună destinații noi și o distribuire mai bine realizată a sosirilor în decursul unui an. Chiar și destinațiile complet artificiale probabil vor crește, destinații precum parcuri de distracții sau acvatice, croaziere, piețe de desfacere.

Ce impact a avut proiectul tau și în ce comunități?

Membrii noștri au un impact puternic asupra comunităților în care operează. Au fost stabilitie forme de turism comunitar – turism cu migranți, turism în proprietăți confiscate de mafia, ecoturismul în școli și drumeții în parcuri naționale și regionale. O vale alpină a renunțat la schi și a ales o formă de turism de iarnă crae nu are niciun impact asupra mediului.

Ce ai de gând să le explici oamenilor care vin să te asculte?

O să povestesc experiența noastră, vom vedea împreună cu participanții dacă vreunele dintre achizițiile noastre sunt replicabile și voi asculta cu interes experiențele colegilor noștri români.

Ce planuri de viitor ai cu organizația ta?

Avem foarte multe proiecte. În lunile care urmează vor începe proiectele noastre din Cuba, Albania, Palestina, Liban, Bolivia și Myanmar. În colaborare cu agenții de turism din Italia, vom lansa o campanie pentru educație turistică. Avem grupuri de lucru responsabile pentru drumeții pe Rutele Credinței și Culturii, pentru excursii cu școala, pentru integrarea femeilor în turismul responsabil. De aseamenea, Școala noastră pentru Turism Responsabil va ține diverse cursuri.

Ce alte proiecte veți mai face? În ce stadiu sunt?

În momentul de față gestionăm fuziunea dintre rețeaua noastră europeană, European Alliance for Responsible Tourism and Hospitality (EARTH), și International Social Tourism Organisation (ISTO). În final, vom fi creat o organizație modială care va găzdui toate asociațiile de turism care prioritizează comunitățile locale, oamenii și teritoriile.

Se mănâncă bine în București? Cu distracția cum stăm? Ai ce face în București?

Sunt foarte curios să cunosc Bucureștiul, locurile, oamenii, mâncarea. Aparținem aceleași familii latine, avem multe lucruri în comun, dar sunt interesat de diferențe, de specificitate, de aspectele care caracterizează cultura locală tanginbilă și intangibilă. 

Pentru mai multe detalii despre Forumul Internațional pentru Turismul Responsabil accesați pagina oficială www.turismulresponsabil.ro.

http://merg.in/bucuresti/de-povestit/interviuri/maurizio-davolio-si-sustenabilitatea-in-turism-5669.html