AJTR
MESTESHUKAR BUTIQ ȘI TURISMUL RESPONSABIL MESTESHUKAR BUTIQ ȘI TURISMUL RESPONSABIL
Mesteshukar ButiQ (MBQ) este o inițiativă a Asociației Romano ButiQ. Olivian Mircea ne vorbește mai jos despre conceptul proiectului și despre comunitățile asupra cărora... MESTESHUKAR BUTIQ ȘI TURISMUL RESPONSABIL

Mesteshukar ButiQ (MBQ) este o inițiativă a Asociației Romano ButiQ. Olivian Mircea ne vorbește mai jos despre conceptul proiectului și despre comunitățile asupra cărora MBQ are un efect direct. 

Când și cum începe o comunitate să devină interesantă din punct de vedere turistic?

Din punctul nostru (proiectul MBQ) de vedere, comunitățile au devenit interesante atunci când au știut cum să-și valorifice și evidențieze anumite trăsături și obiceiuri locale. În cazul nostru a fost foarte „simplu”, meșteșugul tradițional rom a fost și încă este o parte integrantă a istoriei și tradițiilor românești. Problema a fost și este cum putem face appealing aceste trăsături, fără să recurgem la exotizare sau la kitsch. Abordarea noastră a încercat să aducă un echilibru în această dilemă, să creeze ceva organic și natural. Faptul că proiectul a început de la inițiativa unei asociații rome ar trebui să dea de gândit celor care vor să facă ceva similar. Cât de conectat ești, fie etnic, cultural sau social cu acele comunități cu care vrei să lucrezi.

Ce impact are turismul responsabil într-o comunitate, diferit față de cel al turismului „clasic”?

Din nou, în cazul nostru, noi am creat un eco-sistem în care veniturile generate de turiștii din București (care vizitează magazinul MBQ) sunt în mod direct redirecționate către comunitățile cu care lucrăm. Am creat în mod explicit evenimente cu tematică pentru ghizii tursitici din București, pentru a se informa direct de la „sursa” când vine vorba de romi și cultura romă. Astfel, putem spune că am creat un spațiu pe harta unde astfel de ghzi își aduc turiștii pentru informații și, ulterior, comerț.

Ce impact a avut proiectul tău și în ce comunități?

Așa cum am menționat mai sus, primul impact sunt veniturile directe generate către comunitățile cu care lucrăm. Evident, odată cu relativa independență economică, vine și independența socială. Noi am susținut activ fiecare meșteșugar să-și creeze forme legale de funcționare, ca să poată intra în circuitul economic. Toate aspectele sunt interconectate, dacă vorbim de o comunitate dezvoltată economic, vorbim și de alte dinamici și altfel de aboradre vizavi de turism.

Rețeaua MBQ este alcatuită din aproximativ 50 de familii de meșteșugari din toată țara. Principalele comunități cu care lucrăm sunt: Brateiu, județul Sibiu, Viișoara, județul Cluj, Periș, județul Ilfov, Băbeni, județul Valcea, Toflea, județul Galați, Siria, județul Arad.

Ce ai de gând să le explici oamenilor care vin să te asculte?

Formula pe care am descoperit-o noi la nivel de impact social și chiar de percepții atunci când turiștii/clienții intră în magazin. Ambalajul în care am îmbrăcat acest proiect, calitatea lucrurilor produse de noi, povestea și impactul direct schimbă nu doar comunități, ci și prejudecăți și percepții. MBQ a devenit un veritabil hub în care antreprenoriatul, turismul și design-ul au devenit efectiv unelte prin care încercăm să împlinim obiective sociale.

Ce planuri de viitor ai cu proiectul tău?

Pe lângă creșterea continuă a magazinului din București, obiectivele principale care trebuie atinse sunt: deschiderea unui magazin MBQ la Vienna și parteneriatul cu un retailer internațional de mobila si decor. Implicit, vrem o cât mai mare extindere în exterior, internațională.

Se mănâncă bine în București? Cu distracția cum stăm? Ai ce face în București?

În curând și mai bine, pentru că grupurile de turiștii vor avea ocazia să deguste și perspectiva culinară a culturii rome, la restaurantul cu specific romani Zaiafet care extinde harta atracțiilor turistice până într-unul dintre cartierele mărginașe ale Bucureștiului.

Pentru mai multe detalii despre Forumul Internațional pentru Turismul Responsabil accesați pagina oficială www.turismulresponsabil.ro.

http://merg.in/bucuresti/de-povestit/interviuri/mesteshukar-butiq-si-turismul-responsabil-5667.html

Niciun comentariu pana acum.

Fii primul care lasa un comentariu.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *