AJTR
Montolieu, popas în satul-librărie Montolieu, popas în satul-librărie
La numai douăzeci de kilometri distanță de Carcassonne, în sudul triumfând sub soare al Franței, există un sat al buchiniștilor și al librarilor. Montolieu... Montolieu, popas în satul-librărie

Text: Simona LAZĂR

La numai douăzeci de kilometri distanță de Carcassonne, în sudul triumfând sub soare al Franței, există un sat al buchiniștilor și al librarilor. Montolieu s-a transformat, de trei decenii, într-un adevărat model de „turism literar”. În 1991, aici erau deja treisprezece librării și nouă anticariate. Și asta la doar 840 de locuitori! Astăzi, numărul lăcașurilor cărții a crescut, iar un festival literar, care ține aproape anul întreg, derulează evenimente pentru toți cei care îndrăgesc litera tipărită.

„Manufactura regală” de hârtie

De unde a început totul? Într-o zi liniștită din secolul al XVII-lea, Ludovic al XIV-lea, vizionarul, a decis să înființeze prima mare fabrică de hârtie a Franței într-un sat din Languedoc, situat pe o culme împădurită. De jur-împrejur, codrii ofereau suficientă materie primă, iar oamenii s-au bucurat să treacă de la statutul de țăran la cel de muncitor în uzină. Fabrica de hârtie a fost prima legătură pe care Montolieu a avut-o cu lumea cărților. Zidurile vechii „manufacturi regale” stau încă în picioare, în interiorul lor fiind amenajat acum un atelier de artizanat de carte. Tot aici avea să se înființeze, un secol mai târziu, o imprimerie, care adăpostește azi un muzeu al artelor și al meseriilor cărții.

Asaltul scriitorilor

În fine, aici au venit să locuiască mai mulți scriitori cunoscuți în Franța și în lume, chemați de farmecul desuet al locului și de liniștea favorabilă creației. Între ei, doi dintre scriitorii nonconformiști ai veacului al XX-lea – Jean Guehenno și Joseph Delteil -, dar și mult mai celebrul Patrick Suskind, autorul colosalului micro-roman „Parfumul”, care a cunoscut o ecranizare de excepție.

Povestea satului-librărie, așa cum este el astăzi, nu se datorează însă francezilor, ci… belgienilor. Pierre Braibant, un belgian stabilit la Carcassonne, a vizitat Montolieu la sfârșitul anilor ’80.

În satul decrepit, dar cu un farmec aparte, el a văzut o poveste pe care putea să o „scrie” el însuși. Inspirat de modelul satelor-librărie din Țara Galilor (Hay-On-Wye, „creat” ca atare de Richard Booth, în 1963) și din Belgia (Redu, creat de Noel Anselot, în 1983), el are această viziune: „Imaginați-vă un perete însorit și o pisică lenevind pe pervaz. Aceasta e o imagine pe care trebuie să o păstrăm. Aceasta este ideea de «acasă», loc adâncit în liniște și calm. Dar toate «acasele» din Midi mor, puțin câte puțin. În curând, când ne va fi dor de «acasă», nu vom mai avea unde să ne întoarcem”.

Pentru a salva măcar una dintre aceste emblematice imagini ale lui „acasă” din Midi, el i-a dinamizat pe localnici în punerea pe picioare a unui proiect menit să aducă turiști, dar un soi aparte de turiști, care nu distrug, nu iau în stăpânire, nu acaparează locul pe care îl vizitează, ci îi respectă liniștea și frumusețea.

Festivalurile iubitorilor de carte

În 1990, a avut loc aici prima întâlnire a iubitorilor de carte. În 1991, acum aproape treizeci de ani, deja locul era frecventat de cei care căutau cărți vechi și rare, cărți noi și pline de mister, veniți din Belgia, Germania, Olanda. Din 1992, festivalul se extinde, mai multe zile, apoi mai multe săptămâni, mai multe luni… Încet-încet, Montolieu a devenit satul-librărie (ori satul-anticariat). În spiritul lui Pierre Braibant, proiectul a luat amploare. S-a înființat, de exemplu, un centru de restaurare, un fel de spital al cărților bolnave. „Cărțile vechi au hârtie acidă, iar «bestii» mici (carii de hârtie, acarieni) le devorează puțin câte puțin. Cărțile strigă mut, semnale de alarmă vin din toate părțile. Trebuie să facem ceva!”, mai spunea Pierre Braibant acum treizeci de ani.

Multe locuri în lume și-au pierdut spiritul, sufletul. Montolieu, un sat cât o batistă, dar cu zeci de librării și anticariate, și le-a regăsit într-o pagină de carte. Anul acesta, în septembrie, va avea loc o nouă ediție a mult îndrăgitului festival. De asemenea, în noiembrie va avea loc festivalul-concurs de benzi desenate (pentru care înscrierile au început deja, în martie și aprilie juriul urmând să delibereze asupra lucrărilor trimise. În weekend-ul Paștelui din acest an (Paștele catolic), au loc, la Montolieu, Zilele Mondiale ale Artelor Grafice (11-13 aprilie).

Anul acesta, pe 28 iunie, se va desfășura în „satul-librărie” Montolieu și prima ediție a Salonului Cărții și al Autorilor Independenți, unde se vor desfășura de asemenea conferințe și ateliere (workshop-uri) pentru inițierea în tainele și tehnica scrisului.

Evenimente în jurul cărții, la Montolieu

Să trecem în revistă doar o parte dintre evenimentele care vor avea loc în următoarea perioadă.

Pe 18 ianuarie, la Biblioteca din Montolieu, cu începere de la ora 18.00, va avea loc „Noaptea de lectură”, în care se vor citi, cu voce tare, texte esențiale din literatura franceză, clasică și contemporană. Din ianuarie până în iunie, continuă, la Muzeul Artelor și Meseriilor Cărții din Montolieu, seria de conferințe lunare a istoricului de artă Anne Réby, cunoscută și pentru gravurile sale și ilustrațiile de carte. Tema conferințelor este: „Culorile”, iar pentru ianuarie 2020: „Violet, porfir și aur – cele trei culori «divine»”. În februarie, subiectul conferinței va fi: „Culorile Evului Mediu”, în martie: „«Cearta» asupra desenului, între Florența și Veneția”, în aprilie: „Teoriile culorilor, la Newton, Goethe și Chevreuil”. În luna mai, alături de Anne Réby va conferenția și Michel Pastoureau, istoric medievist francez, specialist în simbolismul culorilor, emblemelor și heraldicii, subiectul conferinței: „Valorile sociologice ale culorilor”. Ultima conferință din această serie are ca pretext o „non-culoarea”, fiind intitulată: „À propos du noir”.

Pe 24 ianuarie, comedianul și regizorul Gilles Buonomo adaptează, într-un spectacol-lectură, textul „L´Énvolée – Le vin Bourru” al romancierului și scenaristului francez Jean Claude Carrière, „o lucrare care se desfășoară între ieri și azi și care pune în discuție trecutul și prezentul, pentru că m-am născut într-o cultură și am trăit în alta, ceea ce a generat o mie de întrebări despre ce reușim să facem și ce ne învinge. despre ceea ce am pierdut, ce am câștigat și despre ceea ce ne-a rămas” (Jean Claude Carrière). În aceeași seară, publicul cu vârsta peste 18 ani poate participa la o degustare de vinuri.

Între 11 și 13 aprilie, la Montolieu are loc cea de a 27-a ediție a Salonului de Carte Veche și de Ocazie. Și-a anunțat prezența o duzină de librării și anticariate din partea de sud a Franței, pe lângă cele 16 librării permanente din sat. Fiecare va prezenta cărți vechi și de mâna a doua, din domeniile: literatură, călătorii, istorie, arte plastice, științe umaniste, cărți ilustrate și albume, ezoterism, precum și imprimate și postere vechi.

De asemenea, în fiecare sâmbătă din an – începând cu 4 ianuarie – între orele 14.00-15.00 și 17.00-18.00, au loc vizite ghidate în Muzeul Cărții din Montolieu, cu tema: „istoria scrisului, de la tipografie la imprimerie”.