AJTR
„Noi susținem Excelența!” – Omagiu și regal al românilor din Spania „Noi susținem Excelența!” – Omagiu și regal al românilor din Spania
Zâmbete și lacrimi de bucurie la o întâlnire parcă ruptă din realitatea unei lumi mai bune… La mijloc de ianuarie, frigul mușcă puțin chiar... „Noi susținem Excelența!” – Omagiu și regal al românilor din Spania

Gabriela Căluțiu SonennbergZâmbete și lacrimi de bucurie la o întâlnire parcă ruptă din realitatea unei lumi mai bune… La mijloc de ianuarie, frigul mușcă puțin chiar și din Spania, dar răceala de afară și cea emanată de situația deloc confortabilă a Europei noastre, a tuturor, în pragul acestui an agitat, s-a spulberat în contact cu căldura cu care organizatorii și-au întâmpinat invitații la ceea ce avea să se dovedească un dulce maraton de nu mai puțin de 12 ore desprinse parcă dintr-o ramă de tablou frumos, distins, decent și autentic: Gala de Premiere a campaniei „Noi susținem Excelența! – Mihai Eminescu 2016”, inițiativă a publicației de limba română „Occidentul Românesc” din Spania.
În sala festivă a primăriei binecunoscutei stațiuni litorale Benidorm – localitate turistică superlativă a întregii Europe – sâmbătă, 16 ianuarie 2016, la o zi după aniversarea a 166 de la nașterea marelui nostru Eminescu, doi emeriți prezentatori de radio de la București, Pușa Roth și Costin Tuchilă, ei înșiși oaspeți de onoare, au rostit cuvântul de deschidere a manifestării, salutând oficialitățile de rang înalt, atât române, cât și spaniole.
Invitații și laureații au răspuns apelului venind din foarte multe țări ale lumii: România, SUA, Austria, Spania, Anglia, Germania, Belgia, Grecia etc. Scena frumoasei săli festive decorate cu steagurile Spaniei, României, Europei și Comunității Valenciene, ecranul supra-dimensional pe care s-au proiectat pe tot parcursul evenimentului pagini din publicația „Occidentul Românesc” – care a aniversat peste 5 ani de apariție neîntreruptă, într-un tiraj de mii și mii de exemplare distribuite în întreaga Spanie – elegantele bannere, care individualizau publicația, sponsorii și partenerii acestei întâlniri, masa cu trofeele câștigătorilor și, nu în ultimul rând, prezența mai mult decât agreabilă a participanților, în ținute de sărbătoare plăcute vederii, au contribuit din primul moment la crearea unei atmosfere de vârf și, așa cum sugerează și numele manifestării, au respirat excelență!
După ce au prezentat pe scurt istoricul și obiectivele campaniei „Noi susținem Excelența!”, subliniind că ea este rezultatul unic al eforturilor exclusive ale echipei redacționale „Occidentul Românesc”, sub conducerea neobositei doamne Redactor-Șef Kasandra Kalmann Năsăudean, prezentatorii Pușa Roth și Costin Tuchilă, făcând echipă perfectă, în manieră inconfundabilă, l-au evocat pe marele nostru Eminescu, poetul și publicistul, precursorul și mentorul tuturor celor care activăm ca jurnaliști, inclusiv în ziua de astăzi.
Cu specifica sa notă de profesionalism impecabil, datorată colaborării pe parcursul a peste douăzeci de ani, cuplul de prezentatori a delectat publicul cu înregistrări din arhiva radio care ne-au mers la inimă. Cine își amintește de vocea lui Sadoveanu recitând „Ce te legeni, Codrule…” își poate imagina fiorul care a străbătut sala și liniștea care s-a așternut la final, de parcă până și aplauzele se temeau să întrerupă acel moment imponderabil de reverie. Câtă delicatețe, fără patetism și fără exagerări goale de conținut! Ne era dor de această gură de aer românesc.
Au urmat luări de cuvânt din partea oficialităților spaniole și române, cuvinte de bun venit și felicitări iscate din suflet, surprinzător de calde, deloc rigide sau formale, care n-au avut nimic în comun cu discursurile oficiale din trecut, cu limbajul de lemn cu care ne-au obișnuit mulți dintre reprezentanții noștri politici anteriori. Scurte și la subiect, ele au conferit o notă de prospețime întregului eveniment, încurajând organizatorii și auditoriul să spere în eventuale viitoare reeditări cel puțin la fel de reușite, dacă nu chiar depășind așteptările, grație sprijinului promis din partea cadrelor de răspundere cu greutate la nivel administrativ, guvernamental și diplomatic.
Întregul set de dialoguri, prezentări și cuvântări a fost tradus simultan de către Dorina Apostol – președinte al Asociaţiei Române din Comunitatea Valenciană „Ulpia Traiana”. Sub îndrumarea domniei-sale, grupul de copii participanți la cursul de Limbă, cultură și civilizație românească din Benidorm, Altea și Alfáz del Pi – Provincia Alicante – au susținut un înduioșător program artistic, axat în principal pe teme eminesciene.
Dacă ochii vreunuia dintre noi nu s-au umplut de lacrimi la începutul programului, pe când ascultam înregistrările din arhiva Radio, vă asigur că prezența copiilor dezinvolți și fermecători a avut darul de a rupe zăgazurile inimii, făcându-ne să râdem și să plângem în același timp. Pentru că am simțit cu toții, prin glasurile lor nevinovate, că dacă „Eminescu n-a existat. A existat doar o țară…”. Pentru noi, țara aceea este și rămâne limba română, oriunde ne-am afla, limba care ne aduce laolaltă, în astfel de ocazii. Ne-a mai venit puțin inima la loc în râsetele care au însoțit un fragment din „Amintirile din copilărie” ale lui Ion Creangă, moment interpretat de un grup de copii îndrumat de Ionela Dojană – profesor al cursului de Limbă, cultură și civilizație românească din San Pedro del Pinatar (Murcia).
S-a trecut apoi la premierea și înmânarea frumoaselor trofee câștigătorilor concursului de proză scurtă și poezie (15 ianuarie – 15 august 2015), concurs deschis românilor din țară și din străinătate la care au participat nu mai puțin de 637 de pasionați ai scrisului. S-a vorbit despre acțiunea de promovare a limbii române și despre spațiul rezervat în paginile ziarului pentru lucrări interesante și atractive, ca lectură pentru copiii români, „capitol” coordonat de profesoara de limba română Letiția Coza.
A urmat o pauză de 30 de minute, timp în care organizatorul evenimentului a invitat toți participanții să guste din produsele românești tradiționale oferite de către renumita fabrică de mezeluri Carmangeria Românească din Zaragoza, sucuri și apă minerală marca Frutti Fresh, cafea, precum și produse de patiserie din partea cofetăriei Amandina din Madrid.
Cu gândul la produsele tradiționale și la cozonacii aromați și pufoși care ne așteptau în sala pregătită cu multă migală de către organizatori, nu aveam de unde să ne imaginăm că, la ieșirea din sala de festivități, ne mai aștepta o surpriză pusă tot în slujba frumosului, mai precis a înfrumusețării. Andra Costandache și Florin Valentin Barbu, doi dintre membri echipei redacționale a „Occidentului Românesc” au înmânat fiecăruia dintre participanții din sală câte un cadou special, oferit de către renumita fabrică de produse cosmetice Farmec, din Cluj-Napoca, unul dintre partenerii noștri la acest eveniment.
Iarăși ni s-a făcut cald în jurul inimii când am văzut pe eleganta pungă de carton logo-ul argintiu al renumitei mărci Gerovital, brand fondat de legendara Ana Aslan, recunoscută în lume ca primă cercetătoare care a reușit să combată, cu efecte probate științific, îmbătrânirea.
Am constatat cu emoție că partenerul de la Cluj a fost darnic: ne-a oferit, alături de o cremă cosmetică dintre cele mai prețioase, o agendă de buzunar pentru anul abia început și un pix elegant din aceeași colecție. Toate au picat la țanc, numai bune pentru luat notițe la întâlnirea aceasta, care ne-a oferit atât de multe momente demne de neuitat. Încă o modalitate de a opri timpul în loc, prin scris și prin… cosmetică de înaltă clasă.
S-a trecut apoi la partea a doua a festivității de premiere, dedicată de această dată românilor care prin pasiune și dăruire fac performanță în țările lor de adopție. Acesta a fost, după părerea mea, punctul culminant al întregii manifestări, prin densitatea de personalități care au urcat pe scenă, prin uimitoarele performanțe enumerate în prezentările făcute fiecăruia dintre ele, prin frumusețea mișcătoare a cuvintelor de mulțumire adresate, de către laureați, publicului. La potențarea emoțiilor noastre a contribuit din plin și talentul moderatorului acestei festivități de premiere, criticul literar și colaboratorul veteran al publicației „Occidentului Românesc”, senior editor – Dan Caragea.
Ar fi imposibil să trec în revistă fiecare personalitate distinsă cu Premiul de Excelență. Au fost de la simpli muncitori până la cercetători, profesori, medici, scriitori, pictori, designeri, avocați, sportivi, muzicieni, oameni de afaceri, cu toții apreciați și respectați pentru modul ireproșabil în care își exercită profesiile.
Ar fi o mare nedreptate să uităm pe vreunul dintre ei, dar încerc măcar să schițez câteva dintre performanțele care mi-au rămas întipărite în amintire, un fel de catalog Who´s Who al românilor din străinătate: creatoarea rochiilor purtate de laureatele concursului Miss World Spain 2015 și Miss World 2015 este româncă; una dintre profesoarele universitare cele mai respectate din Spania este româncă; sufletul și efigia însăși a Asociației „Mihai Eminescu” din Viena este o doamnă româncă, distinsă și solară, care a concurat în frumusețe cu superba ie pe care a etalat-o cu mândrie nedisimulată (un cadou prețios din partea Vetei Biriș, aveam să aflu mai târziu).
Apoi bărbații: ofițer român cu grad de colonel care a făcut parte din comandamentul NATO în Spania; proprietarul celei mai mari fabrici de mezeluri tradiționale din Spania și din comunitățile românești din Europa; cel mai profesionist avocat român în avocatura de business.
Și lista ar putea continua la infinit. Dar nu numărul personalităților, ci calitatea lor primează, iar legat de acest aspect al sensibilității noastre tipice și al modestiei specifice românilor, nu voi uita cuvintele fiecăruia dintre ei, atunci când, la microfon, a destăinuit nu doar succesele ci și eforturile și sacrificiile pe care le-a făcut pentru a ajunge acolo unde se află acum: pe podium.
Copii 1După încă o pauză de o jumătate de oră, timp în care iarăși ne-am desfătat cu apetisantele produse românești – mezeluri, cozonac și prăjituri coborâte parcă din amintirile copilăriei, lucruri de care noi ducem dorul neîncetat în Spania –, s-a trecut la onorarea celor care prin efortul lor benevol, fără recompensă materială, fac posibilă existența vieții comunității românești din Spania organizând activități culturale și promovând o imagine pozitivă a țării noastre, inclusiv ca scriitori sau jurnaliști.
Așa cum bine a menționat Kasandra Kalmann Năsăudean, nu este deloc ușor să duci o asemenea muncă, oglindind aspectele pozitive legate de poporul nostru, în condițiile în care presa de senzație caută mereu să pună în evidență performanțele nedorite ale celor care sunt certați cu legea, acel procent caracteristic oricărei națiuni, care nu ne face onoare, și nici nu ne caracterizează definitoriu.
Premiile la această secțiune au fost înmânate de către Cătălina Iliescu Gheorghiu – profesoară la Universitatea din Alicante, care a susținut și o cuvântare mișcătoare, ea însăși fiind foarte emoționată.
Spre finalul Galei, solistul legendarei formații de rock PHOENIX, Nicu Covaci, laureat al Galei, stabilit în Spania, acompaniat de doi colaboratori, a susținut un minirecital cu piese pe care mulți le-au cântat în cor (Strunga, În umbra marelui URS, Mugur de fluier…).
Au fost momente extrem de vibrante, care ne-au amintit de istoria mai recentă, de tinerețea pe care mulți dintre noi au petrecut-o într-o țară ferecată, în care muzica acestor băieți curajoși a fost una dintre puținele licăriri de speranță pe care le mai aveam, noi cei care… „împușcam în lună”, cum bine ne-a mai (în)cântat o dată solistul.
La finalul întâlnirii, deși programul orar era deja depășit cu mult, nimeni nu se dădea dus din sală. Trecuseră mai bine de șase ore, fără să știm. Nici vecina mea de fotoliu, o doamnă consilier de naționalitate engleză care – atenție, nu vorbește limba român – nu voia să plece. Mi-a mărturisit că i-a plăcut enorm de mult și că a înțeles foarte multe din cele spuse, realizând că limba română se aseamănă mult cu spaniola, dar cel mai tare a impresionat-o ceea ce a intuit printre rânduri, din comportament, gesturi, dăruire, căldură, îmbrățișări…
Ziua s-a încheiat cu o cină festivă bogată și prelungită, oferită de redacția „Occidentului Românesc” la restaurantul din incinta Hotelului Servigroup Diplomatic din Benidorm, (hotel în care premiații sosiți din alte țări ale lumii au locuit pe parcursul evenimentului, bucurându-se de un confort și servicii impecabile oferite de o echipă de profesioniști condusă de domnul Javier Cabrera – directorul  Hotelului Servigroup Diplomatic), într-o atmosferă la fel de selectă.
A fost genul de companie care convinge pe fiecare dintre noi că suntem capabili să modelăm lumea care ne înconjoară prin simpla acțiune de a ne dărui cu trup și suflet lucrului bine făcut, pasiunii pentru performanța maximă. Într-un astfel de mediu, excelența poate fi la îndemâna fiecăruia dintre noi!
Așa cum la spectacolul pe care PHOENIX l-a susținut în anul 1977, în mijlocul unei păduri de salcâmi din Munții Apuseni, pe ruinele unei vechi cetăți dacice, în beneficiul victimelor ucise la cutremurul din 1977, odată cu primele acorduri trimise în eter, salcâmii au înflorit ca la un semn ceresc, inundând cei 10.000 de spectatori cu parfumul lor îmbătător și cu petale ca o zăpadă lină, așa cum înfloresc acum migdalii Spaniei, amintindu-ne că frumusețea este peste tot, câtă vreme nu strivim puritatea din noi…
Din partea autorităților spaniole, ne-au onorat cu prezența lor: Antonio Pérez Pérez – Primarul Benidormului; Maria Jesús Pinto Caballero – Consilier participare cetăţenească, Consum, Muncă, Dezvoltare Locală, Relații cu publicul, Statistică; Lorenzo Martínez Sola – Securitate cetăţenească, situaţii de urgenţă şi plajă; María Francisca Ripoll Ripoll, Arturo Cabrillo Salguero, Leopoldo David Bernabeu López, Juan García García, Maria Jesús Pinto Caballero, María Teresa Águila Santos, Bernardo Mira Estirado, Juan García García, Maria Jesús Pinto Caballero.
De asemenea, au mai fost prezenți: Andrés Verdú Reos – primarul municipiului Villajoyosa, alături de Pascal Amigó de Vleeschauwer – consilier Patrimoniu, Servicii Tehnice, și Jaime Ramis Galiana – consilier Urbanism, Protecţie cetăţenească și Trafic.
Și reprezentanți ai primăriei din Calpe au răspuns invitației cu aceeași căldură și aleasă considerație pentru evenimentul nostru: Carole Sanders – Consilier participare cetăţenească, Consum, Muncă, Dezvoltare Locală, Relaţii cu publicul, Statistic, și șefa cabinetului de presă – Neus Gomez.
Din partea autorităților române au fost alături de noi: Sandra Pralong – Consilier de Stat (Departamentul pentru Relația cu Românii din afara Granițelor – Administrația Prezidențială din România);: Ilie Bănică – Ministru Consilier, Prim-colaborator al Ambasadorului (Ambasada României în Spania); Dragoș Viorel Țigău – Ministru plenipotențiar, Șeful oficiului consular (Consulatul României la Castellón de la Plana).

InvitațieSTRUCTURA ORGANIZATORICĂ – GALA DE PREMIERE a Campaniei „Noi susținem Excelența! – Mihai Eminescu 2016”:
ORGANIZATOR: Occidentul Românesc (Spania);
SPONSOR: Carmangeria Românească (Zaragoza – Spania);
PARTENERI: „Farmec Cluj – Gerovital” (Cluj-Napoca – România), Firma de transport colete „Nelu Bârsan” (Alcalá de Henares – Spania).
PARTENERI MEDIA: Gazeta Românească (Italia), Ziarul Românesc (Marea Britanie), Ziarul Românesc (Germania), Jurnalul Românesc (Austria), Jurnalul Săptămânii (Israel), Zig Zag Român Canadian (Canada), Pulsul Afroditei (Cipru), Romedia (Grecia), Spectacola (România), The Romanian Newspaper in Cyprus, Radio-TV Arthis – Bruxelles,  Imigrantul Român (Málaga), Gândacul de Colorado (Colorado – USA), Radio Diaspora Online (Chicago – USA), JettMedia Group USA.
PARTENERI/COLABORATORI: Cofetăria „Amandina” (Madrid), „Mercatrom” S.L. Barcelona, Cabinetul de Avocatură „Radu&Sanchez” (Alicante), Asociaţia Română din Comunitatea Valenciană „Ulpia Traiana” (Benidorm).

A consemnat:
Gabriela CĂLUȚIU SONNENBERG (Costa Blanca – Spania)

Gala Premiile de Excelență „Mihai Eminescu” 2016

Campania de promovare a valorilor româneşti din străinătate „Noi susţinem Excelența!”, lansată în luna ianuarie 2015 de către publicația în limba română „Occidentul Românesc”, s-a încheiat. Acțiunea s-a desfășurat pe trei etape distincte pe parcursul întregului an 2015 și s-a finalizat printr-o Gală de premiere.

Scopul evenimentului

Gala de premiere a Campaniei „Noi susținem Excelența!” s-a desfășurat în perioada 15 – 17 ianuarie 2016, în Benidorm, Provincia Alicante din Spania. În cadrul acestei acțiuni culturale au fost premiați: români de succes din diverse domenii de activitate; câștigătorii Concursului de proză scurtă și poezie; profesori de la cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească din Spania, care s-au implicat în acțiunea de promovare a limbii române; Cei mai de seamă colaboratori voluntari ai publicației Occidentul românesc.
Cu ocazia Galei de premiere s-a marcat: realizările comunității românești din Peninsula Iberică; peste 5 ani de prezență neîntreruptă a publicației „Occidentul Românesc” în comunitățile românești din Spania și Insulele Baleare; legăturile culturale, sociale și economice dintre Spania și România; 166 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu; Ziua Culturii Naționale a României.

Premierea laureaților pe etapele de desfășurare a Campaniei „Noi susținem Excelența!”

Etapa I – Promovarea românilor (15 ianuarie 2015 –15 ianuarie 2016) care prin pasiune şi dăruire fac performanţă în țările lor de adopție

Am dorit să ne implicăm în promovarea celor care excelează în domeniile lor de activitate pentru că mass-media românească vorbeşte prea puţin despre românii de succes din străinătate – de la simpli muncitori, foarte apreciați de cei pentru care lucrează, la cercetători, specialiști, avocați, profesori, medici, scriitori, jurnaliști, pictori, sportivi, oameni de afaceri etc. – și despre eforturile și sacrificiile lor.

SPORT

MIHAI ȘUBĂ – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate de excepție în șah

Campion național, european și mondial la veterani, unul dintre cei mai profesioniști șahiști români ai tuturor timpurilor. Maestrul Mihai Șubă s-a născut în București în anul 1947 și a jucat șah pentru Universitatea București ani de zile. Pentru rezultatele sale de excepție, Federaţia Internaţională de Şah i-a conferit titlul de Maestru Internaţional în anul 1975 şi distincţia de Mare Maestru Internaţional în 1978. Mihai Șubă a câştigat campionatul naţional de şah în 1980, 1981 şi 1985 și s-a clasat pe primul loc la turneele care au avut loc la Dortmund (Germania) în 1983, la Praga în 1985 şi la Timişoara în anul 1987, clasându-se între primii 12 candidați din lume la titlul de campion mondial la șah. Din anul 1993, fostul campion național al României trăiește în Spania, unde se bucură de aprecierea spaniolilor și a cetățenilor din orașul de la poalele coastei Sierra Helada, Alfaz del Pi, locul unde maestru Mihai Șubă s-a stabilit de ani de zile. La cei aproape 68 de ani, maestrul Șubă predă ore de șah și este încă prezent la masa de joc, continuând să participe și să câștige la turneele și campionatele de șah pentru veterani din Spania și din alte zone ale lumii. În semn de respect și considerație, primăria din Alfaz del Pi i-a oferit maestrului Mihai Șubă un spațiu unde, săptămânal, copii, adolescenți și adulți de diferite vârste din zonă au posibilitatea să învețe de la maestrul Șubă tainele șahului, acest sport al minții care, conform campioanei Susan Polgar, „Dezvoltă claritatea mentală, stabilitatea şi chiar starea de sănătate…”

GHEORGHE CRAIOVEANU – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate sportivă

Gheorghe Craioveanu, cunoscut și ca Gică Craioveanu, a jucat 11 ani din 18 în Spania, reprezentând trei echipe cu care a adunat 330 de meciuri și 70 de goluri, în primele două eșaloane. A jucat la Real Sociedad, Villarreal şi Getafe. În prezent, este comentator sportiv, analist al postului TV La Sexta, al postului de radio Onda Cero și… imaginea DIGI ROMÂNIA. Trăiește alături de familia sa, în Castellón de la Plana (Comunitatea Valenciană) din Spania.

AVOCATURĂ

ALEXANDRU GEORGE LAZĂR – Premiul de Excelență în avocatura de business

Este unul dintre românii care fac cinste țării noastre în Spania. Absolvent Magna cum laude la 13 materii în cadrul Universității din Granada este partener al firmei de avocatură IntLaw din Barcelona, specializată în consultanță în Business Law și Drept Internațional. A absolvit în 2009 Masteratul în Drept Internațional din cadrul Institutului Superior de Drept și Economie din Barcelona, urmat de un al doilea Masteral în Drept Internațional, Comerț Exterior și Relații Internaționale. În prezent, este doctorand în programul Fundamentele Dreptului Economic și al Companiilor în cadrul ESADE Barcelona. În plus, este profesor în cadrul cursurilor de formare organizate de către Baroul din Barcelona pentru avocații Baroului și predă la Universidad Pompeu Fabra.

Cabinetul de Avocatură RADU & SANCHEZ ABOGADOS din Alicante (Comunitatea Valenciană) din Spania – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate de avocatură în Spania

Cabinetul de Avocatură„SARBU ABOGADOS” MADRID – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate de avocatură în Spania.

ARTĂ

TINA OLARI (Barcelona) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate de artă și design vestimentar

Este un nume de succes în lumea modei internaționale. Creațiile vestimentare în stil aristocrat ale designerului Tina Olari, din Bistrița, continuă să cucerească femeile din străinătate. Croiala executată special pentru formele feminine, fără tipar, direct pe material, sunt doar câteva detalii care au transformat creațiile designerului bistrițean în obiecte vestimentare unice şi foarte valoroase. Stabilită în Barcelona – capitala Cataloniei, unde și-a deschis un shorwoom -, Tina Olari se bucură în continuare de succes. Prestigioasa revistă de modă spaniolă Novias España i-a dedicat în 2015 creatoarei românce patru pagini în care au fost prezentate diverse creații semnate de Tina, iar cu Nicolas Prieto, cunoscutul designer spaniol în materie de haine de blană, a realizat o colaborare de succes. Miss World 2015 (Mireia Lalaguna) a purtat creațiile designerului român Tina Olari la competiția care s-a desfășurat în Sanya (China), în perioada 21 noiembrie – 20 decembrie 2015.

MUZICĂ

NICU COVACI – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate muzicală

Pictor, grafician și muzician român, absolvent al Academiei de Arte Plastice din Timișoara este cunoscut ca fondator și lider al celei mai bune formații de muzică rock din România, trupa Phoenix. Considerat ca fiind unul dintre cei mai buni chitariști rock din România generației sale, a activat timp de aproape două decenii în Germania de Vest ca artist, profesor și docent universitar. Fidel motto-ului păsării Phoenix, menite să renască în repetate rânduri din propria cenușă, Nicu Covaci a menținut în viață legendara formație rock, continuând să susțină concerte, în componențe diferite, pe scene din țară și străinătate. Lista realizărilor trupei Phoenix posedă mai multe repere și apariții după și, nu înainte de plecarea băieților din țară. Nicu Covaci a compus peste 300 de piese originale. Locuiește de peste 24 de ani, pe litoralul spaniol al Mediteranei, în Moraira – Costa Blanca (Spania).

MARIANA ABĂCIOAIE (Palma de Mallorca – Insulele Baleare) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate muzicală

MIHNEA IGNAT (Alicante – Spania) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate muzicală

PROMOVAREA ROMÂNIEI

SIMION GIURCĂ (Viena – Austria) – Premiul de Excelență pentru promovarea turistică de excepție a României în Austria

Revista austriacă „Faktum”, publicaţie care se distribuie tuturor firmelor de turism şi business travel din cadrul marilor companii austriece, a publicat un clasament al profesioniştilor care se ocupă de promovare şi marketing în turismul naţional. Simion Giurcă, şeful Biroului de promovare şi informare turistică al României din Viena se află pe locul 27 în topul oamenilor de turism din Austria. Mai mult decât atât, acesta a fost clasat şi pe locul 1 dintre cele 38 de birouri naţionale de turism active în Austria, obţinând nu mai puţin de 282 de puncte. Juriul a fost format din 16 specialişti şi trei redactori ai editurii Mucha, care au avut de ales din peste 200 de candidaţi.

Camera de Comerț Româno-Spaniolă din Catalonia – Premiul de Excelență pentru promovarea României în Spania

JURNALISM

CIPRIAN BĂLȚOIU (Madrid) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate jurnalistică
Cel mai profesionist jurnalist român din Spania.

SORIN CEHAN (Italia) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate jurnalistică

ANDI RĂDIU – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate jurnalistică

MEDICI

ALINA DUNCA (Castellón de la Plana) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate medicală desfășurată în Spania

CLAUDIU GHERMAN (Alfaz del Pi – Comunitatea Valenciană) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate medicală desfășurată în Spania

CRISTIAN RIZEA (Madrid) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate medicală desfășurată în Spania

MAGDALENA ROTH (Palma de Mallorca – Insulele Baleare) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate medicală desfășurată în Spania

Doctor în Medicină, conferit de Universitatea de medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Timișoara 2007, medic specialist dermato-venerologie. Membră a Academiei Europene de Dermatologie și Venerologie (EADV), membră a Academiei Spaniole de Dermatologie și Venerologie (AEDV), membră a Grupului de Cercetare European pentru „Dermatozele de sarcină”, a Societăţii Internaţionale de Dermatoscopie și a Societăţii Române de Dermatologie. Cercetător în domeniul dermatologiei clinice cu peste 15 articole publicate în jurnale internaționale de prestigiu precum: American Journal of Clinical Dermatology, Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, Dermatology Nursing etc. Câștigătoare a premiului ,,Mișu Anghelescu”, conferit de Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Victor Babeș” din Timișoara și de Asociația Dermatologilor Români de Sud-Vest (2009). Din 2012, este medic specialist dermatolog și director al Departamentului de Dermatologie și Medicină Estetică din cadrul Clinic Balear (Insulele Baleare) și, începând cu iunie 2014, și al Hospital Clinic Balear (Palma de Mallorca).

PROFESORI, CERCETĂTORI, SPECIALIȘTI

MARIA SIMONA DRĂGAN – Calatayud (Provincia Zaragoza) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate în Comunitatea Aragón – Spania

Colonel FLORIN JAN GANEA – Pitești (România) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate militară

Născut la 27 decembrie 1968; Absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Tancuri din Pitești, în 1990; Absolvent al Cursului Avansat pentru ofițeri de tancuri, Fort-Knox, Kentucky, USA, 1996; Licențiat în drept la Academia de Poliție București, 1997; Consilier juridic al misiunii ALBA, Albania, 1997; Ofițer de stat major în Comandamentul Multinațional NORD, Bosnia-Herțegovina, 1998; Comandant al Centrului de Pregătire a Subofițerilor, Pitești, constituit cu sprijinul Corpului Infanteriei Marine a SUA, 1999-2001; Membru al misiunii OSCE în Macedonia, 2001-2003; Observator ONU în RD Congo, 2004-2005; Șef al biroului evaluare forțe terestre, Comandamentul NATO din Madrid, Spania, 2007-2010; A susținut teza de doctorat în noiembrie 2016, cu o temă referitoare la evaluarea unităților terestre destinate Forței de Răspuns a NATO; În prezent lucrează în Departamentul pentru politica de apărare și planificare, din cadrul Ministerului Apărării Naționale; Este căsătorit cu dr. Daniela Ganea și are doi copii.

CĂTĂLINA ILIESCU GHEORGHIU – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate universitară în Spania

Născută în București în 1966; Licențiată în Limbi Străine (spaniolă-engleză) la Universitatea din Bucureşti (1989); Doctor în Filologie Engleză (2002) Universitatea din Alicante, este Conferenţiar la Catedra de Traductologie şi director al Cursurilor de Vară „Rafael Altamira” la UA, precum şi preşedinta Asociaţiei culturale ARIPI (www.aripi.es) din 2005. A beneficiat de stagii de formare (Univ. Heriot-Watt din Edinburgh) și cercetare (Univ. din Manchester). A introdus limba română ca limbă de profil la Licenţa de Traducere şi Interpretariat (2004) la Univ. Alicante şi, în colaborare cu ILR, a introdus primele probe oficiale în străinătate pentru obţinerea atestatului de cunoştinţe de română “ACLro” (2005). Este traducător autorizat de Ministerul Afacerilor Externe din Spania (1995) şi interpret de conferinţe, precum şi translator oficial în Vizitele de Stat ale Preşedinţilor Băsescu şi Iohannis, precum și la întrevederile Premierului Tăriceanu, Premierului Republicii Moldova, Andrei Stratan sau ale diferitelor Comisii Parlamentare. A condus proiectele: Univer-ciudades: Traducción, Lenguas e Internacionalización (2008, UA – UNITER); MINORITIES INTEGRATION AND INTERCULTURAL COMMUNICATION EUROPEAN INTENSIVE PROGRAMME (2002-2005, EU); ARCA: Autores Rumanos Contemporáneos en Alicante (colaborare ICR -UA 2004-2005), TEATRICUENTOS – TEATRO INFANTIL INTEGRADOR (colaborare UA, UNITER, Teatrul „Al. Davila”); DOS EXTREMOS DE LATINIDAD: (UA- UNITER, 2003), iar cu finanţare DPRRP a coordonat proiectul TRAUTOROM, având ca rezultat primul motor de traducere automată română-spaniolă (2006/2008). (…) Din activitatea sa ca traducător fac parte romanul Chitaristul (El Guitarrista) de Luis Landero, Editura All (2012), Antologia de poezie românească MINIATURAS DE TIEMPOS VENIDEROS, Vaso Roto, (2013), precum şi versiunea spaniolă a volumului „Faceți cunoștință cu limba română” de M. Avram și M. Sala (2013), Antologia de poezie Dinu Flămând PE SFOARA DE RUFE (Linteo, 2012), Antologia de poezie UN COPAC DE SUNETE (Eikon, 2010), Aforisme de Valeriu Butulescu (ECU 2012), Jazografii de îmblânzit saxofoniste de Virgil Mihaiu (Genio Maligno 2014), Cu uşile întredeschise de Gilda Vâlcan (Onada, 2014), grupajele de poezii de Valmore Muñoz Arteaga şi de Natalia Carbajosa (revista on-lineTerranova – Canada, 2005, 2006) şi selecţia din José Luis Zerón (Caiete Internaţionale de Poezie 2:2001)… Pentru Muzeul Literaturii Române din Iaşi a tradus: Fata moşului şi fata babei de Ion Creangă, Făt-Frumos din Lacrimă şi Luceafărul de Mihai Eminescu.

SILVIA MARCU (Madrid) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate de cercetare în Spania

NETI MIHALEA (București) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate în industria alimentară în Spania

AFACERI

CONSTANTIN HANT (Viena – Austria) – Premiul de Excelență în domeniul afacerilor

Omul de afaceri Constantin Hant din Austria este cunoscut pentru implicarea sa financiară în păstrarea culturii române la Viena, a tradițiilor și obiceiurilor în comunitățile românești din Austria.

CARMANGERIA ROMÂNEASCĂ – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate industrială și comercială în Spania

Fabrica de mezeluri cu brandul CARMANGERIA ROMÂNEASCĂ este realizată după cele mai înalte standarde europene și este cea mai mare fabrică de mezeluri tradiționale din comunitățile românești din străinătate. Aparține familiei Dana și Martin Mezin din Zaragoza. Produsele Carmangeria Românească ajung pe masa românilor prin magazinele proprii deschise în diverse zone ale Spaniei, fiind foarte de apreciate și de către spanioli.

FIRMA DE TRANSPORT COLETE „NELU BÂRSAN” – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate de coletărie România-Spania

Primul român care a ajuns patron în Spania este renumitul om de afaceri Nelu Bârsan din Alcalá de Henares (Madrid). În anul 1998, a demarat prima sa afacere, bazată pe multă responsabilitate, seriozitate și muncă: transport de colete, Spania – România și retur pentru românii din Peninsula Iberică. Firma de transport colete „Nelu Bârsan” este cea mai importantă și mai cunoscută în acest domeniu de activitate, în comunitățile de români din Spania.

DORU ROȘU – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate comercială în Catalonia

Cel mai cunoscut om de afaceri român din Catalonia este Doru Roşu din Barcelona, care administrează cu mult succes Restaurantul Transilvania, MERCATROM – Produse tradiționale cu specific românesc – și magazinul de reprezentanță Gerovital în Spania, în parteneriat cu „Farmec” Cluj.

COFETĂRIA „AMANDINA” (Coslada – Madrid) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate comercială în Comunitatea Madrid

Cofetăria Amandina transformă momentul dulcelui într-un adevărat spectacol, fie că este o onomastică, un botez, o aniversare, logodnă, nuntă sau cocktail. Produse din ingrediente proaspete, combinate cu mult talent, oferă românilor din Comunitatea Madrid cele mai gustoase și mai elegante torturi de nuntă, prăjituri de casă, cozonaci și produse de patiserie prin grija neobosită a doamnei Eugenia Dondonel – proprietar al acestei cofetării renumită în comunitățile de români din Spania.

TITIANA MIHAELA MOISA – Premiul de Excelență pentru promovarea turistică a României în Spania

RESTAURANTUL „TRANSILVANIA” (ALBIR – Comunitatea Valenciană) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate comercială în Albir

RESTAURANTUL „DRACULA” (CALPE – Comunitatea Valenciană) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate comercială în Calpe

RESTAURANTUL „TAVERNA DEL PORT” (CALPE – Comunitatea Valenciană) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate comercială în Calpe

LUCIAN PIRICZ (MADRID) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate turistică

GHEORGHE COSMA (HUELVA – SEVILLA) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate turistică

PĂSTRAREA OBICEIURILOR ȘI TRADIȚIILOR ÎN AFARA ROMÂNIEI

Asociația „Alma Rumana – Suflet Românesc” (Valencia – Comunitatea Valenciană) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate de voluntariat

Păstrarea obiceiurilor, a portului popular și al tradițiilor românești în Valencia.

Asociația pentru „Difuzarea Culturii Românești” din Parets del Vallès (Catalonia) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate de voluntariat

Pentru păstrarea culturii, a obiceiurilor, portului popular și al tradițiilor românești în Catalonia.

Asociația „Mihai Eminescu” (VIENA – AUSTRIA) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate culturală de excepție și voluntariat în Austria

Un real și de mare valoare promotor al culturii românești în Austria.

Asociaţia Română din Comunitatea Valenciană „Ulpia Traiana” (Benidorm) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate de voluntariat

Păstrarea obiceiurilor, a portului popular și al tradițiilor românești în Benidorm.

Etapa II – Concurs de poezie și proză scurtă (15 ianuarie–15 august 2015)

Deschis românilor din ţară şi străinătate, cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani, concursul a stârnit un interes de excepţie în rândul cititorilor „Occidentului Românesc”: tineri, foarte tineri, adulți de vârsta a doua sau a treia, români din toate colţurile României, dar şi din toate colțurile lumii, au trimis sute de materiale pentru acest eveniment. În total, au fost recepționate 637 de materiale până la data de 15 mai 2015, la miezul nopţii, data limită până la care puteau fi acceptate înscrierile. În ediţia „Occidentul Românesc” din luna iulie s-au publicat numele autorilor ale căror lucrări au rămas în etapa finală, iar în ediția din august am făcut cunoştinţă cu câştigătorii.

PREMIANȚII – CONCURS PROZĂ SCURTĂ

CARMEN IONELA SÂRBU (București) – Premiul I

FLORENTINA DALIAN (Slobozia – Județul Ialomița) – Premiul II

LICĂ BARBU (Brăila) – Premiul III

ISABEL VINTILĂ (Suceava) – Mențiune I

VASILE DUMITRU (Cugir – Județul Alba) – Mențiune II

MIRCEA TECULESCU (Câmpina – Județul Prahova) – Mențiune III

PREMIANȚII – CONCURS DE POEZIE

VALERIA MOROȘAN (Vatra Dornei – Suceava) – Premiul I

VASILE PINTILIE (Piatra Neamț – Județul Neamț) – Premiul II

LIDIA BATALI (București) – Premiul III

CERASELA BUNDA (București) – Mențiune I

MARILENA PERIJOC (Giurgiu) – Mențiune II

MARIAN GHEORGHE NEGUȚU (Ploiești – Județul Prahova) – Mențiune III

III – Acţiunea de promovare a limbii române (15 ianuarie 2015 – nelimitat)

Prin această acțiune s-a dorit să se vină în ajutorul profesorilor de la cursul de Limbă, cultură şi civilizație românească din Spania cu lucrări atractive şi interesante ca lectură pentru copiii români. În paginile publicaţiei există un spaţiu, Pagina Copiilor, dedicat copiilor români din Spania (şi nu numai) unde, pentru fiecare ediție, doamna profesoară Letiția Coza donează, din scrierile sale, fragmente dedicate copiilor, respectiv, poezii şi integrame. Acest gen de colaborare nu are niciun fel de implicare financiară din partea profesorilor sau a altor persoane. A fost și este un dar în semn de preţuire şi apreciere pentru copiii şi profesorii români din Spania, din partea doamnei profesoare Letiția Coza și a echipei redacţionale „Occidentul Românesc”.

Promotori ai limbii române în Spania – Premiul de Excelență pentru colaborare de excepție cu Occidentul Românesc

DORINA APOSTOL – Profesoară la cursul de Limbă, cultură şi civilizație românească din Benidorm și Alfaz del Pi

IONELA DOJANĂ – Profesoară la cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească din San Pedro del Pinatar (Murcia)

DIANA ISTRATE – Profesoară la cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească din Castellón de la Plana

VIOLETA GHERMAN – Profesoară la cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească din Albir și Altea

ALEXANDRA TARBĂ – Profesoară la cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească din Tarragona

ECHIPA REDACȚIONALĂ OCCIDENTUL ROMÂNESC

COSTIN TUCHILĂ (București) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate culturală

Născut la 8 octombrie 1954, la Ploieşti. Este absolvent al Facultăţii de Limba şi Literatura Română – Universitatea din Bucureşti, specializarea limba română – limba portugheză. Din 1996, este realizator în cadrul Redacţiei Teatru și Emisiuni Scenarizate a Societăţii Române de Radiodifuziune. Este autorul mai multor volume de studii, critică literară, eseuri și proză scurtă. Scriitor, critic literar și muzical, membru al USR, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Peste 2000 de articole în presa cotidiană şi literară. Coordonatorul și realizatorul site-ului Revista teatrală Radio.

PUȘA ROTH (București) – Premiul de Excelență pentru colaborare de excepție cu Occidentul Românesc

Absolventă a Facultăţii de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti, specializarea limba română – limba franceză, membră a Uniunii Scriitorilor din România, secţia dramaturgie, realizator Radio România, membră a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Autoare a 16 volume însumând teatru, critică şi istorie literară, publicistică, poveşti pentru copii etc. Debut la teatrul radiofonic, dar şi pe scenă în anul 1999. 21 piese montate la TNR, dintre care 7 scenarii originale, nouă dramatizări şi cinci adaptări. Peste 1000 de articole în presa cotidiană şi literară.

DAN CARAGEA (Portugalia) – Premiul de Excelență pentru colaborare de excepție cu Occidentul Românesc

Publicist, eseist şi traducător român, doctor în psihologie, specialist în lingvistică computaţională. Senior-editor, cel care realizează voluntar, lună de lună, încă de la primul număr, pagina 11 de educație și cultură în publicația Occidentul Românesc.

LETIȚIA COZA (Lunca – Județul Hunedoara) – Premiul de Excelență pentru colaborare de excepție cu Occidentul Românesc

Este cea care ne oferă „bucuria lecturii”, realizând, lună de lună, pagina copiilor în publicaţia „Occidentul Românesc”. Numele de botez, Letiţia, cu vechi origini latine, pare că i-a fost predestinat, deoarece romanii denumeau astfel chiar bucuria! S-a născut în 5 martie 1951, în satul Lunca, judeţul Hunedoara, într-o casă ţărănească modestă, dar situată într-un cadru natural fermecător. A studiat în satul natal (şcoala primară), apoi în comuna Baia de Criş (şcoala generală), urmând, ulterior, cursurile Liceului „Avram Iancu” din Brad şi devenind studentă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, secţia română – italiană. În anul 1974 şi-a început cariera didactică, pe care a desfăşurat-o până la pensionare, în anul 2010. În anul 2002, a beneficiat de o bursă de specializare în limba italiană la Universitatea Eurocentres din Florenţa, Italia. Iar pentru rezultatele excelente obţinute cu elevii săi a primit, din partea statului român, diploma „Gheorghe Lazăr Clasa I” – pentru merite deosebite în activitatea la catedră şi pentru rezultate remarcabile obţinute în formarea şi educarea tinerilor. După pensionare, s-a întors în satul natal, „la obârşie, la izvor”, vorba poetului Lucian Blaga, şi, de acolo, se apropie de sufletul copiilor români de pretutindeni, propunându-le să se bucure citind versurile sale jucăuşe şi invitându-i la scris.

CAMELIA JULA (Lunca – Județul Hunedoara) – Premiul de Excelență pentru colaborare de excepție cu Occidentul Românesc

Jurnalistă, poetă şi artizan popular. Scrie poezie de când se ştie, la început pe pereţii casei bunicilor, unde a copilărit. A publicat două cărţi de versuri, prima la vârsta de 16 ani, după ce, la 15 ani, a câştigat premiul I al secţiunii poezie din cadrul concursului internaţional „Flores Juventutis” (Belgia). Premiantă în repetate rânduri a ediţiei naţionale a olimpiadei de limbă şi literatura română „Mihai Eminescu”, absolventă a unei clase speciale de limba engleză în liceu, urmează, iniţial, cursurile Facultăţii de Drept la Cluj-Napoca, dar se specializează, ulterior, în Jurnalism şi Comunicare, la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Babeş-Bolyai. De 15 ani, lucrează în acest domeniu, ca jurnalist, dar şi ca strateg de comunicare în mai multe agenţii de publicitate, timp de trei ani. De cinci ani, este editor şi autor în cadrul proiectului de jurnalism independent „Think Outside the Box” (Gândeşte în afara cutiei), una dintre primele publicaţii independente din România.

TUDOR PETRUȚ (California – USA) – Premiul de Excelență pentru colaborare de excepție cu OR

VAVILA POPOVICI (Carolina de Nord – USA) – Premiul de Excelență pentru colaborare de excepție cu OR

EDUARD ROTH (Palma de Mallorca – Insulele Baleare) – Premiul de Excelență pentru colaborare de excepție cu OR

Doctor în Științe Politice al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, cercetător în relații internaționale și studii politice cu peste 20 de articole, cărți si publicații de specialitate apărute în jurnale de prestigiu din Europa. Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. A lucrat ca reporter, redactor și realizator Radio România în perioada 1996-2009. I-au fost conferite titlurile de Master of Arts in International Relations, de către University of Kent (Marea Britanie) în anul 2008 și respectiv de Master în Administrație Publică Electronică, de către Universitatea din București în anul 2006. În anul 2002, a absolvit Facultatea de Relații Economice Internaționale, în cadrul ASE București. A debutat ca artist grafic în anul 2008, expunând ulterior atât în România, cât și în străinătate. Manager de proiect la publicațiile Occidentul Românesc și Leviathan.ro

GABRIELA CĂLUȚIU SONNENBERG (Benissa – Costa Blanca) – Premiul de Excelență pentru colaborare de excepție cu OR

Născută în oraşul Tălmaciu, judeţul Sibiu. Absolventă a Facultăţii de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, cu diploma de Doctor în Ştiinţe Economice. Activitate profesională în România: în plan didactic, în Învăţământul Superior Economic (preponderent la ASE-Bucureşti); plan publicistic (Tribuna Economică) şi managerial (Metro Rom Invest). Din anul 1998, stabilită în Spania. Debut literar la publicaţia Observatorul din Toronto în anul 2003, urmat de numeroase colaborări la reviste şi ziare pe suport de hârtie şi online: Vatra veche (pe hârtie şi online), Lunar de Cultură editat de Asociaţia „Nicolae Băciuţ”; ziarul Occidentul Românesc – ediţia de Spania; publicaţiile online ale Fundaţiei Intermundus Media şi Asociaţiei Romanilor pentru Patrimoniu (ARP); Cetatea lui Bucur (revista Sucursalei Bucureşti a Ligii Scriitorilor Români); ziarul Curtea de la Argeş, editat de Acad. Mat. George Păun; revista România Pitorească, site-ul literar Confluenţe Româneşti; revistele Agero din Stuttgart, Arcada din Nürnberg şi ARMONIA, Germania; revista Regatul Cuvântului (editată de LSR în colaborare cu Universitatea din Bucureşti); Phoenix Magazine, Arizona, Bruxeles Mission, Gândacul de Colorado şi Saltmin din USA; Pagini româneşti din Noua Zeelandă; Rexlibris și Revista Australiană din Australia, Epoch Times, Mesagerul, din Hamilton, Canada; revistele Noi Nu, Singur, Totpal Daily News, Pietrele Doamnei, Armonii Culturale şi multe altele. Interviuri la Radio România Internaţional si la TVR Cultural Bucureşti. Redactor la: Occidentul Românesc ediția de Spania, Cetatea lui Bucur – membru în colegiul redacţional, Pagini Româneşti din Noua Zeelandă – redactor corespondent, Regatul Cuvântului – redactor asociat, Revista Itaca a scriitorilor din diaspora, Dublin. (G.C.S.)