AJTR
O nouă apariție în Colecția Verde: În Bucegi, de Nestor Urechia O nouă apariție în Colecția Verde: În Bucegi, de Nestor Urechia
În Bucegi, această frumoasă carte, se vrea un cadou pentru toți tinerii, în spirit, între 7 și 107 ani! Un cadou pe care să-l... O nouă apariție în Colecția Verde: În Bucegi, de Nestor Urechia

În Bucegi are 160 de pagini și costă 25 de lei exemplarul. Toate cele trei titluri – Vraja Bucegilor, Robinsonii Bucegilor și În Bucegi –, luate la pachet, cum se spune, se pot achiziționa la prețul de 65 lei. Așteptăm comenzile dumneavoastră pe adresa de e-mail romania.pit.mo@gmail.com

Text: Mihai VASILE

Se apropie sărbătoarea sfântă a Crăciunului, iar în acest timp se petrec minuni! Una dintre ele este că noua colecție de cărți de munte și amintiri montane, acum bine-cunoscuta Colecție Verde a editurii România pitorească, nu s-a oprit la primele apariții, cum probabil doreau și proroceau unii sceptici, ci continuă să se îmbogățească, mereu și mereu, cu noi și interesante titluri. Gândită inițial să umple un gol în literatura alpină românească, să completeze paginile, mai mult albe decât scrise ale aventurilor pionierilor alpinismului românesc din care generațiile viitoare de iubitori ai muntelui să poată aduna informații despre adevărata istorie a alpinismului românesc, Colecția Verde a pus la dispoziția cititorilor și pagini memorabile scrise de călători împătimiți, unii chiar alpiniști de forță: Nicolae C. Dimache, Ionel Coman, Gabriela Căluțiu Sonnenberg sau Niculae Petrescu. Din păcate, super alpiniști ca Alexandru Floricioiu și Zsolt Török au fost nevoiți să plece din această lume fără să-și lase amintirile moștenire generațiilor viitoare. Rămâne de văzut dacă nu cumva ne înșelăm… Oricum, aproape la fel era să se întâmple cu prietenul nostru Cornel Coman. Din fericire, cartea lăsată neterminată de el a fost completată și trimisă spre publicare de soția lui. Prin ea, Cornel a transmis, de dincolo de mormânt, o mulțime de întrebări la care unii participanți la expediție n-au catadicsit nici până azi să răspundă.

Între autorii mult îndrăgiți publicați de editura România pitorească este și Nestor Urechia. Intrat în Colecția Verde în 2013 cu mai cunoscuta Vraja Bucegilor , apreciatul scriitor a înregistrat o nouă republicare în 2018 cu Robinsonii Bucegilor. Acum, la sfârșit de 2019, avem plăcerea să vă anunțăm că o a treia carte a acestui îndrăgit autor va revedea lumina tiparului după 113 ani de la prima apariție și la mai mult de 90 de ani de la ultima.

Este vorba, așa cum probabil că vă așteptați, despre volumul care a deschis seria cărților dedicate Munților Bucegi, publicat pentru prima oară în 1906 în limba franceză și un an mai târziu în limba română, intitulat În Bucegi. La gura sobei sau lângă calorifer, fiecare cum poate, vă veți putea delecta citind aventurile tânărului Mircea Trestianu care, însoțit de Andrei Jnepeanu, descoperă încetul cu încetul frumusețea munților Bucegi la începuturile turismului românesc, atunci când pe poteci întâlneai mai mult animale sălbatice decât oameni!

Aflând de la mai tânărul lui prieten despre invazia „civilizației”, Andrei Jnepeanu se indignează: …Natura vândută felii, felii… Pentru numele lui Dumnezeu, ai milă de prietenul dumitale, respectă cum se cuvine munții aceștia și nu mai rosti astfel de cuvinte! Cum, adică? Bucegii dând reprezentații, spre petrecerea ordiei de turiști? Piscurile numerotate, cascadele canalizate, stâncile inventariate, pădurile curățate, caprele negre înțărcuite?… Auzi, tăblițe pe care să fie scris: este oprit cutare și cutare lucru; garduri care să-ți taie mersul; oameni plătiți stând pitiți prin tufișuri, care să te pândească și să te țină de scurt de la orice mișcare cât de nevinovată… Spațiul precupețit și aerul dat cu lingurița… Dar nu vrui să știu de civilizația dumitale. Pentru ce au atât farmec munții aceștia? Pentru că sălbăticia lor nu e pângărită de mulțime, nu e sugrumată de regulamente, nu e mânjită de negustorie. Bucegii aceștia, care azi nu primesc în sânul lor decât pe cei care-i înțeleg și-i iubesc, vor fi atunci siliți să audă convorbirile fără de rost, clevetirile de mahala și scârboasa politică se va sui pe piscurile semețe și se va plimba prin văile adânci…

Ce ziceți? Aceste cuvinte scrise de Nestor Urechia în 1906 nu vi se par cât se poate de actuale?

Și, ca să vă incit curiozitatea, dragi drumeți montani și alpiniști, vă spun doar atât: între paginile care vă așteaptă să le citiți veți avea plăcerea să găsiți și descrierea unei ascensiuni pe Valea Seacă a Caraimanului făcută în a doua jumătate a secolului al XIX-lea!

În Bucegi, această frumoasă carte, se vrea un cadou pentru toți tinerii, în spirit, între 7 și 107 ani! Un cadou pe care să-l puneți la loc de cinste sub bradul de Crăciun!

Vă dorim spor la cumpărat și… lectură plăcută!