2. Perlele turistice ale României prin ochii a doi studenți bulgari de turism: Castelul Medieval Suceava
Avizier 18 octombrie 2021 Silvia Nedyalkova, Teodor Yordanov
Călătoria noastră de vară a continuat spre nord, până la Suceava. În ciuda situației extraordinare, din cauza crizei de sănătate din acest an – este vorba de Covid -, fluxul turistic dintre Bulgaria și România a fost mare. Unul dintre obiectivele noastre a fost să înțelegem cum barierele lingvistice pot fi depășite cel mai ușor. În cele din urmă, s-a dovedit că, odată ce o persoană vrea să fie deschisă către lume, comunicarea este posibilă. Multe dintre gazdele noastre vorbeau engleza sau franceza, ceea ce a făcut ca lucrurile să fie mult mai ușoare.
Suceava a fost capitala principatului medieval al Moldovei din 1391 până în 1564. Numele ei a fost menționat pentru prima dată în secolul al XII-lea, iar în 1388 orașul a devenit un important centru comercial pe drumul de la Lvov la Galați, pe Dunăre. Zidurile cetății au fost păstrate până în prezent. Desigur, ruinate, dar și parțial refăcute.
Castelul Suceava a fost reședința lui Ștefan cel Mare din 1457 până la moartea sa, în iulie 1504. Ștefan cel Mare a apărat independența micii sale țări față de Imperiul Otoman, căruia i-a provocat o înfrângere majoră în memorabila bătălie de la Vaslui din 1475. Marele domnitor moldovean, de religie ortodoxă, a ctitorit numeroase biserici și mânăstiri, dintre care multe au dăinuit până în prezent. Câteva dintre acestea se află înscrise pe lista Patrimoniului UNESCO. În timpul domniei sale, vestitul voievod a făcut consistente donații bisericilor de la Muntele Athos, între care și mânăstirea bulgară „Sf. Gheorghe Zograf”.
Fortificația de la Suceava a fost construită și extins în mai multe etape. Cetatea medievală originală, înălțată de domnitorul Petru I Mușat (c. 1375-c.1391), a fost finalizată în secolul al XIV-lea. Zidul din jurul cetății a fost înălțat în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, între anii 1476-1478. Șanțul a fost excavat la sfârșitul secolului al XV-lea. Zidul din jurul șanțului a fost realizat în a doua jumătate a secolului al XV-lea. Zidurile din punctele principale au o grosime de până la 3,5 metri, ceea ce le-a făcut foarte rezistente la orice atac. Structura lor este impresionantă. Arhitectura clădirilor se arată remarcabilă, numai că au rezistat prin veacuri doar o parte din pereți, conservați într-o oarecare măsură. Cu toate acestea, atmosfera Cetății de scaun este captivantă. Ceea ce atrage grupuri mari de turiști în fiecare an.
Castelul este de interes pentru turiștii din Bulgaria.