AJTR
Sectorul 5 al Capitalei, în grațiile turismului autumnal Sectorul 5 al Capitalei, în grațiile turismului autumnal
Text: Mihai OGRINJI A venit toamna! Să ne acoperim inima cu ceva… Și cum în nici un alt oraș acest anotimp de nostalgie și... Sectorul 5 al Capitalei, în grațiile turismului autumnal

Text: Mihai OGRINJI

A venit toamna! Să ne acoperim inima cu ceva… Și cum în nici un alt oraș acest anotimp de nostalgie și tainică lumină nu-i ca la București, Fundația Amfiteatru și Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România, împreună cu importanți creatori de fapte durabile, vă oferă și vă invită, deopotrivă, la o sărbătoare în care își dau întâlnire sinergică inspirația și inițiativa, farmecul și nădejdea în lucrul nou, bine rostuit. Cu alte cuvinte, poftiți la Festivalul de Turism Responsabil care are ca scenă, și nu numai, Sectorul 5 al Capitalei. Festival care, ca o operă deschisă, se întrupează din evenimente ce suprimă indiferența și te aduc la starea provocatoare de interes intens, de implicare directă, de bucurie.

Întâmplări dintre cele mai atrăgătoare vorbesc, din start, despre sărbătoarea de neuitat a ceea ce se vrea acest Festival autumnal, atât de potrivit Bucureștiului, pomenit el însuși pentru prima dată, într-o zi de toamnă – 20 septembrie 1459. Au trecut 560 de ani de la acel hrisov ce poartă semnătura lui Vlad Țepeș…

Spectacolul faptelor turistice a debutat în ziua a 7-a a lui Răpciune, continuând și în următoarea, foarte mare sărbătoare a creștinilor ortodocși. Și cum luna septembrie mai poartă și numele de Vinicer, a fost cât se  poate de normal ca discuțiile, ținute la The Ark, să se fi concentrat pe „vie și vin”, un ispititor brand plămăditor și dezlegător de imaginație și energii creative. Să nu mire pe nimeni: Bucureștiul, mai ales până la filoxeră, a fost și o veritabilă podgorie, cu ecouri trainice în istoria urbei. Șoseaua Viilor nu-i deloc un nume întâmplător. Doar pentru Păstorel a fost o ironie…

Chiar de ziua Bucureștiului, admiratorii lui Bachus, și nu numai, pricepuți peste poate în potrivirea vinurilor cu mâncărurile alese, cu sorginte în vetrele tuturor etniilor trăitoare pe malurile Dâmboviței, au pus de un evghenicos praznic (vorbă ce înseamnă și sărbătoare), vedete fiind bunătățile de odinioară și de azi care au sporit dintotdeauna faima Cetății lui Bucur. Ei bine, garantat sută la sută, bucureșteanul știe ce-i Șofranul, dovadă că lângă băutură și mâncare organizatorii au comandat din timp și muzici izvodite de harul feluritelor cimotii, menite să vindece sufletele candrii dar și privirea șăgalnică a lunii -„bacanta despletită l-al traiului banchet” -, să te pornească întru preumblare pe străzi de cartiere, pline cândva, poate și de data asta, de mustării, de miresme de pastramă și mici la grătar, ca și de zvon de cântec călător prin nopțile de septembrie.

Spre deosebire de veșnicie, care s-a născut la sat, fotografia – care e o frântură de eternitate, o eternizare a clipei – are obârșie urbană. Putea ea lipsi de la acest festin al ideilor de vacanță, al identității individuale și comunitare? Mi-e greu să-mi imaginez ce s-ar face turistul și turismul fără fotografii! Că românul e născut nu numai poet, ci, mai nou, și fotograf, asta a devenit o realitate ce nu mai poate fi tăgăduită. Mai mult, filmatul este într-o trepidantă ofensivă întru recuperarea timpului pierdut… Ultimele șapte zile ale lui septembrie vor îmbogăți – prin proiecții de filme – nu numai interesul pentru iubitorii celei de-a 7-a arte, ci îi vor ajuta să se convingă, grație și expozițiilor și atelierelor foto, că imaginea – „statică” sau în „mișcare” – este artă adevărată, ale cărei secrete pot fi dobândite, puțin câte puțin, de toți cei care se vor implica în derularea acestor evenimente.

Există în arhitectura acestui minunat Festival autumnal trei zile (11-13 octombrie) care vă solicită, cu responsabilă plecăciune, o implicare la fel de responsabilă, dragi ajeteriști. Sunt dezbateri multi-disciplinare care vizează atât produsul turistic în general, cât și evocarea unor momente din existența de șase decenii a AJTR, celebrare care se cuvine să ne găsească musai împreună. Va fi o expoziție cu fotografii realizate de membri ai AJTR în călătoriile făcute la comunitățile românilor din jurul României, se vor proiecta filme documentare, de călătorie. Unele dezbateri vor aborda industria ospeției în București și în capitalele provinciilor noastre istorice (Iași, Chișinău, Cernăuți, Alba Iulia), dar și reglementări dăunătoare din domeniul turismului. Cele trei zile se vor împlini printr-un Târg al Turismului Responsabil, instituit într-un spațiu expozițional de sine stătător, ce se va ilustra prin produse și oferte locale dintre cele mai diverse: de la servicii turistice la preparate culinare, de la produse artizanale la lansări de cărți de călătorie. Prin tot și prin toate, AJTR , cu rădăcini identitare chiar în această zonă a Capitalei, își propune să contribuie la conturarea și promovarea unui produs turistic marca Sector 5, ale cărui repere se dovedesc fundamentale pentru patrimoniul național, pentru istorie, cultură și credință, pentru românism în general. Să amintim doar doi piloni: Parlamentul României – cea mai vizitată destinație din țara noastră – și de Catedrala Neamului, probabil cu un răsunet special în planurile de călătorie ale celor mai mulți dintre oaspeții Sectorului 5, ai Bucureștiului, în general.

Așadar, vă așteptăm, dragi ajeteriști, dragi prieteni, să vă implicați direct la derularea acestui spectaculos Festival autumnal. Cum amplele lui evenimente vor continua și după zilele de 11-13 octombrie, vom reveni în grabă cu alte detalii care în mod sigur vă vor interesa!