Sinaia: Orașul Regal model de succes în turismul românesc
Fără categorie 22 octombrie 2018 admin
Sinaia, Orașul Regal, te surprinde în mod plăcut de când cobori din tren. O clădire monumentală, Gara din Sinaia, te aduce în fața istoriei, în dreptul celui de al șaselea stâlp de pe peron, la linia I.
„În acest loc a fost asasinat I.G. DUCA președinte al Consiliului de Miniștri
Jertfa iubirei sale de neam și țară
29 XII 1933”
La ieșire, o hartă a orașului cu cele mai importante obiective turistice și trasee montate în Bucegi atrag privirile turiștilor, români, străini, tineri și seniori, veniți să petreacă un sejur sau doar o zi la Sinaia.
De la Sinaia never ever la Sinaia forever
Sinaia nu s-a aflat vreodată pe lista mea cu destinații de vacanță în România. Venind dintr-un oraș, Constanța, nu vedeam farmecul unei vacanțe în alt oraș, fie el mai mic și la munte. Lucrurile s-au schimbat și (re)întâlnirea cu Sinaia după 30 de ani a fost o revelație.
Am ajuns în Orașul Regal în ultima zi a Festivalului Sinaia for ever. Urcând treptele de piatră ce duc spre centru, am simțit aromele bucatelor pregătite de participanții la eveniment.
Deși era ora prânzului și foarte multă lume ieșise la plimbare pe strada înțesată cu standuri, era o aglomerație plăcută, într-o curățenie desăvârșită.
Atmosfera de sărbătoare era susținută de florile viu colorate și umbreluțele tricolore suspendate. Chiar dacă vremea, un pic capricioasă, dădea semne de ploaie scurtă, nimic nu a stricat bucuria ce se vedea pe chipurile tuturor.
Sinaia: Orașul Regal model de succes în turismul românesc
În timpul micului meu city-break la Sinaia am văzut că un oraș poate trăi din turism și încă foarte bine.
Este adevărat, Sinaia este o destinație pentru tot timpul anului, cu obiective turistice fascinante și trasee montane cu diferite dificultăți. Dar toate acestea sunt puse în valoare de oameni deosebiți care te fac să te simți binevenit.
Nu de puține ori am spus că în România sunt foarte multe orașe muzeu în aer liber, iar Sinaia este unul dintre ele. Clădirile monument istoric, Castelul Știrbey, Casa cu farfurii, te impresionează cu arhitectura, iar interioarele aristocrate te îmbie să petreci câteva nopți în camerele tip boutique.
Castelul Peleș își deschide zilnic porțile, atât pentru turiști, cât și pentru localnici. Drumul șerpuitor prin pădurile de conifere și foioase, în susurul apei ce se prăbușește în cascade, te răsplătește cu măreția construcției care străpunge văzduhul.
Pentru cei care doresc o zi liniștită, în care copiii să zburde în aer liber, Parcul Dimitrie Ghica îi primește cu alei pietruite, spații verzi, bănci și artă naivă.
O ascensiune cu telegondola până la Cota 2000, pe timp de vară, este o experiență care nu trebuie ratată. Iar dacă drumul până la îmbarcare ți se pare lung și anevoios, îl poți străbate cu mini-carul.
Dacă te hotărăști să vizitezi Sinaia, ai să îți dai seama cum arată un model de succes în turismul românesc: atracții turistice, cazări deosebite, bucate delicioase, oameni amabili și săritori.