AJTR
Suveica merge mai departe Suveica merge mai departe
Text: Valentin ȚIGAU Radio România Internaţional şi Radio România Antena Satelor şi-au propus a-i recompensa pe trei dintre ascultătorii lor fideli cu o vizită... Suveica merge mai departe

Text: Valentin ȚIGAU

Radio România Internaţional şi Radio România Antena Satelor şi-au propus a-i recompensa pe trei dintre ascultătorii lor fideli cu o vizită de o săptămână în Transilvania profundă. Djamila Bekkai din Maroc, Gilbert Dupot din Franţa şi Anca Balaban din România sunt norocoşii câştigători ai Concursului radiofonic „Acasă la Suveica Mamei Ruţă”, pe care i-am însoțit, pas cu pas.

IMG_3280O săptămână în Transilvania e un cadou pe care şi l-ar dori oricine. Transilvania a devenit, demult, un magnet al turismului care atrage numeroși căutători de frumos din întreaga lume. O vizită în Transilvania pate fi abordată prin unele dintre destinațiile sale de top, cum ar fi Cetatea medievală Sighișoara sau Castelul Bran, care îşi leagă celebritatea, se pare, și de legenda contelui Dracula din romanul lui Bram Stocker, ori prin Castelul Peleș – somptuoasă reședință regală -, sau prin bisericile evanghelice fortificate de la poalele Carpaţilor româneşti, unele dintre ele intrate în patrimoniul UNESCO. Există, totodată, şi formula cunoaşterii în profunzime a Transilvaniei, călătorind, ce-i drept, mult mai multe zile, în spaţiul rural şi locuind în casele primitoare ale țăranilor români. Radio România Internaţional şi Radio România – Antena Satelor şi-au propus a-i recompensa pe trei dintre ascultătorii săi fideli cu o săptămâna în Transilvania, alegând ambele modalități de prezentare. Djamila Bekkai din Maroc, Gilbert Dupot din Franţa şi Anca Balaban din România au fost norocoșii câștigători ai Concursului radiofonic Acasă la Suveica Mamei Ruţă, lansat, vara aceasta, de cele două posturi de radio româneşti. La începutul acestei luni, ei au ajuns, într-adevăr, acasă la bătrâna țesătoare care a lăsat moștenire nepoților să poarte prin lume suveica ei, împreună cu poveștile satului românesc Mândra, pe care Mama Ruţă nu l-a părăsit  viaţa întreagă. O suveică unicat, care a parcurs, până acum, peste un milion de kilometri, în jurul Terrei. Ce i-a impresionat pe oaspeții noştri? Să începem cu Djamila Bekkai din Maroc :„Mi-au plăcut oamenii, natura, spontaneitatea celor cu care m-am întâlnit şi care, pot să vă mărturisesc, sunt foarte amabili. Mi-a plăcut, de asemenea, arhitectura. Am fost impresionată de arhitectura bisericilor; la noi, în special acolo unde locuiesc, nu sunt decât câteva biserici, una sau două… Într-adevăr, arhitectura bisericilor este fabuloasă.”

O săptămână transilvană în care cei trei radio-ascultători fideli au călătorit nu doar în satul Mândra din judeţul Braşov, unde, femeile, au purtat îmbrăcămintea de mireasă a Mamei Ruţă ori în satul Şona, al marelui pictor român Ştefan Câlţia, ori în satele din cele două mari muzee naţionale ale satului, de la Bucureşti şi Sibiu, ci şi la Făgăraş, unde au vizitat cetatea medievală, devenită, în perioada comunistă, temniță pentru deținuți politici, la Braşov, în patriarhala Piaţă a Sfatului, pe Transfăgărășan şi la Mânăstirea brâncovenească Sâmbăta de Sus. IMG_3282Peste tot, s-au bucurat de ospitalitatea românilor, aşa cum recunoaște Gilbert Dupont din Franţa: „Această călătorie, care a fost extrem de judicios organizată de Radio România, ne-a permis să vizităm atât locuri turistice foarte cunoscute, dar şi să pătrundem în România profundă, în locuri pe care un turist obișnuit nu le poate vedea fără ajutorul unui cunoscător local.” Şapte zile de călătorie în Transilvania. Niciuna la fel, niciuna plictisitoare. Deşi au admirat  monumentele istorice şi de arhitectură din capitala culturală europeană a anului 2007, Sibiu, oaspeții postului nostru de radio au fost la fel de plăcut surprinși de primirea ce li s-a făcut în satul Sibiel, unde au locuit în casa primitoare a familiei Luca şi au participat, activ, la reconstituirea unei nunți țărănești în care au fost, chiar ei, miri, părinți şi nași. Caracterul interactiv al vizitelor s-a păstrat şi la atelierele de manufactură populară sau de artă, unde s-a țesut şi s-a lucrat în fier şi în sticlă, cu ajutorul meșterilor şi artiștilor plastici care i-au ajutat să înțeleagă mai bine tehnica tradiţională a prelucrării materiilor locale. Dacă Ancăi Balaban unele locuri vizitate îi erau cunoscute, altele i-au produs revelații pe care le va păstra, fără îndoială, în amintire: „Vreau să mulțumesc, în primul rând, pentru ocazia de a vizita locuri noi. Am văzut, de asemenea, cu alţi ochi şi am avut, poate, o altă manieră de gândire… cu unele locuri cunoscute pe care le-am redescoperit. Serile petrecute în satul Sibiel, reconstituirea unei nunți țărănești şi a unor obiceiuri tradiţionale din Mărginimea Sibiului mi-au deschis apetitul pentru a cunoaște şi mai multe informaţii despre istoria şi tradiţiile poporului român.”

Ultima zi a acestei călătorii aproape inițiatice a fost de-a dreptul surprinzătoare. Ea a început cu o vizită la o stână tradiţională din zona Făgăraş, unde oile au fost mulse, iar pastrama şi brânza de oaie în coajă de brad – mâncate cu poftă. Târziu, vizita la Castelele Peleș şi Pelișor, din inima istoriei regalității române, Sinaia, a încheiat seria descoperirilor într-o Românie frumoasă pe care, aşa cum ne spuneau, o vor înțelege şi o vor iubi, de-acum înainte, cu şi mai multa tărie. Pe întreg parcursul excursiei, oaspeții noştri au fost însoțiți, simbolic, de Suveica Mamei Ruţă din satul făgărășean Mândra. Revenită în ţară dintr-un periplu în Insula Bali, suveica i-a însuflețit pe câștigătorii concursului radiofonic din această vară. Ei au dorit să fie purtători ai suveicii în ţara lor, într-o viitoare călătorie, în care vor avea ocazia de a povesti şi altor oameni despre satele şi oraşele româneşti, despre oamenii simpli şi frumoși şi despre legendele și tradiţiile lor folclorice. Neobosită, suveica Mamei Ruţă din satul Mândra e, acum, gata să meargă mai departe.