AJTR
Sibiu. Poveste de Crăciun Sibiu. Poveste de Crăciun
În 2007, atunci când Sibiul era decretat Capitală Culturală Europeană, sfârşitul anului a venit şi cu o poveste de Crăciun. O poveste pe măsura... Sibiu. Poveste de Crăciun

În 2007, atunci când Sibiul era decretat Capitală Culturală Europeană, sfârşitul anului a venit şi cu o poveste de Crăciun. O poveste pe măsura aşteptărilor zecilor de mii de turişti!
Târgul de Crăciun din Sibiu, chiar dacă nu are vechimea altora de pe continent, şi-a câştigat pe drept renumele de cel mai frumos din Răsăritul Europei. E învăluit, asemeni aceluia din Berlin, în parfum de măr copt, de aluaturi dulci şi de scorţişoară.
Şi tot ca acela, găzduieşte neguţători de antichităţi. E îmbrăcat în ghirlande şi-n ramuri de brad, cu căsuţe de lemn în care locuiesc personaje de basm – asemenea târgului din Copenhaga lui H.Ch. Andersen (doar că poveştile reiterate aici sunt mai aproape de universul folcloric al românilor şi susţinute de meşteri populari). Chiar dacă nu are roata gigantică a Londrei, nu e mai prejos decât cel din capitala britanică şi, cu siguranţă, aici e Raiul dulciurilor, ca şi în târgul cel aromat din Barcelona. Un pahar de vin ert, o bucată de turtă dulce şi fulgii de nea coborând din cer pe muzica diafană a colindelor redau o atmosferă feerică, asemuindu-l astfel cu târgul vienez…
Un proiect cultural iniţiat de Biroul Ataşatului Social al Ambasadei Austriei în România, dr. h. c. Barbara Schöfnagel, în parteneriat cu municipalitatea sibiană şi deschis pentru prima dată în anul 2007, Târgul de Crăciun din Sibiu a ajuns azi să e cunoscut şi recunoscut pentru frumuseţea şi ofertele lui culturale.
Ediţia de anul acesta a Târgului de Crăciun din Sibiu a început în 20 noiembrie cu un program special, în Piaţa Mare din SibiuPână pe 3 ianuarie, zilnic, între orele 10:00-22:00, localnicii şi turiştii pot găsi în cele 70 de căsuţe expozanţi din întreaga ţară, cu produse atent selecţionate, iar copiii pot participa la programele tematice desfăşurate în Atelierul lui Moş Crăciun. Întrucât Parcul lui Moş Crăciun s-a dovedit a un punct de atracţie, atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari, ediţia a noua pregăteşte vizitatorilor atracţii noi, special concepute pentru Târgul de Crăciun din Sibiu.
De-ar numai acest eveniment şi încă e destul ca să treceţi pe lista voastră de vacanţă invernală Sibiul. Adăugaţi aici superbele lui muzee şi săli de spectacole – Palatul Brukenthal, cu capodo- perele lui de artă, e musai să e vizitat.
Sibiul, în întregul său, este renumit ca spaţiu al reprezentării tradiţiilor şi obiceiurilor de Crăciun şi de An Nou. Iar locul unde asta se întâmplă pregnant este Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA! Un sat cu case din toate satele României. O ţară în miniatură, întinsă cât toată Dumbrava Sibiului! Aici se organizează Festivalul Naţional de Teatru şi Obiceiuri, ajuns, ca şi Târgul de Crăciun din Piaţa Mare, la a noua ediţie. Vor veni şi de această dată, din toate colţurile ţării, colindătorii, dansatorii cu capra, cu ursul şi cu cerbul, cetele de Juni (de la Sălişte ori Braşov) etc. Iar dacă va zăpadă, pe uliţele acestei Românii rurale exemplare se va merge cu sania trasă de cai, în clinchet de zurgălăi.
Articol scris de Valentin Țigău, membru AJTR, și publicat în revista Insight a Companiei TAROM, decembrie 2015-ianuarie 2016
Foto: flickr.com