AJTR
TOURA – DRUMUL CĂTRE O NOUĂ ABORDARE A TURISMULUI TOURA – DRUMUL CĂTRE O NOUĂ ABORDARE A TURISMULUI
Alina Ovesea este unul dintre creatorii platformei Toura, o aplicație Android (deocamdată) menită să înregistreze tururile parcurse de pasionații de călătorii. Unul dintre motivele... TOURA – DRUMUL CĂTRE O NOUĂ ABORDARE A TURISMULUI

Alina Ovesea este unul dintre creatorii platformei Toura, o aplicație Android (deocamdată) menită să înregistreze tururile parcurse de pasionații de călătorii. Unul dintre motivele pentru care acest concept pare promițător este componenta de accesibilitate, prin care cei cu dizabilități sau persoanele cu copii pot găsi trasee potrivite cerințelor lor. Alina vorbește mai jos despre beneficiile pe care această aplicație le aduce comunităților și despre planurile pe care le au pentru viitor.

În ce comunitate/comunități vă desfășurați activitatea? Care sunt beneficiile pe care le aduceți comunității?

Proiectul Toura vine în întâmpinarea multor grupe de public și comunități. Ca să vă dau câteva exemple putem să vorbim de marcarea unor trasee pe munte realizate de asociațiile montane, sau ONG-uri care doresc să promoveze patrimoniul cultural imobil al unui oraș precum Bucureștiul, sau o asociație care își propune încurajarea agroturismului într-o anumită zonă, sau o asociaţie de ciclism care își propune să înregistreze tururi de bicicletă care pot fi parcurse ulterior de cei în căutarea de activități în aer liber. Acestea sunt câteva exemple de activități specifice care se pot realiza prin intermediul aplicației astfel: organizația respectivă își creează un profil în aplicație și apoi realizează cu ajutorul membrilor și voluntarilor traseele care să vină în întampinarea grupului țintă. Oricine cu un telefon cu Android poate realiza aceste tururi și pot fi adăugate toate informațiile necesare pentru a le parcurge: de unde începe turul, ce trebuie să pregătească turistul pentru incursiunea respectivă, ce obiective / locuri importante sunt de văzut, detalii specifice pentru siguranță și orientare în teren (de exemplu: atenție teren accidenat, atenție intersecție nesemaforizată, nu circulați noaptea în această zonă, etc.), loc de servit masa, loc de cazare și alte servicii necesare, cum ar fi centru închiriere biciclete, benzinărie, locație acces Wi-Fi. Un alt aspect important este împărțirea pe zile a unui tur. Creatorul turului va marca sfârșitul fiecărei zile pentru a oferi această segmentare și utilizatorului care vrea să parcurgă turul respectiv. Acestea sunt câteva exemple, dar aplicația poate îngloba toate informațiile necesare parcurgerii unui itinerariu.

Unul din aspectele importante pe care le încurajam prin intermediul aplicației este abordarea personală. Creatorul este cel care construiește și proiectează turul după propria lui viziune și poate include informații care să îi ajute pe cei care parcurg turul respectiv să se organizeze mai bine, să fie mai pregătiți (de exemplu pentru o tură de munte se vor adăuga atenționări de genul: nu plecați neechipați, nu plecați noaptea în acest traseu, traseu cu risc mare de avalanșă, etc) sau în cazul tururilor de promovare ale unor valori locale cum ar fi agroturismul sau patrimoniul imobil, ne dorim să ajutăm micile afaceri și investițiile în zonă sau să educăm publicul cu privire la gunoiul care trebuie adus înapoi și nu lăsat în natură. Fiind o comunicare directă putem doar să sperăm că oamenii vor înțelege mesajul venit pe această cale.

Care este impactul activităților voastre asupra mediului? Ați luat componenta de mediu în considerare în inițiativele dumneavoastră?

Una din motivațiile noastre în cadrul proiectului este să încurajăm activitățiile în mijlocul naturii prin relizarea acestor tururi care să facă posibil accesul oamenilor în zone mai puțin cunoscute. Dar cum spuneam și mai devreme ne dorim pe lângă facilitarea accesului oamenilor în diverse zone care nefiind marcate pe hartă sau nefiind promovate nu sunt opțiuni pe care oamenii le cunosc, să realizăm și o educație a publicului pentru a respecta natura, oamenii și comunitățile.

Prin încurajarea drumețiilor montane, traseelor de bicicletă, a turelor cu barca și caiacul ne dorim apropierea oamenilor de natură.

Un alt tip de turururi pe care îl propunem este cel educațional care încurajează copiii prin intermediul părinților sau educatorilor să creeze tururi cu scopul de a expune cunoștințele învățate. Să vă dau și câteva exemple: geografia trebuie învățată în teren acolo unde diferența între un masiv vulcanic față de unul care a luat naștere prin încrețire să fie observată la fața locului, iar cunoștințele acumulate să fie documentate într-un tur pentru a transmite și altor doritori aceste cunoștințe. Poezia lui Eminescu are cu siguranță altă semnificație în timp ce te plimbi pe lângă „plopii fără soț”.

Care sunt rezultatele proiectelor voastre până acum?

Proiectul nostru este lansat de foarte puțin timp (o lună de zile) și suntem încă în faza în care ne facem cunoscuți. Ne dorim să atragem câți mai mulți oameni, comunități, asociații să creeze tururi în care să descoperim frumusețile ascunse, să facem awareness pentru problemele de mediu cu care ne confruntăm și pentru comunități în impas care au nevoie de sprijin.

Ce planuri aveți pentru viitor?

Proiectul Toura își propune să cartografieze zone mai puțin accesibile, specifice pentru un grup restrâns de oameni. Vrem să devenim un ”long tail” al turismului. Credem că turiștii sunt din ce în ce mai pretențioși în alegerea destinației de concediu. Vedem această tendință prin scăderea turismului „de șezlong” și creșterea cererii pentru ieșirile de aventură. Tocmai din acest motiv documentarea traseelor mai puțin turistice sau tematice poate fi benefică pentru acest tip nou de turism. Chiar mai mult, planul nostru este să îi ajutăm pe cei care creează tururi de calitate să monetizeze această activitate.

Toura nu are nicio limitare legată de teritoriul pe care se creează tururi, de durata sau tematica acestora, de mijloace de transport folosite (avem inclusiv tuk-tuk și funicular ca mijloace de transport disponibile pentru parcurgerea unei distanțe), putem integra recomandări de cazare de la cort la hotel de 5 stele, sau servicii diversificate și specifice locului și ne adresăm oricărui turist care își dorește să exploreze o zonă, să cunoască un loc, să înțeleagă comunitatea în care a ajuns, să experimenteze ceva nou. Ne propunem să descoperim lumea prin intermediul tururilor create cu ajutorul aplicației noastre. Până la urmă Toura este o platformă prin care utilizatorul alege să se exprime, la fel cum o platformă de blogging oferă contextul și instrumentele necesare redactării un articol pe blog.

Ne dorim să creștem proiectul astfel încât să devină o platformă de social media în domeniul turismului, să aducem oamenii mai aproape, să facem destinațiile mai accesibile, să facem turismul mai sigur, să ajutăm comunități și să contribuim la soluționarea problemelor de mediu.

Tururile deja create sunt disponibile pe www.toura.eu, iar orice utilizator care dorește să creeze tururi poate folosi aplicația de Android disponibilă în Google Play. În planurile noastre de viitor este și dezvoltarea unei aplicații de iOS.

Care considerați că sunt atracțiile din București care ar putea promova un turism responsabil local?

Una dintre activitățile pe care ni le-am propus în perioada următoare este să invităm bucureștenii să descopere orașul lor și să creeze sau să parcurgă tururi tematice. Bucureștiul are farmecul lui eclectic și are un potențial enorm. Mă gândesc la câteva astfel de tururi: Bucureștiul interbelic (case, localuri, evenimente ale perioadei respective), Bucureștiul verde, evoluția arhitecturală în București, Bucureștiul regal, primăvara în București, traseu pe Dâmbovița, Bucureștiul lui Eliade, case și conace boierești, Art Nouveau și multe alte aspecte în jurul cărora se pot coagula experințe de redescoperire ale orașului-capitală.

Personal apreciez câteva aspecte ale Bucureștiului: plimbările fără destinație prin cartierele de case, mai ales primăvara când te surprinde o magnolie sau o iasomie.

http://merg.in/bucuresti/de-povestit/interviuri/toura-drumul-catre-o-noua-abordare-a-turismului-6201.html