AJTR
“Travel to Romania. The Garden of the Virgin Mary”  “Travel to Romania. The Garden of the Virgin Mary” 
Acesta este titlul albumului cu peste 600 de pagini şi  cu peste 800 de fotografii. Un impresionant şi cuprinzător ghid despre România, alcătuit de un coreean... “Travel to Romania. The Garden of the Virgin Mary” 

Acesta este titlul albumului cu peste 600 de pagini şi  cu peste 800 de fotografii. Un impresionant şi cuprinzător ghid despre România, alcătuit de un coreean –d-l Jeong O Park, îndrăgostit de ţara noastră. Despre autor, directorul Editurii Eikon care a publicat cartea,  d-l Valentin Ajder, spune: „Timp de câţiva ani, în anotimpuri diferite, profesorul Park a făcut, practic, un tur al României şi, fiind şi un bun fotograf, a alcătuit un  ghid cultural cum, din păcate, nu a mai fost scris nici măcar de autori români. Faptul că este redactat în limba engleză cred că e un avantaj pentru noi, care tot încercăm să ne promovăm ţara, valorile, patrimoniul natural şi cultural. Dl Park a reuşit o selecţie care nu este pentru turistul grăbit, ci în special, pentru cineva care vrea să cunoască temeinic România”. Autorul mărturiseşte că, iniţial, a redactat acest ghid  în două volume, unul despre călătoriile sale, locuri şi oameni pe care i-a cunoscut, geografie, istorie, civilizaţie şi cultură românească şi al doilea despre oraşele României. Intenţia era, pe de o parte, de a „le deschide interesul studenţilor coreeni pentru ţara a cărei limbă o învăţau la facultate” şi, pe de altă parte, „de a-i provoca să facă propriile lor călătorii iniţiatice în România”. Cărţile au stârnit însă un interes major şi în afara campusului universitar, s-a demonstrat că reprezenta un ideal ghid de călătorie, motiv pentru care şi-a dorit să publice cele două volume-restrânse într-o singură carte-album-în România, inclusiv pentru a fi un instrument de cunoaştere şi un ghid pentru alţi călători străini în ţara noastră

Profesorul univ. dr. Jeong O Park coordonează Departamentul de Limbi şi Civilizaţii Est –Europene al Universităţii Hankuk de Studii Internaţionale din Seul. Lectoratul de Limbă şi Literatură Română unde neobositul profesor predă nemijlocit, a fost înfiinţat în 1987.    

(Recenzie de Dominic Danielescu)