AJTR
Un radio de premianți. Antena Satelor a cucerit patru premii la Gala Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România Un radio de premianți. Antena Satelor a cucerit patru premii la Gala Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Nici că se putea o recunoaștere mai frumoasă a profesionalismului echipei Radio România Antena Satelor, în acest al 25-lea an al existenței sale, decât... Un radio de premianți. Antena Satelor a cucerit patru premii la Gala Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Nici că se putea o recunoaștere mai frumoasă a profesionalismului echipei Radio România Antena Satelor, în acest al 25-lea an al existenței sale, decât un număr important de distincții obținute la Gala Premiilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pentru anul 2015 (miercuri, 16 martie, București, Sala ARCUB). Nu mai puțin de patru premii au obținut colegii noștri, din care trei la categoria „Producții radiofonice”, dominând astfel podiumul și scena.

Un motiv de mândrie pentru Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România este și faptul că trei dintre cei peste treizeci de premianți ai UZPR din acest an sunt membri ai organizației noastre profesionale: Simona Lazăr – Radio România Antena Satelor, Valentin Țigău – Radio România Internațional, Elisabeta Iosif – revista Cetatea lui Bucur.

Oameni și idei, emoție și comunicare – acestea sunt cele patru dimensiuni ale unui efort creator unitar, care așază împreună reporterul și subiectul reportajului său. Omul de la țară – interlocutorul și ascultătorul de radio – devine astfel eroul fiecărei zile, iar cuvântul lui, trimis în eter, are greutate și forță.

ION VULCAN, corespondent pentru zona Sibiului al postului nostru de radio, și-a adjudecat PREMIUL AL II-LEA la această categorie, pentru reportajul „Cântec și povești auzite în Muzeul ASTRA”. Un periplu radiofonic de 11 minute, pe „câmpul cu florile” al IEI ROMÂNEȘTI, o altiță „cusută” din zecile de voci ale celor care au ales să celebreze costumul tradițional românesc într-un eveniment plin de emoție desfășurat în Dumbrava Sibiului, la Muzeul ASTRA, într-o zi de vară a anului 2015. Acesta a fost reportajul-eveniment pe care Ion Vulcan l-a prezentat pe undele Radio Antena Satelor și care a convins, iată juriul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România că una dintre calitățile esențiale ale acestui gen jurnalistic rămâne cantitatea de emoție pe care o transmite.

PREMIUL I al categoriei a fost acordat colegei noastre ROBINA CORNACIU, realizator de emisiuni – „Vrem să știi” și „Cu inima deschisă” – pentru reportajul „Bădila, satul cu un singur locuitor”. O pagină tulburătoare din istoria recentă a celui mai tăcut sat din România, aflat la numai 15 km distanță de Curtea de Argeș a Meșterului Manole. Din 2000 încoace, oamenii au dispărut pe rând din Bădila, cel mai mic sat al comunei argeşene Valea Iaşului; unii s-au ptrăpădit, alţii, de urât, s-au mutat în oraş sau prin sate vecine ceva mai vii. Două poveşti , cea a satului cu un singur locuitor şi cea a lui Gheorghe Toader omul care nu doreşte să părăsească locul în care s-a născut se împletesc în reportajul premiat.

Emisiunile realizate în 2015 de Simona Lazăr – „Focul din vatră”, „Sarea în bucate” și „Pe ulița vieții” – ca și reportajele care au pigmentat edițiile de peste an ale emisiunii „Lada de zestre” au motivat juriul să îi acorde PREMIUL PENTRU EXCELENȚĂ ÎN JURNALISM, pentru „promovarea satului românesc”. Având abordare originală a culturii tradiționale, dovedind inventivitate în alegerea mijloacelor de coasere și descoasere a temelor emisiunilor și reportajelor sale, Simona Lazăr reușește să construiască (și de multe ori să remodeleze) din sunete o imagine credibilă a satului românesc de ieri și de azi.

Se cuvine a remarca aici și PREMIUL OPERA PRIMA acordat la categoria „Cartea de publicistică” unui alt corespondent al Antenei Satelor, DARIA RALUCA DIACONIUC (Iași), pentru volumul „Fonoteca excelenței”, colecție de interviuri… de colecție, vocile perindate pe dinaintea microfonului îmbrăcând forma (perenă) a cuvântului tipărit.

41_mediumIată lista completă a premiilor:

PREMIILE UZPR 2015

Carte de publicistică

Marele Premiu – CAROL ROMAN, Filiala București – pentru volumul-reper al jurnalismului românesc „În balansul vremurilor”

Premiul I – Rodica Lăzărescu, Filiala București – pentru volumul de convorbiri „La ora confesiunilor”

Premiul II – Victor Știr, Filiala Bistrița – pentru volumul de eseuri „Riscul rostirii și tăcerii”

Premiul III – Mihai Suciu, Filiala Tg. Mureș – pentru volumul de interviuri „Obligați timpului lor”

Premiul de Excelență al UZPR – Lazăr Lădariu, Filiala Tg. Mureș – pentru contribuția adusă jurnalismului românesc în volumul „Veghe”

Premiul TEZAUR – George Coandă, Filiala Târgoviște – pentru volumul „Vechi coduri ale românilor”

Premiul revistei UZP – Valentin Marica, pentru volumul de radiografie și document „Iarba Golgotei”

Premiul special al juriului – Maria Vesa Aursulesei, Filiala Bihor, pentru volumul de eseuri jurnalistice „Măști sub ploaie”

Premiul OPERA PRIMA – Raluca Daria Diaconiuc, Filiala Iași – pentru volumul „Fonoteca excelenței”

Premiul EVENIMENT – Mihai Grăjdeanu, Filiala București – pentru volumul de benzi desenate „Tata Moșu”

Presă scrisă

Premiul I – Galina Martea – Filiala Chișinău, pentru articolul „O realitate istorică: Reîntregirea neamului românesc”

Premiul II – Al. Florin Țene, Filiala Cluj – pentru eseurile jurnalistice

Premiul III – Agnes Maria Orban – Austria, pentru ciclul de documentare „Celebrități din România”

Premiul special al juriului – Daniela Gîfu, Filiala Iași – pentru interviul „O viață de luptă, suferință și speranță”

Premiul de excelență – Corina Mădălina Diaconu, Filiala București – pentru foto-reportajul „Alexandru Gheorghe Ilinca și opincile dacice”

Premiul de excelență – Cristina Nichituș Roncea, Filiala București – pentru proiectul fotografic „Alăptarea e iubire”

Presă online

Premiul I – Silvia Constantinescu – Suedia, pentru editarea publicațieiparticiparea „CURIERUL ROMÂNESC”

Premiul II – Nicu N. Tomoniu, Filiala Gorj – pentru editarea publicației „Sămănătorul” din Tismana

Premiul III – Petre Cichirdan, Filiala Vâlcea – pentru editarea revistelor culturale ale Râmnicului

Premiul special al juriului – Elisabeta Iosif, Filiala București – pentru editarea revistei „Cetatea lui Bucur”

Producții radiofonice

Premiul de excelență în jurnalism – Simona Nicoleta Lazăr – Radio România Antena satelor, pentru promovarea satului românesc.

Premiul I – Robina Cornaciu – Radio România Antena satelor, pentru reportajul Badila, satul cu un singur locuitor.

Premiul II – Ion Vulcan – Radio România, corespondent Antena Satelor – pentru reportajul Cântec și povești auzite în Muzeul ASTRA

Premiul III – Valentin Țigău – Radio România Internațional – pentru reportajul Love Story pe frontul de Vest

Producții de televiziune

Premiul I – Daniel Roxin – (freelancer), pentru scurt-metrajul „Enigma Coloanei Infinitului”

Premiul II – Daniela Apostoaie – (freelancer), pentru documentarul „Destine – Copil pe muche de bisturiu”

Premiul III – Cristina Munteanu, Antena 1 Pitești – pentru interviul cu Acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici

Premiul special al juriului – Larisa Avram, Luiza Fulea și Bogdan Ghițulescu, producători la TVR 2 – pentru emisiunea „Printre români”

Premiul GAUDEAMUS – Mircea Mitrofan TVR – pentru reportajul „Un pod de 120 de ani”

Premiul Geo Bogza – Dan Mireanu și Marius Gheorghe, TPA – pentru cel mai bun reportaj – „EMINESCU”