AJTR
Vasile Cândea – Marius Barnard, o prietenie caldă între chirurgi români și sud-africani care a salvat mii de vieți Vasile Cândea – Marius Barnard, o prietenie caldă între chirurgi români și sud-africani care a salvat mii de vieți
S-a stins din viață renumitul chirurg și cardiolog, acad. profesor Vasile Cândea, Președinte al Academiei Oamenilor de Știință din România. Ne amintim cu recunoștință... Vasile Cândea – Marius Barnard, o prietenie caldă între chirurgi români și sud-africani care a salvat mii de vieți

Text: Ambasada Republicii Africa de Sud în România

S-a stins din viață renumitul chirurg și cardiolog, acad. profesor Vasile Cândea, Președinte al Academiei Oamenilor de Știință din România. Ne amintim cu recunoștință viața marelui cardiolog, dăruirea și priceperea sa, dar și frumoasa prietenie dintre chirurgii români și cei sud-africani care au salvat mii de vieți lucrând împreună, cu un scop comun.

Profesorul Vasile Cândea a lucrat îndeaproape cu chirurgul sud-african Marius Barnard, care a făcut parte din echipa ce a realizat primul transplant de inimă la nivel mondial. În acei ani, au avut loc schimburi de experiență între echipe de cardiologi români și sud-africani care au operat la spitalul Groote Schuur din Cape Town și la București, sub îndrumarea doctorului Barnard. Profesorul Cândea a vorbit cu căldură și admirație despre prietenul său sud-african într-un interviu:

În 1982, am primit vizita lui Marius Barnard. A stat o lună la Spitalul Militar și am operat împreună. Am învățat toți de la el! Barnard înregistra video, la spitalul din Cape Town, toate intervențiile chirurgicale și toți bolnavii aveau acces la ele.

Marius Barnard spunea că un chirurg nu trebuie să învețe numai din succese ci și din insuccese și să aibă curajul să nu dea vina pe altul. Întâi și întâi, trebuie să vadă dacă el a greșit cumva și să se judece pe el însuși. (…..) După modelul lui Marius Barnard am instalat o cameră video cu acces în oficiul doctorilor”, relata profesorul Vasile Cândea.

Începând cu 1976, repetatele vizite ale profesorului Marius Barnard de la Spitalul Groote Schuur din Cape Town au stimulat și perfecționat activitatea de chirurgie pe cord deschis, crescând diversitatea și numărul operațiilor de la 300 la 500 pe an. Mii de pacienți au beneficiat de colaborarea științifică dintre cele două țări, care a ridicat standardele chirurgiei cardiace din România. 

Ambasada Republicii Africa de Sud transmite condoleanțe poporului român și regretă decesul acestui erou al medicinei. Sufletul său a plecat, dar faptele sale bune vor rămâne pentru totdeauna în memoria celor două popoare.

Niciun comentariu pana acum.

Fii primul care lasa un comentariu.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *