AJTR
„Vulcani, fluvii sacre și zei de piatră * Călătorie în India și sud-estul asiatic» „Vulcani, fluvii sacre și zei de piatră * Călătorie în India și sud-estul asiatic»
Cartea de Turism: „Vulcani, fluvii sacre și zei de piatră * Călătorie în India și sud-estul asiatic» de Nicolae C.Dimache Comentariu: Mihai Ogrinji “…Unde... „Vulcani, fluvii sacre și zei de piatră * Călătorie în India și sud-estul asiatic»

Cartea de Turism: „Vulcani, fluvii sacre și zei de piatră * Călătorie în India și sud-estul asiatic»
de Nicolae C.Dimache

Comentariu: Mihai Ogrinji

“…Unde niciodată Puiu nu poate fi ajuns este cunoaşterea lumii, scrie într-o interesantă postfață publicistul Ilie Șerbănescu. O cunoaştere la care puţini pot spera şi încă şi mai puţini pot aspira. În mod sistematic şi-a pregătit această cunoaştere. A documentat-o solid în prealabil şi, când a întreprins călătoria, s-a ales cu maximum din aceasta. Şi a decis, spre folosul altora, să nu ţină doar pentru el impresii şi istorii. A scris cărţi, care nu sunt de călătorie, ci de istorie şi de actualitate politică şi economică. Şi mai ales umană. Puiu Dimache caută omul , încearcă să-l pătrundă, îl descrie. Preferă autobuzul avionului şi barca vaporului. Cea mai pătrunzătoare este transcripţia călătoriei sale în jurul lumii. Plănuită minuţios să fie desfăşurată timp de un an de zile după ieşirea la pensie. Cartea de faţă aduce în atenţie partea neaprofundată anterior din călătoria întreprinsă în jurul lumii.”

Pregătind pentru tipar cartea lui Nicolae C. Dimache „Vulcani, fluvii sacre și zei de piatră * Călătorie în India și sud-estul asiatic» am tot purtat în gând două nume de referință pentru această fabuloasă arie. Pe Mircea Eliade, în primul rând. Desigur, nu-i nevoie să insist acum asupra romanului Maitreyi, răscitit de generațiile formate înainte de 1990; cu atât mai puțin n-o să fac trimiteri la studiile de istorie a credințelor și ideilor religioase. Cel de-al doilea nume: Elizabeth Gilbert, care a făcut furori cu nonconformistul ei roman «Mănâncă, roagă-te, iubește», apărut și pe piața noastră cu vreo 4-5 ani în urmă, dacă nu mă înșel. Lectura îmi este proaspătă. Epica romanului se derulează în Italia, India și Indonezia. Autoarea, americancă, era, în momentul când își trăia și scria cartea, o jurnalistă (încă tânără, la cei 30 de ani). Am orgoliul și convingerea să cred că Nicolae C. Dimache – medic român stabilit în Italia de mulți ani – vine foarte aproape de cei doi autori pomeniți mai sus și devine și el, alături de ei – pestigioasă companie -, un nume de referință pentru toți cei curioși să cunoască această parte a lumii. Dimache, care nu mai este la prima tinerețe, nu-i doar medic în viața de toate zilele, ci și un fin cunoscător al culturii mondiale, ca și un alpinist înveterat. Toate aceste calități dau cărții care tocmai a apărut la editura «România pitorească» o consistență și o bardare cu totul speciale. Sunt pagini absolut remarcabile, cu abordări ce amintesc de Gabriel Garcia Marquez! O asemenea carte, cum este cea care tocmai a văzut lumina tiparului – „Vulcani, fluvii sacre și zei de piatră * Călătorie în India și sud-estul asiatic» – nu-ți poate lipsi din bibliotecă.

Subscriu întru totul la finalul postfeței amintite mai sus: “Cărţile lui Puiu trebuie trăite. Şi nu comentate. Poate trebuie parcurse cu harta în mână şi cu manualele de istorie alături. Comentariile sunt de prisos. Altcineva pe absolut aceleaşi meleaguri poate avea alte impresii, alte păreri, alte căutări, alte obiective. De aceea, cred că oricare dintre cărţile lui Puiu n-are nevoie de prefaţă, poate doar de vreo postfaţă, despre Puiu. Ceea ce s-a dorit şi aceasta! Deşi, cel mai bine despre Puiu vorbesc cărţile lui.”

Să mai spunem că captivanta carte „Vulcani, fluvii sacre și zei de piatră…” are 295 de pagini, un grupaj de fotografii color de excelentă calitate artistică, dar și tehnică, și că prețul unui exemplar este de 30 lei (plus taxe poștale și de ramburs). Și încă ceva, de ultim moment: marți 19 martie a.c., la Academia de Studii Economice din București, va avea loc lansarea acestei cărți, prilej cu care Nicolae C. Dimache, sosit pentru câteva zile în țară, va oferi autografe.

După «Amintirile unui alpinist și aviator» de Nicolae Baticu, «Alpinism. Înălțimi, riscuri, bucurii» de Walter Kargel și „Vulcani, fluvii sacre și zei de piatră * Călătorie în India și sud-estul asiatic» de Nicolae C. Dimache, Colectia Verde a Editurii România pitorească se va îmbogăți, în foarte scurt timp, cu un nou titlu: «Am îndrăgit muntii» de Ionel Coman.

Mihai OGRINJI

P.S. Comenzi se primesc la:

romania.pitoreasca.33@gmail.com
romania_pit@yahoo.com
tel/fax: 021-250.19.97

 • horeboiu ion

  30 noiembrie 2014 #1 Author

  Domnule Dimache, as fi tare multumit daca mesajul meu ar ajunge la Dvs. Eu tin sa va multumesc mult pt cartea Dincolo de orizonturi, carte pe care am cumparat-o de curand din expozitia Gaudeamus de la Bucuresti
  .Nestiind altceva despre faptul ca ati primit sau nu mesajul acesta sunt obligat sa ma opresc aici.
  Cu respect I HOREBOIU

  Răspunde

  • Nicolae C.Dimache

   5 decembrie 2014 #2 Author

   Stimate domnule Horeboiu,
   Va multumesc pentru mailul dumneavoastra, sper ca v-a interesat cartea mea de calatorie in jurul lumii. Am mai publicat o carte, la Editura Romania pitoreasca, „Vulcani, fluvii sacre si zei de piatra”, despre India si sud-estul asiatic.
   Cu cele mai bune ganduri,
   N. Dimache

   Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *