Walter Kargel – Alpinism. Înălțimi, riscuri, bucurii…
Colecția verde 12 februarie 2015 admin
Text: Mihai VASILE
„Walter Kargel – Alpinism. Înălțimi, riscuri, bucurii…” este prima carte apărută în Colecția verde a editurii România pitorească. Ea poate fi comandată la adresa de e-mail [email protected]. Volumul are 224 pagini și costă 25 lei. La acest preț se pot adăuga costurile poștale și de ramburs.
Pe la sfârşitul anului 1976, în librării apărea o carte deosebită de tot ceea ce văzuseră până atunci iubitorii de alpinism şi de literatură alpină din România. Era un ghid. Pe coperta galbenă se găsea un alpinist bărbos, care se căţăra cu dezinvoltură pe un perete vertical. Avea o cască pe cap şi era legat în două corzi. Una dintre ele trecea printr-o carabinieră. Nu, nu ni se înfățișa o fotografie, ci un desen, unul dintre multele care i-au adus faimă autorului.
Dar cine este acest autor? El se numeşte Walter Kargel.
Văzând acest nume, ai fi putut să crezi că este vorba despre o traducere din limba germană, însă titlul cărții, „Trasee alpine în Carpaţi”, nu lăsa loc la astfel de supoziții. Curiozitatea stârnită de acea copertă mai puţin convențională îţi era ațâțată pe măsură ce răsfoiai paginile cărții. Dacă descrierile succinte ale zonelor alpine sau ale traseelor în sine le mai întâlnisem şi în alte ghiduri, schiţele traseelor de alpinism, folosind semne convenționale internaționale, se dovedeau o premieră. Diedre, plăci de stâncă, fisuri, surplombe, tavane, iarbă, zăpadă, copaci, regrupări sau bivuacuri (bune, incomode, în scăriţe), grade de dificultate pentru căţărarea liberă sau artificială, toate acestea, şi nu numai, te făceau să vi-zualizezi perfect traseul de alpinism de care erai interesat.
De la apariţia acestei cărţi de căpătâi pentru literatura alpină românească, Walter Kargel a mai tipărit şi alte volume. Dintre acestea, lucrarea numită „Alpinism – Tehnica sportului de munte” (1981), reprezintă cel mai bun manual de alpinism editat în România. Încântat de ghiduri şi manual, ani întregi am aşteptat cu nerăbdare să citesc şi o carte despre viaţa marelui alpinist român. Însă în zadar. În anul 2000, un alt ghid al lui Walter Kargel intra în librării: „Munţii Bucegi – Drumeție, Alpinism, Schi”. Dar cartea mult așteptată nu apărea.
Într-o seară de primăvară a anului 2011, l-am vizitat pe domnul Walter Kargel chiar la dânsul acasă. L-am întrebat de ce nu-şi publică memoriile. Fără să spună un cuvânt, a luat din biblioteca în care domnea o ordine desăvârşită un manuscris bătut la o mașină de scris şi mi l-a întins. Manuscrisul fusese predat de două ori la editura Sport Turism, în 1989 şi în 1991. Din păcate, mai întâi din cauza evenimentelor din decembrie 1989 şi apoi din cauza problemelor cu care s-a confruntat editura, manuscrisul a rămas nepublicat.
Ceea ce veţi citi dumneavoastră în continuare reprezintă, aşa cum cu meticulozitate a notat Walter Kargel, o biografie alpină scrisă între 22 octombrie 1987 şi 24 februarie 1988, apoi completată substanțial în 2011 şi 2012. Este o „plimbare” care ne va purta pașii, mai întâi prin Bucureștiul copilăriei autorului, apoi, din ce în ce mai sus, spre crestele mai mult sau mai puţin înzăpezite şi pe pereţii verticali ai Carpaţilor noştri, spre zonele montane din Alpi, Tatra sau Caucaz, spre parcuri naţionale şi vârfuri celebre din America.
Volumul de faţă, „Alpinism. Înălțimi, riscuri, bucurii”, continuă un drum parcurs până acum, printre alţii, de Ion Coman, Niculae Baticu sau Eugen Seracin. Ar fi foarte frumos ca această muncă să fie făcută şi de alţi mari alpinişti români, o carte despre amintirile lor, nu numai că-i va face mai cunoscuţi, dar ar putea să convingă publicul ca, peste timp, să-i citească şi să-i respecte, aşa cum se întâmplă cu marea majoritate a celor mai renumiți alpinişti de pe alte meridiane ale globului.