AJTR
DORU RĂDUȚĂ – „SLOW TRAVEL FOR FAST PEOPLE” DORU RĂDUȚĂ – „SLOW TRAVEL FOR FAST PEOPLE”
Ca turist, este inevitabil să nu ajungi prin cele mai populare, dar și cele mai aglomerate obiective. Cu toate acestea, turismul înseamnă mai mult... DORU RĂDUȚĂ – „SLOW TRAVEL FOR FAST PEOPLE”

Ca turist, este inevitabil să nu ajungi prin cele mai populare, dar și cele mai aglomerate obiective. Cu toate acestea, turismul înseamnă mai mult de atât. Doru Răduță încearcă să încurajeze turiștii să o ia pe drumuri și trasee neconvenționale, să descopere cartiere și povești neaccesibile oricui, să interacționeze cu comunitatea și să aibă parte de experiențe cât mai autentice. În funcție de tururile pentru care optează, turiștii pot descoperi Bucureștiul boem, arta alternativă din oraș, arhitectura comunistă, instrumente de tortură și multe altele. Toate sub îndrumarea unui cunoscător al acestor locuri, care se comportă mai mult ca un prieten decât ca un ghid în sensul clasic al cuvântului.

De unde a pornit ideea cu tururile Interesting Times Bureau?

Observam deseori cât de dezorientați erau turiștii străini aflați în București și eram convinși că vor vizita doar marile repere turistice, pierzând astfel mare parte din farmecul real și frumusețea autentică a orașului. Astfel am conceput tururi dedicate lor prin care le prezentăm amănunte interesante despre istoria și specificul Bucureștiului, astfel încât vizitatorii străini să poată lua „pulsul” orașului prin plimbări la pas. Încă de la început ne-am ghidat după principiul „slow travel for fast people”. Tururile organizate de noi se îndepărtează de ideea clasică de tur ghidat – este mai degrabă ca un tur al orașului prezentat de un prieten vechi. Povestim, ne oprim la o bere, explorăm comorile arhitecturale, ne oprim să mâncăm ceva, și tot așa. De cele mai multe ori ne încheiem turul cu recomandări de locații sau zone din București care sunt un must-see pentru orice turist străin și suntem extrem de apreciați pentru asta. 

Ce este Urban Adventures? De ce faci trecerea la ei?

Urban Adventures este parte a Intrepid Travel, companie recunoscută la nivel global pentru calitatea, originalitatea și experiențele unice oferite prin tururile lor. Sunt prezenți în peste 90 de țări și 6 continente și au la activ mai mult de 589 de itinerarii unice. Trecerea și integrarea tururilor noastre în platforma Urban Adventures înseamnă asocierea cu un brand foarte puternic, și implicit, un capital de imagine, acces la experiența lor dobândită în acest domeniu și expunere internațională. Nu putem fi decât extrem de mândri ca facem parte din marea comunitate Urban Adventures și că putem oferi experiențe locale de neegalat.

Care e experiența pe care o au turiștii care aleg aceste tururi?

Experiența pe care le-o oferim pasionaților de călătorii este aceea de a înlocui stilul tradițional de a descoperi un oraș nou prin conectare autentică și cunoaștere  în profunzime a orașului. Spunem mereu despre noi că nu facem ghidaj turistic, ci ne împrietenim. La fiecare tur al nostru atmosfera este extrem de relaxată și ne dorim să implicăm turiștii cât mai mult în interacțiunea cu comunitatea locală. În funcție de specificul turului, turiștii ajung în cafenele locale, piețe, ateliere de meșteșugărit, și chiar le oferim experiența unei călătorii cu metroul sau tramvaiul pentru a-și face o idee cât mai exactă despre cum trăiesc bucureștenii. Orașul își datorează identitatea oamenilor care trăiesc în el și vrem ca oaspeții noștri să simtă acest lucru. Mai mult decât atât, pe lângă plimbările senzaționale, le oferim și posibilitatea de a participa la o cină „ca la mama acasă” și de a se simți parte a unei familii locale. Turiștii sunt absolut fascinați de experiența aceasta, având ocazia de a vedea cum se prepară și de a se înfrupta din bunătățile tradiționale.

Care e cel mai popular tur (și de ce)?

Bohemian Bucharest Tour este unul din cele mai apreciate tururi datorită experiențelor variate de care turiștii au parte. Este de fapt o aventură cu iz istoric, o descoperire de comori arhitecturale și un tur culinar. Toate intr-unul.  Turul Bohemian le oferă turiștilor ocazia de a explora atât centrul vechi al orașului, cât și zonele mai puțin cunoscute (așa numitele mahalale), și de a experimenta gustul mâncărurilor tradiționale în cele mai bune localuri. Cel mai apreciat moment este chiar cel de la final – experiența trăită în cea mai populară piață locală încheiată cu un ospăț cu mici și bere. 

Care tur îți este cel mai drag (și de ce)?

Greu de spus. Ne implicăm cu aceeași plăcere în absolut fiecare tur pe îl organizăm. Fiecare tur a fost conceput și îmbunătăţit pe parcurs în urma feedback-ului primit de la oaspeții noștri. Mai mult decât atât, tururile au fost contruite în jurul ideilor primite de la oaspeții noștri. Aș putea totuși să menționez Turul Alternativ, întrucât a fost primul tur conceput. Alternative Tour se adresează iubitorilor de artă stradală și cultură urbană alternativă, dar punem accent și pe ariile conexe – istorie, arhitectură și artă. Pe lângă deschiderea străinilor față de fenomenul de street-art din București, ne bucurăm că putem sprijini și promova cultura alternativă, cafenelele ieșite din tipar, artiștii locali și că ne permite să ne implicăm activ prin pictarea pereților din București. Scopul nostru este să imprimăm un strop de culoare orașului și să transformăm orașul gri în care trăim într-o galerie de artă în aer liber.

Ce alte obiective/povești/experiențe ai mai vrea să incluzi în tururile următoare?

Ne-am bucura să includem în curând și un tur legat de meșteșugari întrucât suntem fascinați de creațiile meșteșugărești care oferă o experiență în sine și pentru localnici, nu doar pentru turiștii străini și, de ce nu, un tur arhitectural care să pună accentul pe arhitectura idustrială. Suntem întotdeauna deschiși la idei noi și căutăm să ne diferențiam de competitori prin destinații cât mai originale și abordări diferite ale punctelor de interes mai puțin puse în valoare.

Ce tipologii de oameni aleg experiența tururilor voastre?

Oamenii prezenți la tururile noastre sunt oameni foarte deschiși, cărora le oferim informații captivante și o altfel de viziune asupra orașului. Una diferită de ce pot descoperi singuri. O imagine fascinantă și proaspătă a unui București eclectic și plin de contraste. Tururile organizate de noi au direcții diverse și practic oricine se poate regăsi în una din temele abordate. Pe lângă tururile menționate mai sus, pasionații de istorie sunt atrași de noul oferit de turul Comunism – o incursiune în trecutul tumultos al orașului prin intermediul arhitecturii, cei mai curajoși preferă să descopere trecutul întunecat prin Darkside, iar cei care caută ineditul sunt de cele mai multe ori atrași de Outcast – Bucureștiul văzut prin ochii unui fost om al străzii.

Ce înseamnă pentru tine turism responsabil?

Privesc turismul responsabil ca un tip de turism în care localnicul să fie în centrul atenției, un turism făcut la pas prin oraș care să sprijine și să încurajeze dezvoltarea ariilor conexe, și nu un turism de masă. O călătorie ar trebui să satisfacă nevoile și să atingă scopul propus de turist, dar în același timp să îi permită să se bucure în mod responsabil de frumusețea orașului vizitat și de interacțiunea cu comunitatea locală.

Cum ar putea fi dezvoltat turismul în București pentru a minimiza efectele lui negative (cum se resimt din ce în ce mai mult în orașe ca Barcelona, spre exemplu)?

Cred că un bun prim pas ar fi cel al rezolvării problemei traficului din oraș, trafic care îi influențează negativ atât pe localnici, cât și pe turiști. O altă abordare în direcția dezvoltării turismului este aceea a renovării clădirilor din oraș, inițiativă cu impact asupra locuitorilor și o mare bilă albă din perspectiva turiștilor aflați în vacanță care, deși fascinați de clădirile în ruină, ar prefera să descopere eleganța și frumusețea din vremea ‚Micului Paris’. Foarte important mi se pare și creșterea diversității tururilor alternative care să ofere o perspectivă mult mai interesantă asupra orașului – majoritatea turiștilor ajung să exploreze doar Centrul Vechi și știm toți foarte bine că Bucureștiul înseamnă din punct de vedere turistic mult mai mult de atât.

Cum ai vrea să arate turismul în București peste 10 ani?

Mi-ar plăcea ca în Bucureștiul văzut peste 10 ani să ne putem lăuda cu un turism coorent și organizat. Ideal ar fi să existe un parteneriat între toți factorii implicați în domeniu și un schimb de informații și experiențe care să ducă la îmbunătățirea turismului perceput astăzi. Mi-aș dori să fim parte a unei industrii turistice în care fiecare membru să își îndeplinească cu profesionalism  și responsabilitate atribuțiile și asta să ducă la îmbunătățirea considerabilă în sensul recunoașterii orașului București ca o destinație turistică de top.

http://merg.in/bucuresti/de-povestit/interviuri/doru-raduta-slow-travel-for-fast-people-5867.html