AJTR
O aniversare specială O aniversare specială
Ziua de naștere sau ziua numelui sunt date pe care toți le așteptăm cu plăcere și de care încercăm să se bucurăm un pic,... O aniversare specială

Text: Mihai VASILE

Ziua de naștere sau ziua numelui sunt date pe care toți le așteptăm cu plăcere și de care încercăm să se bucurăm un pic, fie cu familia, fie cu prietenii, ori cu toți laolaltă. Mai există data căsătoriei, data nașterii copiilor, ziua părinților… Dar, până să-l cunosc pe bunul meu prieten, Dinu Mititeanu, nu m-aș fi gândit că o zi foarte importantă ar putea fi și alta decât cele amintite puțin mai înainte, asta mai ales pentru noi, cei îndrăgostiți iremediabil de munte și de alpinism – ziua primei legări în coardă!

Generații

Scriam acum câțiva ani în postfața primei cărți publicate de Dinu și intitulată Chemarea muntelui: „De prin ’84, când l-am cunoscut în Cheile Turzii și am aflat că pe 7 aprilie 1968 s-a legat pentru prima oară în coardă, nu trece an fără să pun mâna pe telefon în ziua respectivă și să-i urez „La mulți ani pe stâncă!” Se întâmplă să mai uit de ziua lui de naștere și să nu dau nici un semn de viață, dar de debutul legării în coardă, niciodată”.

Da, Dinu serbează cu regularitate această aniversare. N-o serbează acasă sau la cine știe ce restaurant. O serbează acolo sus, pe munte, unde se simte cel mai bine, acolo sus, împreună cu cel mai bun prieten al lui despre care, în aceeași carte, spunea: „Important este și cum răspundem la chemarea muntelui. Important este să nu asaltăm muntele ca pe o cetate inamică, ci să ne apropiem de munte ca de un prieten de care ne este dor, ca de un prieten care ne așteaptă cu drag...”. Și ca să nu fie fără nici un suflet omenesc alături, întotdeauna împarte bucuria reîntâlnirii cu înălțimile cu Marlene, iubita lui soție!

Dar, Dinu nu-și serbează doar ziua în care s-a legat prima oară în coardă. An după an el adaugă alte și alte „carabiniere” pe „bucla” vieții. A ajuns la 52… 52 de ani dedicați muntelui sub toate aspectele lui, indiferent de anotimp, de la mersul pe potecă, la parcurgerea traseelor de cățărare din țara noastră sau de prin multe zone ale globului și până la cunoașterea istoriei care însoțește această minunată „înălțare”, pentru că alpinismul, așa cum spunea un ilustru reprezentant al „marelui alpinism”, nu este doar un sport, ESTE ȘI UN SPORT! Degeaba ai dexteritate în vârful degetelor dacă nu știi și ce-au făcut înaintașii tăi!

La mulți ani, Dinu, la mulți ani prin munții tăi iubiți!