„La est de vest” (la Chișinău), din 1954, se editează „Literatura și arta”, „săptămânal al scriitorilor din Republica Moldova”. Încă din 1986, redactor-șef este Nicolae DABIJA – cândva, exmatriculat din facultate „pentru activitate proromânească și antisovietică”, acum membru de onoare al Academiei Române. În anii 1988-1989, publicația era principala tribună a renașterii naționale, tirajul ajungând la 260 000 de exemplare. În continuare, multe dintre editorialele redactorului-șef sunt texte de atitudine.
Tot la Chișinău, lunar, apare „Natura”, „publicație de ecologie, turism și cultură”. Fondator, în 1990, și director este Alecu RENIȚĂ – în tinerețe internat de sovietici într-un lagăr de reeducare, în 1990 deputat în Parlamentul de la Chișinău. Ecologia rămâne „o șansă pentru mileniul trei”. Textele semnate de Alecu Reniță exprimă cel mai bine politica editorială militantă.
„Revista literară”, „publicație de literatură și dialog cultural”, apare lunar, din 2015, având ca editori Uniunea Scriitorilor din Moldova, precum și Uniunea Scriitorilor din România, filiala Chișinău. Director este Arcadie SUCEVEANU – președintele USM. În 2015, a dat publicității Declarația Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova privind Reunificarea cu România. La două numere distanță însă, directorul publicației, în editorial, recunoștea: „Trist, dar adevărat: glasul scriitorilor și al intelectualilor de mult nu mai este auzit”.
„Glasul Bucovinei”, „revistă trimestrială de istorie și cultură”, apare la Cernăuți și București, din 1994, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Prima serie a publicației datează din 1918, când îl avea ca director pe Sextil Pușcariu. În prezent, „Glasul Bucovinei” reunește studii și cercetări despre tradiția românească a Bucovinei, propunându-și „recuperarea adevărului istoric”. Redactor-șef este Alexandrina CERNOV – profesor la Universitatea din Cernăuți, membru de onoare al Academiei Române.
„Mesager bucovinean”, „revistă de cultură pentru bucovinenii de pretutindeni”, este editat de Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina (acum, persoană juridică de drept român). Apare trimestrial, din 2013, la Cernăuți, București, Rădăuți și Chișinău. Directorul publicației este prof. Carmen ANDRONACHI – de la Rădăuți –, iar redactor-șef – Ștefan HOSTIUC.
„Neamul românesc”, „publicație periodică a CCR «Eudoxiu Hurmuzachi» din Cernăuți”, apare din 2016. Este seria nouă a revistei fondate, în 1906, de Nicolae Iorga. Acum, director este Vasile TĂRÂȚEANU – poet, directorul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, membru de onoare al Academiei Române.
În anii 2019-2020, și alte publicații din Bucovina au beneficiat de finanțare din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni de la București: „Zorile Bucovinei”, „Monitorul bucovinean”, „Prichindeii din Cernăuți”. Suma cumulată atribuită tuturor publicațiilor din Bucovina a fost de 333 mii lei.
Nicolae LUPU,
vicepreședinte AJTR