AJTR
Secretul unei cariere în turism Secretul unei cariere în turism
E pusă mereu în discuție calitatea serviciilor în turism. Calul de bătaie sunt cadrele și gradul lor de calificare. Când e vorba să angajeze... Secretul unei cariere în turism

Text: Valentin Țigău

E pusă mereu în discuție calitatea serviciilor în turism. Calul de bătaie sunt cadrele și gradul lor de calificare. Când e vorba să angajeze personal calificat și bine plătit, patronii ori se plâng că nu găsesc persoana ideală ori preferă să lucreze cu colaboratori. Cert e că nivelul serviciilor a ajuns o marotă. Cum, totuși, s-ar putea realiza o calificare eficientă și ieftină?

Cursuri acreditate

Unul dintre cele mai simple procedee sunt cursurile online, la distanță. Ele pot fi accesate de pe calculator, de la birou sau de acasă; pot fi făcute în orice moment al zilei, fără să depinzi de un profesor, îți poți impune ritmul predării, îl poți întrerupe și reporni, după plac. Există cursuri gratuite, care pot fi făcute pe diverse portaluri de specialitate. O simplă căutare de travel training online oferă, pe internet, variante foarte bune. Dacă vorbim, însă, de cursuri de câteva ore, gândite pentru un subiect anume, de perfecționare, costul poate urca între 50 și 200 de euro, în funcție de compania/ profesorul implicați. Cursurile care dau certificările cerute legal sunt de minim 450 euro, iar modulele IATA ajung tot în jurul acestei sume.

Training dedicat pentru entry level și pentru formare continuă

Pe lângă cursurile acreditate, finalizate cu diplomă de agent turism/ ghid/ manager în activitatea de turism, există și forme de pregătire continuă. Cei care vor să performeze, s-ar putea folosi de sesiuni de training dedicat. Ei vor avea, cu siguranță, un punct de pornire în agenția de turism, un cuprins al activității lor și o mai bună înțelegere a mediului de lucru, indiferent de specificul agenției din care fac parte. Ar putea, chiar, să se convingă că este, sau nu, domeniul care li se potrivește și în care doresc să activeze și să investească timp.

Sunt și firme care pot, la cererea agențiilor de turism, să facă evaluarea angajaților, prin diverse metode: mistery shopper, interviuri individuale etc. În acest moment, există agenții care desfășoară programe de internship, finalizate cu angajarea în agenție a celor mai buni participanți. Cele mai mari agenții de turism din România (după cifra de afaceri și numărul de angajați) au posibilitatea inducției de personal entry level. După calculele uneia dintre puținele firme din România care se ocupă de recrutare exclusiv în domeniul turismului (RTT), proporția este de 1 entry level la 22 angajati cu experiență.

Pe de altă parte, există șanse și pentru cei fără experiență; ei trebuie să știe că se pot remarca, în primul rând, prin dorința de a intra în domeniul turismului, prin interesul pe care și-l dau, printr-un CV corect, printr-o scrisoare de intenție personalizată și inedită, printr-o prezență plăcută la interviu și prin foarte multă determinare.

Cum se poate obține consilierea în carieră, în turism?

În general, companiile care fac recrutare și prestează servicii de HR oferă și consultanță specializată. Sunt oferite sesiuni individuale prin care primești sfaturi pentru editarea CV-ului, pentru trimiterea acestuia, pentru obținerea celei mai bune scrisori de recomandare. Tot ei te pot sprijini în crearea unui plan de atac atunci când începi să îți cauți un loc de muncă, indiferent de poziția în care te afli (ai sau nu job în acel moment), ce cursuri, diplome îți folosesc. Înveți cum să te prezinți la interviu și să faci o impresie bună.

Sigur, dacă firma de recrutare este specializată în domeniul turismului, atunci aceiași consilieri îți pot face dezvăluiri importante legate de piață: cum ești poziționat, dacă merită să schimbi actualul job, cum poți să îmbunătățești ce ai acum, câștigul tău salarial + beneficii este sau nu în limitele corecte ale pieței, când să-ți schimbi jobul etc.

Niciun comentariu pana acum.

Fii primul care lasa un comentariu.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *