AJTR
Arta de a trăi… la Nisa! Arta de a trăi… la Nisa!
L’Art de vivre! Cine ştia mai bine cum se trăieşte rafinat decât… femeia? Sub soarele ivernal, barierele sociale şi culturale cădeau, puţin câte puţin,... Arta de a trăi… la Nisa!

L’Art de vivre! Cine ştia mai bine cum se trăieşte rafinat decât… femeia? Sub soarele ivernal, barierele sociale şi culturale cădeau, puţin câte puţin, în vreme ce – comediene, împărătese, republicane şi curtezane – femeile Coastei de Azur brodau la ghergheful istoriei reperele unui nou timp. Atrase de blândeţea soarelui mediteranean, se refugiau la Nisa împărătesele lumii – ţarinele Alexandra Feodorovna ori Maria Alexandrovna, împărăteasa Eugenie a Franţei (soaţa lui Napoleonal III-lea), regina Victoria a Marii Britanii… Ele îşi împleteau paşii şi destinul cu cel al reginelor artelor (precum pictoriţa Rosa Bonheur, Sophie Cruvelli – diva bel canto, Berthe Morisot – reprezentanta feminină a impresionismului) ori cu voluptuoasele curtezane (asemeni celebrei Liane de Pougy, sosită pe Rivieră din insula Lesbos) sau cu fiice din flori ale ţarilor (cum era Josephine Fricero, nevastă de pictor, dar prin venele căreia curgea sângele lui Nicolae I).

În iernile Nisei, durerile şi bucuriile lor, amorurile tumultuoase sau angajamentele politice, apariţiile strălucitoare în lume ori, dimpotrivă, gesturile lor discrete – toate aveau să contribuie la construirea unei atmosfere unice, pe care superba cetate a Coastei de Azur avea s-o păstreze pentru totdeauna. O plim- bare, astăzi, pe străzile înguste, în pieţele largi şi, mai ales, pe Promenade des Anglais îţi scoate dinainte umbrele lor diafane şi, dacă priveşti cu ochii întredeschişi lumea mereu în mişcare, s-ar putea chiar să le vezi strecurându-se cu pas uşor printre turiştii veniţi din toate zările. Iarna Rivierei franceze este şi astăzi spectaculoasă. Şi nu neapărat în februarie, când Nisa intră în Carnaval, iar largul bulevard de la malul mării e traversat de carele alegorice îmbrăcate în milioane de flori…

Care sunt atracţiile Nisei în această iarnă?

Crăciunul – cu toate provocările lui aromate şi multicolore – are şi aici un „sat” al lui. Din 4 decembrie până în 3 ianuarie, fă-ţi timp să intri în Village de Noël! Animaţie, cabane ale meşterilor artizani, idei de cadouri şi provocări gurmande, spectacole de Crăciun – toate au fost imaginate, astfel încât să poţi (re)trăi momente festive alături de prieteni şi de familie. Chiar şi Revelionul, în Village de Noël, reprezintă o idee generoasă pentru a petrece noaptea dintre ani în aer liber…

În centrul expoziţional Acropolis este deschis „Luna Park”, cel mai mare parc de distracţii indoor: 30.000 de metri pătraţi şi 130 de standuri cu atracţii felurite: Dragoon, Jumping Frog, Toboggan, Baby Skooter, Formula 1, Petit Bateau, Train Fantôme, dar şi Break Dance, Cinéma 7D, Stargate, Combat Spatial, Play Ball etc.
Nu lipsesc spectacolele de teatru având ca temă… Crăciunul. La Théâtre de la Cité, pe 19 decembrie se joacă „La malle de Noël”, spectacol de poveşti pentru copii; pe 21 decembrie, are loc spectacolul de marionete „La nuit magique du Père Noël”, iar pe 23 decembrie, din nou… marionete: „La Grenouille à grande bouche à la recherche du Père Noël”… În seara de 31 decembrie, la acelaşi celebru teatru nisoaz reînvie cabaretul de altădată, într-un excepţional „Show Burlesque”. Juni fermecători, dive provocatoare şi dansatoare cochete se-ntrec să ofere numere epatante de varieté – pe scenă; în sală, codul vestimentar se impune: ţinută de seară, rochii de cocktail, coafuri retro-chic, boa din pene – pentru ele; costum de gangster, de dandy sau de „marele Gatsby” – pentru ei. Concertul de Anul Nou, pe 1 ianuarie, va avea loc la sala Auditorium Apollon din Centrul Expoziţional Acropolis: uverturi, polci şi valsuri vieneze.

nisa (5)-min

Hotelul Negresco (1912), construit de românul Henri (Alexandru) Negresco; azi – imaginea emblematică a Nisei

Pe Coasta de Azur, ca şi în toată lumea catolică, Revelionul se suprapune peste sărbătoarea Sfântului Silvestru. Fie că vei alege să petreci noaptea dintre ani în Piaţa Massena – decorată eclatant, pentru acest moment din an –, fie că te vei afla într-un intim restaurant tradiţional sau în cel mai rafinat hotel de pe Coasta de Azur, care poartă numele întemeietorului său, românul Negresco (şi unde un pumn de stele Michelin recompensează talentul şefului bucătar Jean-Denis Rieubland de la restaurantul Chanteclair), cu siguranţă vei trăi momente unice.

Şi nu uita să traversezi Nisa la pas, în căutarea urmelor românilor. A lui Pallady (care-i dăruia lui Matisse o ie românească), a lui Panait Istrati (care-i scria, aici, lui Romain Rolland, epistola emoţionantă care avea să-i schimbe viaţa), a Reginei Maria şi a fiului său mai mare, care-au deţinut, vremelnic, Palatul Fabron, demolat pentru a face loc Parcului Regele Carol al II-lea al României.

Un articol de Valentin Țigău, membru AJTR, publicat în revista Insight a Companiei TAROM, ediția decembrie 2015 – februarie 2016


Foto: Valentin Țigău și Flickr.com