AJTR
1. Perlele turistice ale României prin ochii a doi studenți de turism bulgari 1. Perlele turistice ale României prin ochii a doi studenți de turism bulgari
În vara anului 2021, am realizat un studiu asupra tendințelor actuale în dezvoltarea turismului din România și Bulgaria. Am constatat cu satisfacție intensificarea schimburilor... 1. Perlele turistice ale României prin ochii a doi studenți de turism bulgari

În vara anului 2021, am realizat un studiu asupra tendințelor actuale în dezvoltarea turismului din România și Bulgaria. Am constatat cu satisfacție intensificarea schimburilor turistice dintre România și Bulgaria în ultimii 14 ani, de când cele două țări au devenit membre ale UE. Noi am avut minunata ocazie de a vizita, descrie și fotografia unele dintre „perlele” istoriei și culturii românești – monumente religioase, arhitecturale și istorice, muzee și multe situri arheologice. Vom prezenta pe scurt impresiile noastre într-o suită de foto-reportaje.

Vechi capitale ale Țării Românești

Curtea de Argeș a fost prima Capitală a Țării Românească. Biserica Domnească, întemeiată în veacul al XIV-lea, este una dintre cele mai importante zidiri religioase românești. Cel mai bine păstrat edificiu din Curtea de Argeș se arată mânăstirea medievală, care este și centrul Episcopiei. Biserica mânăstirii – o încântătoare bijuterie arhitectonică – a fost ctitorită de domnitorul Neagoe Basarab, între anii 1512 și 1517. Înălțarea ei este legată și de unul dintre miturile fundamentale ale românilor – Legenda Meșterului Manole. După mutarea Capitalei Țării Românești la Târgoviște, orașul Curtea de Argeș și-a pierdut abrupt din importanță. O șansă nesperată se ivește odată cu transformarea României în Regat (anul 1881), la scurt timp biserica de aici devenind necropolă regală. Iar complexul mânăstiresc a fost restaurat în mai multe rânduri.

Imaginea bisericii din zilele noastre – care a atras la acea vreme destule comentarii contradictorii – se datorează arhitectului francez André Lecomte du Noüy și arhitectului român Nicolae Gabrielescu, intervenția asupra edificiului religios petrecându-se în partea a doua a secolului al XIX-lea. Practic, lucrările de restaurare au fost finalizate în 1885, iar biserica a fost sfințită pe 12 octombrie 1886.

Frescele din biserică sunt opera pictorilor francezi F. Nicolle și Ch. Renouard și a artistului plastic român N. Constantinescu. Cele 12 coloane, care reprezintă pe cei 12 apostoli, impresionează pe toți vizitatorii. Mânăstirea păstrează moaștele Sfântei Filofteia, părți ale moaștelor Sfinților Sergiu, Vah și ale mucenicii Tatiana. Regii români Carol I și Ferdinand și reginele Elisabeta și Maria își dorm somnul de veci în biserica mânăstirii. De asemenea, în anul 2003 au fost strămutate la Mânăstirea de Argeș și osemintele regelui Carol al II-lea, unde a fost înmormântat în decembrie 1917 și ultimul monarh al României, regele Mihai I.

Târgoviște a fost reședință domnească și capitală a Țării Românești între anii 1396 și 1714, când Bucureștiul a preluat în exclusivitate această funcție. Moștenirea sa medievală este impresionantă. Desigur, pentru cine ajunge la Târgoviște este aproape obligatoriu să viziteze Curtea Domnească, Turnul Chindiei al lui Vlad Țepeș, precum și alte câteva dintre bisericile medievale de mare importanță.

Curtea Domnească a fost întemeiată în timpul lui Mircea cel Bătrân (1386-1394/1397-1418), extinsă sub Petru Cercel (1583-1585) și renovată consistent sub Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu (1688-1714). Turnul Chindiei, a cărui construire este legată de Vlad Țepeș, are o înălțime de 27 de metri. El găzduiește expoziția „Vlad Țepeș – Dracula, legendă și adevăr istoric”.

Biserica „Adormirea Sf. Maica Domnului” a fost ctitorită în 1583 de voievodul Petru Cercel și renovată de Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu. Iconostasul este din lemn aurit, iar picturile murale au fost executate în 1583 de un artist necunoscut. Ele au fost restaurate și de Constantin Zograf, în 1698, și de preotul Ioan, în 1775.
Fostă Cetate de scaun, Târgoviște este un oraș liniștit, cu un farmec aparte, care te încarcă la tot pasul cu o admirabilă stare de romantism…