AJTR
3. Perlele turistice ale României văzute de doi studenți bulgari la turism: IAȘI 3. Perlele turistice ale României văzute de doi studenți bulgari la turism: IAȘI
„Dulcele Târg” moldovean este legat de Bulgaria și de capitala ei medievală Veliko Târnovo. În Catedrala Mitropolitană din Iași sunt păstrate moaștele Sf. Parascheva,... 3. Perlele turistice ale României văzute de doi studenți bulgari la turism: IAȘI

„Dulcele Târg” moldovean este legat de Bulgaria și de capitala ei medievală Veliko Târnovo. În Catedrala Mitropolitană din Iași sunt păstrate moaștele Sf. Parascheva, aduse de domnitorul Vasile Lupu de la Veliko Târnovo.

Palatul Culturii este cea mai impresionantă clădire din centrul orașului. A fost construit între 1906 și 1925 pe locul fostului palat domnesc. Este o zidire în stil neogotic, cu elemente decorative și simboluri heraldice în exterior. Astăzi, monumentalul edificiu găzduiește Complexul Muzeal Național „Moldova”, care include Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnologiei și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural.

Există o statuie a lui Ștefan cel Mare chiar în fața Palatului, dezvelită în anul 1883. Alături se găsește și Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc”, ctitorită de vestitul domnitor în anul 1492. Lăcașul a suferit, prin veacuri, grave deteriorări, el fiind reconstruit în forma sa originală de către arhitectul francez André Lecomte du Noüy, în anul 1904.

Peste drum de biserică se află Casa Dosoftei. Clădirea a fost înălțată în secolul al XVII-lea și a fost folosită ca tipografie de către mitropolitul Dosoftei, unul dintre primii care a promovat tipărirea cărților în limba română. În fața clădirii un monument îl omagiază chiar pe Dosoftei.

O plimbare prin oraș este o experiență uimitoare. Primăria se găsește în fostul Palat Roznovanu, construcție din secolul al XVIII-lea. Muzeul Unirii este o zidire care l-a găzduit pe Alexandru Ioan Cuza, domnitorul de la importantul eveniment din ianuarie 1859. În timpul Primului Război Mondial, aici a locuit și regele Ferdinand I. În drumul nostru spre celebra Grădină Copou ne iese în cale, pe partea stângă, Biblioteca Centrală a Universității, care se distinge prin coloanele sale în stil ionic, ca să nu mai vorbim de imensul fond de tipărituri. Ceva mai sus, pe aceeași parte, ne întâmpină Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, prima din România cu acest statut, impresionantă, ca arhitectură, prin amestecul de stil neoclasic și baroc. Sunt multe de văzut la Iași, orașul marilor iubiri și al poeziei, al romantismului în general. Aici a trăit emoționanți ani și Mihai Eminescu, poetul național al românilor, ca și numeroase alte personalități literare și culturale.

Dacă ajungeți la Iași cu trenul, veți coborî în gara inaugurată în anul 1870, sediul ei seamănând cu Palatul Dogilor din Veneția. Și, ca să păstrăm nota, vă puteți găzdui la „Grand Hotel Traian”, o spectaculoasă construcție tot de sfârșit de secol XIX, care îl are ca realizator pe celebrul arhitect și constructor Gustave Eiffel, „părintele” faimosului turn de la Paris…